Wat is een afweerstoornis?

Ik krijg vaak de vraag wat er precies met mijn gezondheid is. Wat een afweerstoornis is en wat het inhoud. Een afweerstoornis, ook wel PID (Pediatric Infectious Diseases of Primary Immune Deficiencies) is letterlijk gezegd een stoornis in het afweersysteem.

 

Verschillende types

Een afweersysteem stoornis is eigenlijk een heel breed begrip. Onder een afweerstoornis vallen namelijk nog weer tientallen ziekte beelden. Bij de ene afweerstoornis is kan er iets mis zijn met de B-cellen en bij de andere afweerstoornis weer iets met de T-cellen. CVID is denk ik de bekendste vorm van een afweerstoornis. Hierbij is er sprake van een tekort aan IgG en IgM of IgA. Het type afweerstoornis kan bepaald worden door ‘symptomen’ en een DNA onderzoek. De symptomen van een afweerstoornis zijn bij iedereen wel hetzelfde, veel moe en snel ziek. Alleen daarnaast kan het zijn dat je ook last hebt van je gewrichten of iets, dit valt dan onder de symptomen die een aanwijzing zijn voor een bepaalde soort afweerstoornis.

 

In het kort…

Om het wat duidelijker te maken… Je afweersysteem bestaat uit verschillende soorten cellen, fagocyten en b- en t-cellen. Eigenlijk zijn het allemaal soldaatjes. Elke type soldaatje heeft zijn functie. Zo zorgen de fagocyten ervoor dat ziekmakers op gegeten worden, ook roepen ze andere fagocyten op om te komen helpen.

B-cellen maken antilichamen aan, ook wel immunoglobulines genoemd. Er zijn 5 soorten immunoglobulines: IgM, IgG, IgA, IgE en IgD. Samen is het hun taak om ziekmakers zoals virussen, schimmels en bacteriën die ons lichaam binnendringen dood te maken.
De IgG zorgt ervoor dat voor elke ziekteverwekker een specifiek IgG aangemaakt wordt. IgG kan door de wand van de bloedvaten naar weefsels.  De IgA komt voor in speeksel, tranen, op de slijmvliezen van het maag-darmkanaal en in de longen. De IgM wordt als eerste geproduceerd zodra ziekteverwekker het lichaam binnendringen. De IgE speelt een belangrijke rol bij infecties met parasieten en wormen. En wordt vaak gevonden in hogere concentraties bij allergieen. De functie van IgD is nog onbekend.

Van de T-cellen zijn er 3 soorten, de killer T-cellen, de Helper T-cellen en de Suppressor T-cellen. Allemaal hebben ze weer hun eigen functie. De killer T-cellen doden bijvoorbeeld de geïnfecteerde cellen. Helper T-cellen roepen de killer T-cellen op om de ziektemakers te bestrijden en ze geven aan de B-cellen de opdracht om immunoglobulines te maken. De Supressor T-cellen vertellen de B-cellen wanneer ze kunnen stoppen met het maken van immunoglobulines.

 

Auto-immuunziekte

Veel mensen denken dat een auto-immuunziekte en een afweerstoornis hetzelfde zijn. Alleen bij een auto-immuunziekte valt je eigen afweersysteem je lichaam aan. Eigenlijk doet je afweersysteem dus teveel werk, wat helemaal niet nodig is en zelfs gevaarlijk kan zijn. Bij een afweersysteem stoornis doet je afweersysteem juist veel te weinig en wanneer er dus bacteriën of andere lichaamsvreemde stoffen binnenkomen, werkt het lichaam niet goed genoeg om deze weer uit het lichaam te krijgen.

 

Hopelijk is het iets helderder geworden en als je vragen hebt kunnen deze altijd gesteld worden via de contactpagina van liefslinne.

Kennis geeft de kracht om je ziekte te accepteren – Unknown

Liefs, Linne

 

Bron: www.kidsmetpid.nl

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.