wat is zelfliefde

Wat is zelfliefde? – Even kletsen

Zelfliefde. Iedereen geeft er een andere betekenis aan en voor iedereen is zelfliefde ook anders. Zo vind de een het heel fijn om een boek te lezen en gaat de ander graag in bad. Maar wat is zelfliefde nu echt, naast de selfcare dingetjes zoals we die kennen? Hoe kan je jezelf meer liefde geven en hoe zorg je ervoor dat je uiteindelijk niet toch weer jezelf vergeet? 

 

Wat is zelfliefde?

Zelfliefde is zoveel meer dan de selfcare momenten die we kennen. We hebben het allemaal wel eens voorbij zien komen. Iemand die een avondje op de bank serie kijkt of in bad ligt met een gifje van selfcare erbij. Zelfliefde is namelijk vaak helemaal niet zo mooi of perfect als dat er in plaatjes wordt getoond. 

Jezelf verzorgen door je lichaam eten te geven en je bed uit te komen omdat dat goed is voor je mentale gezondheid is al zelfliefde. Zelfliefde is namelijk letterlijk jezelf liefde geven en dat kan op zoveel verschillende manieren. Maar het belangrijkste is dat je luistert naar wat je lichaam nodig heeft. Zelfliefde betekent dat je doet wat geest en lichaam nodig hebben. Daaronder valt ook een middagdutje of een uurtje sporten. Zelfliefde betekent dat je iets doet voor jezelf en niet omdat een ander het ook doet of omdat het moet van een ander.

 

Maak jezelf prioriteit

Wat zelfliefde dus eigenlijk betekent is dat je van jezelf een prioriteit maakt. Het nummer ‘Ik hou van mij’, toevallig dit jaar nog gecoverd door Tabitha, is hier een mooi voorbeeld van. Want je kan een ander geen liefde geven als jij jezelf niet als eerste prioriteit hebt. Dus kijk naar wat jij belangrijk vindt en naar wat jij wilt. En kijk ook daarin welke activiteiten of handelingen prioriteit hebben. Misschien helpt het wel om elke dag een paar fijne momenten op te schrijven of kan jij beter voor jezelf zorgen als je een planning maakt waarin selfcare momentjes zijn verwerkt. Zelfliefde heeft voor iedereen een andere invulling. 

 

Zelfliefde is niet egoïstisch 

Zelfliefde is niet egoïstisch als je het goed doet. Je hoeft niet ineens een bitch te worden of iedereen in je omgeving te laten vallen omdat jij voor jezelf moet kiezen. Zelfliefde is ook nog steeds klaar staan voor anderen. Rekening houden met anderen en als het moet soms niet voor jezelf kiezen. Zolang je in het algemeen maar blij bent met jezelf en op andere momenten wel weer voor jezelf kiest. Zoek de balans hierin, want echt, zelfliefde is niet egoïstisch en dat hoeft het ook niet te zijn. Volgens mij is het inmiddels ook wel duidelijk waarom zelfliefde niet egoïstisch is, luister anders even ‘ik hou van mij’, dan snap je wel wat ik bedoel ;). 

 

Hoe doe je dat? Goed voor jezelf zorgen + tips

Dat is een goede vraag waar heel heel veel mensen moeite mee hebben. Zelfs die ene collega die er altijd zo zelfverzekerd en netjes uit ziet. Uiteraard kunnen we het bij zelfliefde nog steeds hebben over de selfcare momentjes, want die maken het begrip misschien wat visueler en spelen zeker een belangrijke rol. Ben je nog opzoek naar selfcare momentjes? Ik schreef er eerder al een blog over.

Verder kan het soms helpen om het aan je omgeving uit te leggen. Zie het als een goed voornemen. Zo kunnen ze je helpen te motiveren en begrijpen ze het sneller als je een keer nee zegt.

Om ervoor te zorgen dat je niet in een oud patroon valt waarbij je jezelf helemaal vergeet kan het helpen om een lijst te maken met dingen die je fijn vindt om te doen en deze elke maand in te plannen. It’s about Health heeft toevallig een tijd geleden een planner uitgebracht. Als dit helpt voor jou. Pas het toe. Ook kan het helpen om elke dag een vast momentje in te plannen met één van de activiteiten die je hebt opgeschreven om zo bewuster te worden van het zorgen voor je lichaam en geest.

Als laatste tip wil ik zeggen stop met jezelf vergelijken en laat je perfectionisme voor wat het is. Dit zijn twee lastige punten, maar ze zijn wel heel belangrijk om niet alsnog te verzuipen in druk, stress en het feit dat je niet voor jezelf kiest. Iedereen heeft toch altijd wel een mening. 

Laten we gelijk van start gaan! Dit weekend. Kijk wat je kan doen om meer zelfliefde te creëren. Deel het gerust met mij, maar weet dat niks moet. Geniet van je weekend!

 

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

 

– Dit blogartikel bevat geen gekregen producten of samenwerkingen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.