wat is zelfliefde

6 praktische tips om je zelfliefde te vergroten

Zelfliefde. Iedereen geeft er een andere betekenis aan en voor iedereen is zelfliefde ook anders.
Maar wat is zelfliefde nu echt, naast de selfcare dingetjes zoals we die kennen? Hoe kan je jezelf meer liefde geven en hoe zorg je ervoor dat je uiteindelijk niet toch weer jezelf vergeet? In dit artikel ga ik er verder op in en deel ik 6 praktische tips met je om je zelfliefde te vergroten.

 

Wat is zelfliefde? – In het kort

Zelfliefde is jezelf niet bekritiseren om die ene kleine fout, maar juist echt van jezelf te houden om wie je bent. Zelfliefde is letterlijk jezelf liefde geven. Nu klinkt dat misschien nog wat ingewikkeld, want hoe doe je dat dan? Maar die liefde kan je op heel veel verschillende manieren geven aan jezelf. Het belangrijkste is dat je luistert naar wat je lichaam nodig heeft, zodat je doet wat geest en lichaam nodig hebben. Zelfliefde betekent dat je iets doet voor jezelf en niet omdat een ander het ook doet of omdat het moet van een ander en dat is dus echt iets anders dan de perfecte selfcare die we zien op social media. Het kan namelijk zijn dat je ervoor kiest te stoppen met een baan of juist iets heel kleins, namelijk niet meer je boodschappen doen als het super druk is, maar op een maandagavond omdat je daar veel beter op gaat.

 

Selfcare betekenis

Selfcare, in de Nederlandse taal ook wel gewoon zelfzorg, is jezelf verzorgen door je lichaam eten te geven en je bed uit te komen. Zelfliefde is zoveel meer dan de selfcare momenten die we kennen, maar selfcare speelt wel een hele belangrijke rol in de zelfliefde die we onszelf kunnen geven. Daarom kan het wel helpen om even wat selfcare momentjes in te plannen, om vervolgens de rest van de draad ook weer op te pakken.

 

Zelfliefde is niet egoïstisch

Zelfliefde is niet egoïstisch als je het goed doet. Je hoeft niet ineens al je vrienden overboord te gooien of iedereen in je omgeving te laten vallen omdat jij voor jezelf moet kiezen. Zelfliefde is ook nog steeds klaar staan voor anderen. Rekening houden met anderen en als het moet soms niet voor jezelf kiezen. Zolang je in het algemeen maar blij bent met jezelf en op andere momenten wel weer voor jezelf kiest. Zoek de balans hierin, want echt, zelfliefde is niet egoïstisch en dat hoeft het ook niet te zijn.

 

Hoe doe je dat, je zelfliefde vergroten?

Dat is een goede vraag waar heel heel veel mensen moeite mee hebben. En ja zelfs voor die ene collega die er altijd zo zelfverzekerd en netjes uit ziet.

 

Maak jezelf prioriteit en bewaak je grenzen

Wat zelfliefde dus eigenlijk betekent is dat je van jezelf een prioriteit maakt. Het nummer ‘Ik hou van mij’, toevallig dit jaar nog gecoverd door Tabitha, is hier een mooi voorbeeld van. Want je kan een ander geen liefde geven als jij jezelf niet als eerste prioriteit hebt. Dus kijk naar wat jij belangrijk vindt en naar wat jij wilt. Kijk daarin ook naar welke activiteiten of handelingen prioriteit hebben. Misschien helpt het wel om elke dag een paar fijne momenten op te schrijven of kan jij beter voor jezelf zorgen als je een planning maakt waarin selfcare momentjes zijn verwerkt. Het kan even zoeken zijn naar waar jouw prioriteiten liggen, maar door te vallen en op te staan zal je ze langzaam ontdekken en kan je daar steeds beter je weg in vinden.

 

Help jezelf herinneren

Ik ga zelf heel goed op social media accounts die mij soms net even helpen herinneren dat ik er net zo toe doe als ieder ander, dat niemand boos op mij is als ze het niet zeggen en ik mijn dromen achterna mag gaan. Niet op een zweverige manier, maar gewoon zoals je het ook tegen een vriendin zou zeggen om haar te motiveren. Dus zoek mensen, accounts, liedjes of quotes op die je helpen herinneren dat je er mag zijn.

 

Zelfliefde liedjes

Een paar goede liedjes die ik zelf in mijn spotify playlist heb staan zijn;
F**kin’ Perfect van Pink
Alive van Sia
Who says van Selena Gomez
Perfect to me van Anne-marie
Most girls van Hailee Steinfeld
Glitter in the Air van Pink
Thursday van Jess Glynne
Daydrem van Lily Meola

 

Zelfliefde quotes

Voor een paar mooie quotes kan ik het boek ‘The Sun, The Sea & The stars’ aanraden. Een heel mooi boek waar je elke dag eventueel een bladzijde uit kan pakken die je kan motiveren voor die dag.

 

Doe dingen met aandacht

Ons hoofd wordt voortdurend geprikkeld door de wereld waar we in leven. We kijken vaak serie, tv of film en zitten ondertussen ook nog op onze telefoon. Het kan ons hoofd al snel een uitgeblust gevoel geven. Probeer daarom soms dingen met aandacht te doen. Je hoofd weer te leren dingen gewoon te doen zonder allerlei prikkels er omheen. Je zult zien dat je jezelf meer kan gaan omarmen.

Maak een lijstje met alles wat je hebt bereikt

Als ik voor mijzelf spreek kan ik mijzelf helemaal gek maken met wat anderen van mij vinden en wil ik het altijd zo goed mogelijk doen. Tot momenten dat het mij helemaal gek maakt. Meestal helpt het mij dan om op te schrijven wat ik allemaal heb bereikt. Iets wat totaal niet bij mij past, maar na een paar keer moet ik toegeven. Het werkt. Dus dat kan ik enorm aanraden mocht je echt even helemaal zoekende zijn.

 

Maak een lijstje met jouw zelfliefde prioriteiten

Om ervoor te zorgen dat je niet in een oud patroon valt waarbij je jezelf helemaal vergeet kan het helpen om een lijst te maken met dingen die je fijn vindt om te doen en deze elke maand in te plannen. Als dit helpt voor jou. Pas het toe. Ook kan het helpen om elke dag een vast momentje in te plannen met één van de activiteiten die je hebt opgeschreven om zo bewuster te worden van het zorgen voor je lichaam en geest. Hieronder heb ik mijn lijstje als voorbeeld toegevoegd.

 

Durf hulp te vragen

Verder kan het soms helpen om het aan je omgeving uit te leggen. Zie het als een goed voornemen. Zo kunnen ze je helpen te motiveren en begrijpen ze het sneller als je een keer nee zegt.

En dan als laatste

Keep choosing you, over and over again
– Unknown

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

 

– Dit blogartikel bevat geen gekregen producten of samenwerkingen.

– Dit blogartikel is herschreven op 30 januari 2022

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.