Wat is een afweerstoornis?

Wat is een afweerstoornis?

Zoals je misschien al op mijn blogt hebt kunnen lezen heb ik een afweerstoornis. Wat een afweerstoornis is en wat het inhoud lees je allemaal op deze pagina! Een afweerstoornis is letterlijk gezegd een stoornis/probleem in het afweersysteem. Wanneer je leidt aan een afweerstoornis die ook wel PID (Pediatric Infectious Diseases of Primary Immune Deficiencies) of afweersysteemstoornis wordt genoemd, werkt je afweersysteem niet zoals het hoort. Deze diagnose wordt dan gesteld door een arts die daarin is gespecialiseerd, een immunoloog.

 

Soorten afweerstoornissen

Er zijn veel verschillende soorten afweerstoornissen, en eigenlijk zijn sommige nog niet eens bekend. Bij mij zit er bijvoorbeeld een mutatie in het gen CARD11, hier is nog vrij weinig over bekend. Er zijn ook veel afweerstoornissen waar ze gelukkig al wel heel erg veel van af weten. Een afweersysteem stoornis is eigenlijk een heel breed begrip.

Onder een afweerstoornis vallen namelijk nog weer tientallen ziekte beelden. Bij de ene afweerstoornis is kan er iets mis zijn met de B-cellen en bij de andere afweerstoornis weer iets met de T-cellen. CVID is denk ik de bekendste vorm van een afweerstoornis. Hierbij is er sprake van een tekort aan IgG en IgM of IgA. Het type afweerstoornis kan bepaald worden door ‘symptomen’ en een DNA onderzoek. Uit het DNA onderzoek kan ook blijken dat de afweerstoornis erfelijk is of niet.

De symptomen van een afweerstoornis zijn bij iedereen wel hetzelfde, veel moe en snel ziek. Alleen daarnaast kan het zijn dat je ook last hebt van je gewrichten of een andere specifieke klacht. Dit kan dan een symptoom zijn van een bepaalde soort afweerstoornis. Op de website van Kids met PID zijn vele verschillende soorten afweerstoornissen te vinden en bij de meeste soorten afweerstoornissen staat ook een beschrijving van wat er mis gaat in het afweersysteem en wat de symptomen zijn.

 

In het kort…

Om het wat duidelijker te maken… Je afweersysteem bestaat uit verschillende soorten cellen, fagocyten en b- en t-cellen. Eigenlijk zijn het allemaal soldaatjes. Elke type soldaatje heeft zijn functie. Zo zorgen de fagocyten ervoor dat ziekmakers op gegeten worden, ook roepen ze andere fagocyten op om te komen helpen.

B-cellen maken antilichamen aan, ook wel immunoglobulines genoemd. Er zijn 5 soorten immunoglobulines: IgM, IgG, IgA, IgE en IgD. Samen is het hun taak om ziekmakers zoals virussen, schimmels en bacteriën die ons lichaam binnendringen dood te maken.
De IgG zorgt ervoor dat voor elke ziekteverwekker een specifiek IgG aangemaakt wordt. IgG kan door de wand van de bloedvaten naar weefsels.  De IgA komt voor in speeksel, tranen, op de slijmvliezen van het maag-darmkanaal en in de longen. De IgM wordt als eerste geproduceerd zodra ziekteverwekker het lichaam binnendringen. De IgE speelt een belangrijke rol bij infecties met parasieten en wormen. En wordt vaak gevonden in hogere concentraties bij allergieen. De functie van IgD is nog onbekend.

Van de T-cellen zijn er 3 soorten, de killer T-cellen, de Helper T-cellen en de Suppressor T-cellen. Allemaal hebben ze weer hun eigen functie. De killer T-cellen doden bijvoorbeeld de geïnfecteerde cellen. Helper T-cellen roepen de killer T-cellen op om de ziektemakers te bestrijden en ze geven aan de B-cellen de opdracht om immunoglobulines te maken. De Supressor T-cellen vertellen de B-cellen wanneer ze kunnen stoppen met het maken van immunoglobulines.

 

Behandeling bij een afweerstoornis

Veel afweerstoornis patiënten maken te weinig IgG aan. Een veel voorkomende behandeling is daarom het toedienen van immunoglobulines via het infuus. Dit kan zowel intraveneus als subbutaan. Ik zelf krijg elke vier weken immunoglobulines intraveneus toegediend. Ook komt het gebruik van (onderhouds) antibiotica veel voor. Ik heb dit ook gebruikt van mijn 14e tot mijn 18e.

Ik zelf doe veel met voeding. Maar wat echt werkt is voor iedereen anders en kan ik mij ook heel goed voorstellen dat je misschien al heel veel geprobeerd hebt. Aangezien het voor iedereen anders is deel ik ook niet exact mijn voeding, maar vragen mogen altijd gesteld worden!

 

Auto-immuunziekte en afweerstoornissen

Veel mensen denken dat een auto-immuunziekte en een afweerstoornis hetzelfde zijn. Nu heeft het beide met het immuunsysteem te maken. Alleen bij een auto-immuunziekte valt je eigen afweersysteem je lichaam aan. Eigenlijk doet je afweersysteem dus teveel werk, wat helemaal niet nodig is en zelfs gevaarlijk kan zijn. Bij een afweersysteem stoornis doet je afweersysteem juist veel te weinig en wanneer er dus bacteriën of andere lichaamsvreemde stoffen binnenkomen, werkt het lichaam niet goed genoeg om deze weer uit het lichaam te krijgen.

Het komt voor dat een afweerstoornis een auto-immuunziekte wordt.

 

Meer lezen?

Op Liefs Linne vind je meerdere artikelen die te maken hebben met afweerstoornissen. Hieronder vind je er een paar.

Alle artikelen die betrekking hebben op afweerstoornissen vind je hier en alle artikelen die betrekking hebben op chronisch ziek zijn vind je hier.

 

Hopelijk is het iets helderder geworden en als je vragen hebt kunnen deze altijd gesteld worden via de contactpagina van liefslinne.

Kennis geeft de kracht om je ziekte te accepteren – Unknown

Liefs, Linne

 

Bron: www.kidsmetpid.nl

 

2 reacties

  1. Nikki op 2 april 2021 om 16:55

    Wat een heldere uitleg, dank je wel. Ik heb een autoimmuunaandoening en bij toeval is bij de mdl een keer te laat IGg2 gemeten in mijn bloed. Dit heb ik voor de zekerheid nog een paar keer laten testen en het blijft te laag, nl 0,84 Niet laag genoeg voor behandeling vinden de artsen. Ik vraag me af of je jn zo’n geval evengoed van een afweerstoornis kunt spreken?

    • Liefslinne op 3 april 2021 om 13:20

      Hi Nikkie! Ik durf daar geen uitspraken over te doen. Ik heb wel iets kennis, maar durf niet te zeggen dat je het gaat om een afweerstoornis. Je hebt een autoimmuunaandoening wat betekend dat er sowieso iets mis gaat in je afweersysteem, maar bij een auto immuunziekte is je afweersysteem vaak te actief. Wat die waarde dan precies betekend weet ik niet. Soms is het wat lager en word er niet voor behandeld, dat is dan weer heel normaal. Vaak moet het echt heel laag zijn of is het te laag en zijn er veel klachten, dan pas word er meestal met een behandeling gestart. Voor meer informatie hierover kan je altijd naar je huisarts of kan je terecht bij je MDL arts.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.