Kledingkast uitzoeken

Zo deed ik meer dan 50 kledingstukken weg | Een duurzamere ik #7

Bij verschillende accounts die ik volg zag ik het al voorbij komen: Je kledingkast uitzoeken. Er kwamen een aantal vragen bij mij op: waarom zou je je kledingkast uitzoeken?; wat heeft het met duurzaamheid te maken; hoe pak je zo iets aan en zo nog veel meer. Antwoord vinden was heel simpel. Research doen en vervolgens zelf aan de slag gaan. Met als eindresultaat meer dan 50 kledingstukken die ik heb weggedaan en een kledingkast met kleding waar ik echt blij mee ben.

 

Voordelen

Al met al draagt je kledingkast uitzoeken bij aan duurzaamheid. Nu is het wel zo dat als je lukraak je kast uitzoekt en verder niks met je mindset doet er niks zal veranderen. Maar doe je het goed, zul je bewust worden van de kleren die je hebt en zul je ook minder snel kleding kopen, wat bijdraagt aan duurzaamheid. Wil je nou meer weten over duurzame kleding? Dan raad ik je aan een duurzamere ik #5 is te bekijken. Naast dat je je mindset kan veranderen, levert het je waarschijnlijk ook heel veel kastruimte op!

 

Zo pakte ik het aan

De beste techniek om je kast op te ruimen is volgens velen de manier van Marie Kondo. Nu moet ik zeggen dat ik persoonlijk niks met haar heb, maar ik heb dus alle kleding die ik had verzameld waardoor ik een goed overzicht kreeg van welke kleding ik allemaal had. Vervolgens ben ik per categorie (dus shirts, broeken, rokken, jurken, jumpsuits, enz.) gaan kijken welke kledingstukken ik wel en niet wilde houden. De kleding die ik niet wilde houden heb ik nog verdeeld in kleding recyclen, kringloop en zelf verkopen.

 

Kleding verkopen

De kleding verkopen vind ik misschien nog wel het lastigste gedeelte van allemaal. Ik zat met meer dan 50 kledingstukken die weggingen, waarvan ongeveer 25/30 kledingstukken die ik wilde gaan verkopen. Maar waar begin je? Tegenwoordig zijn er apps als Vinted en United Wardrobe maar er bestaan ook Instagramaccounts met een soortgelijke insteek. Ook zijn er mensen die hun kleding verkopen via marktplaats en zo zijn er volgens mij nog wel meer manieren waar ik niet eens aan heb gedacht. Zelf ben ik mijn kleding via een Instagramaccount gaan verkopen. Ik kreeg van sommige mensen ook de vraag. “Waarom niet via je eigen account?” Maar ongeveer 1400 man volgt mij. Daarvan hebben denk ik maar een paar mensen dezelfde maat als ik en dan daartussen zit maar een aantal man die echt interesse heeft in mijn kleding. Om dus een hoop irritatie bij volgers te voorkomen die geen interesse of niet mijn maat hebben, heb ik besloten te gaan voor een aparte pagina.

 

En nu?

Zelf ben ik veel meer bewust geworden van hoeveel ‘onnodige’ kleren ik had. Ook denk ik, al weet ik dat haast wel zeker, dat ik minder snel nieuwe kleding zal kopen, omdat ik mij bewust ben van wat ik heb. Iemand die ik er nog over sprak zei ook. “Je moet het eigenlijk zo zien: koop alleen iets als je het echt nodig hebt. Wil je toch iets voor de fun kopen denk dan na of je bijvoorbeeld een kledingstuk dat lijkt op het kledingstuk dat je wilt kopen weg wilt doen? Zo niet, is het waarschijnlijk geen goede aankoop omdat je het eigenlijk niet nodig hebt. Bovendien wil je het item ook weet niet zo graag hebben dat je er iets anders voor wilt wegdoen”. 

Zoek jij je kledingkast wel eens helemaal uit?

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.