Slaapkamer verdurzaamen

Zo verduurzaam jij je slaapkamer! – Een duurzamere ik #18

Je woont op kamers of woont nog bij je ouders thuis en wilt graag iets doen om je slaapkamer te verduurzamen. Of je hebt wel je eigen huisje, maar weet dat je nog stappen kan maken in de slaapkamer. In dit blogartikel deel ik hoe je je slaapkamer kan verduurzamen. Veel leesplezier!


Duurzaam beddengoed

Net als dat je kleding gerecycled of in duurzamere stoffen kunt kopen heb je ook beddengoed in vele verschillende stoffen en ook beddengoed wordt op verschillende manieren geproduceerd. Wil je gaan voor een duurzamere slaapkamer dan kan je dus letten op welk beddengoed je koopt als je nieuw beddengoed aanschaft zodat het past bij je kamer en ook nog duurzaam is.


Ventileren + dekens op bed

Ventilatie kan een groot effect hebben op de lucht en hoe schoner de lucht, hoe beter. Door bijvoorbeeld een ventilatierooster open te zetten krijg je meer frisse lucht en hoeft ook niet gelijk het hele raam open waardoor alle warmte die je net hebt gestookt weer verloren gaat. Ook is het duurzamer om zo min mogelijk of niet je verwarming te gebruiken. Je kan dus eventueel een aantal dekens aanschaffen die ervoor zorgen dat je het ’s nachts warmer hebt of zodat je overdag cozy kan zitten zonder dat je de verwarming aan hoeft te doen.


Tweedehands

Kijk wat je allemaal tweedehands kan scoren voor je slaapkamer. Meestal maak ik op Pinterest een bord aan en ga ik vervolgens op Marktplaats en Vinted zoeken naar spullen die ik op mijn bord heb staan. Zo kocht ik al wel eens voor €2 twee mooie plantenpotten en scoorde ik voor €7,50 een nachtkastje van de Ikea. Je bespaart dus ook nog eens geld ;).


Plantjes (Luchtzuiverend)

Soms is het een kwestie van de natuur z’n gang laten gaan en zo ook met planten. Planten kunnen namelijk een positief effect hebben op de lucht en dat is dan weer duurzaam!


Duurzame decoratie

Decoratie kan je kamer helemaal afmaken. Net als dat er met verzorgingsproducten en kleding duurzamere opties zijn heb je dat vaak ook met lampen, kaarsen, posters en ga zo maar door. Er is vaak meer keuze dan je denkt! Druk bijvoorbeeld een poster af op gerecycled papier, kijk naar duurzame merken en let ook op waar de producten zijn gemaakt en ontwikkeld en of hier eerlijke omstandigheden zijn voor iedereen.


Duurzame verf of duurzaam behang

Ook met verf en behang heb je tegenwoordig duurzamere opties. Zo zitten er in gewone verf fossiele brandstoffen, in ecologische verf zit dit niet. Pluspuntje: ecologische verf heeft vaak een betere kwaliteit en het blijft dus ook nog eens langer mooi (wat ook weer duurzamer is). Als het gaat om behang zijn er ook wel betere en slechtere opties, maar als je niet perse voor behang wilt gaan dan is ecologische verf weer duurzamer.


Koop dingen die je fijn vindt en waar je lang mee kan doen

Hoe langer je met spullen doet, hoe minder vaak je iets nieuws hoeft te kopen en hoe groter het effect dat je hebt op de industrie waarin kinderen werken, mensen te weinig betaald krijgen en er met vervuilende stoffen wordt gewerkt enz. Maak dus bewuste keuzes en gooi iets niet gelijk weg als je het niet meer gebruikt. Wie weet vind je het over een tijdje weer leuk en probeer het anders te verkopen waardoor iemand anders weer duurzamer zijn kamer kan inrichten ;).

Dat waren mijn tips! Heb je nou nog iets waar ik nog niet aan heb gedacht of wat ook goed zou kunnen helpen om je slaapkamer te verduurzamen? Laat het mij weten in de reacties!

 

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.