
Wat is een afweerstoornis?
In 2014 werd ik gediagnostiseerd met een afweerstoornis. Maar wat is een afweerstoornis? Hoe wordt deze diagnose gesteld? Wat zijn symptomen van een afweerstoornis? Welke soorten afweerstoornissen zijn er? Een hoop vragen waar ik op deze pagina antwoord op geef.
Wat is een afweerstoornis?
Misschien wel de meest gestelde vraag die er is ‘Wat is een afweerstoornis?’. Want ja eerlijk is eerlijk. Voordat ik de diagnose kreeg wist ik er eigenlijk niks van. Een afweerstoornis is letterlijk gezegd een stoornis in het afweersysteem. Het afweersysteem is een complex systeem, maar wanneer er in dit hele systeem iets mis gaat zorgt het ervoor dat je misschien vaker of sneller ziek bent als anderen.
Primaire immuundeficiënties (PID)
Een afweerstoornis wordt ook wel PID genoemd, dit staat voor Pediatric Infectious Diseases, Primary Immune Deficiencies of in het Nederlands gezegd Primaire immuundeficiënties
De diagnose afweerstoornis of PID
Een afweerstoornis word vastgesteld door een arts die zich specifiek richt op het afweersysteem en de complexiteit ervan. Z’n arts wordt dan ook een immunoloog genoemd. Het komt vaak voor dat je al jaren ziek bent en uiteindelijk vanuit een arts, bijvoorbeeld een kinderarts of huisarts, doorverwezen wordt naar een immunoloog
Symptomen bij een afweerstoornis
Maar wat zijn nou symptomen waarop een arts kan beslissen om je door te verwijzen? Veel voorkomende symptomen zijn;
- Je hebt vaak infecties, denk bijvoorbeeld aan keelontstekingen, longontstekingen, maar ook oorontstekingen en huidontstekingen
- Infecties zijn vaak heftig en gaan niet zomaar over met wat vitamines en rust
- Groeiachterstand in lengte en/of gewicht
- Herhaalde luchtweg infecties
Daarnaast zijn afweerstoornis patiënten veel moe en snel ziek.
Op de website van Kids met PID zijn vele verschillende soorten afweerstoornissen te vinden en bij de meeste soorten afweerstoornissen staat ook een beschrijving van wat er mis gaat in het afweersysteem en wat de symptomen zijn.
Disclaimer: Ik ben geen arts, zijn er vermoedens voor een afweerstoornis raadpleeg dan altijd een (huis)arts.
Soorten afweerstoornissen
Er zijn veel verschillende soorten afweerstoornissen, en eigenlijk zijn sommige nog niet eens bekend. Bij mij zit er bijvoorbeeld een mutatie in het gen CARD11, hier is nog vrij weinig over bekend. Er zijn ook veel afweerstoornissen waar ze gelukkig al wel heel erg veel van af weten. Een afweersysteem stoornis is eigenlijk een heel breed begrip.
Onder een afweerstoornis vallen namelijk nog weer tientallen ziekte beelden. Bij de ene afweerstoornis is kan er iets mis zijn met de B-cellen en bij de andere afweerstoornis weer iets met de T-cellen. CVID is denk ik de bekendste vorm van een afweerstoornis. Hierbij is er sprake van een tekort aan IgG en IgM of IgA. Het type afweerstoornis kan bepaald worden door ‘symptomen’ en een DNA onderzoek. Uit het DNA onderzoek kan ook blijken dat de afweerstoornis erfelijk is of niet.
Je afweersysteem in het kort
Om het wat duidelijker te maken… Je afweersysteem bestaat uit verschillende soorten cellen, fagocyten en b- en t-cellen. Eigenlijk zijn het allemaal soldaatjes. Elke type soldaatje heeft zijn functie. Zo zorgen de fagocyten ervoor dat ziekmakers op gegeten worden, ook roepen ze andere fagocyten op om te komen helpen.
B-cellen
B-cellen maken antilichamen aan, ook wel immunoglobulines genoemd. Er zijn 5 soorten immunoglobulines: IgM, IgG, IgA, IgE en IgD. Samen is het hun taak om ziekmakers zoals virussen, schimmels en bacteriën die ons lichaam binnendringen dood te maken.
- De IgG zorgt ervoor dat voor elke ziekteverwekker een specifiek IgG aangemaakt wordt. IgG kan door de wand van de bloedvaten naar weefsels.
- De IgA komt voor in speeksel, tranen, op de slijmvliezen van het maag-darmkanaal en in de longen.
- De IgM wordt als eerste geproduceerd zodra ziekteverwekker het lichaam binnendringen.
- De IgE speelt een belangrijke rol bij infecties met parasieten en wormen. En wordt vaak gevonden in hogere concentraties bij allergieen.
- De functie van IgD is nog onbekend.
T-cellen
Van de T-cellen zijn er 3 soorten, de killer T-cellen, de Helper T-cellen en de Suppressor T-cellen. Allemaal hebben ze weer hun eigen functie.
- De killer T-cellen doden bijvoorbeeld de geïnfecteerde cellen.
- Helper T-cellen roepen de killer T-cellen op om de ziektemakers te bestrijden en ze geven aan de B-cellen de opdracht om immunoglobulines te maken.
- De Supressor T-cellen vertellen de B-cellen wanneer ze kunnen stoppen met het maken van immunoglobulines.
Behandeling bij een afweerstoornis
Veel afweerstoornis patiënten maken te weinig IgG aan. Een veel voorkomende behandeling is daarom het toedienen van immunoglobulines via het infuus. Dit kan zowel intraveneus als subbutaan. Ik zelf krijg elke vier weken immunoglobulines intraveneus toegediend.
Ook komt het gebruik van (onderhouds) antibiotica veel voor. Dit om de vele infecties en ontstekingen zo snel mogelijk te behandelen en te voorkomen dat ze erger worden, omdat het lichaam te weinig kan doen.
Daarnaast komt het vaak voor dat er bij een afweerstoornis ook andere ziektes ontstaan zoals bijvoorbeeld astma, dit wordt dan ook behandeld met medicatie gericht op astma.
Het verschil tussen auto-immuunziekte en een afweerstoornis
Veel mensen denken dat een auto-immuunziekte en een afweerstoornis hetzelfde zijn. Nu heeft het beide met het immuunsysteem te maken. Alleen bij een auto-immuunziekte valt je eigen afweersysteem je lichaam aan. Eigenlijk doet je afweersysteem dus teveel werk, wat helemaal niet nodig is en zelfs gevaarlijk kan zijn. Bij een afweersysteem stoornis doet je afweersysteem juist veel te weinig en wanneer er dus bacteriën of andere lichaamsvreemde stoffen binnenkomen, werkt het lichaam niet goed genoeg om deze weer uit het lichaam te krijgen. Het komt voor dat een afweerstoornis een auto-immuunziekte wordt.
Meer artikelen lezen over afweerstoornissen?
Op Liefs Linne vind je meerdere artikelen die te maken hebben met afweerstoornissen. Hieronder vind je er een paar.
- Mijn leven met een afweerstoornis
- Reacties die je hoort als je een chronische ziekte hebt
- Ik wou dat ik jou was, maar wel maar voor 1 dag
- Een brief aan… Lieve soldaatjes
- Feiten over een Primaire immuundeficiëntie – World PI week
- Welke diagnose(s) heb ik en wat houden de diagnoses in?
Alle artikelen die betrekking hebben op afweerstoornissen vind je hier en alle artikelen die betrekking hebben op chronisch ziek zijn vind je hier.
Hopelijk is het allemaal iets duidelijker geworden en als je vragen hebt kunnen deze altijd gesteld worden via de contactpagina.
Liefs, Linne
Bron: www.kidsmetpid.nl
Wat een heldere uitleg, dank je wel. Ik heb een autoimmuunaandoening en bij toeval is bij de mdl een keer te laat IGg2 gemeten in mijn bloed. Dit heb ik voor de zekerheid nog een paar keer laten testen en het blijft te laag, nl 0,84 Niet laag genoeg voor behandeling vinden de artsen. Ik vraag me af of je jn zo’n geval evengoed van een afweerstoornis kunt spreken?
Hi Nikkie! Ik durf daar geen uitspraken over te doen. Ik heb wel iets kennis, maar durf niet te zeggen dat je het gaat om een afweerstoornis. Je hebt een autoimmuunaandoening wat betekend dat er sowieso iets mis gaat in je afweersysteem, maar bij een auto immuunziekte is je afweersysteem vaak te actief. Wat die waarde dan precies betekend weet ik niet. Soms is het wat lager en word er niet voor behandeld, dat is dan weer heel normaal. Vaak moet het echt heel laag zijn of is het te laag en zijn er veel klachten, dan pas word er meestal met een behandeling gestart. Voor meer informatie hierover kan je altijd naar je huisarts of kan je terecht bij je MDL arts.