Menstruatiecup

Veelgestelde vragen over de menstruatiecup

Als je vijf jaar terug aan een groep dames had gevraagd wat een menstruatiecup is dan hadden de meeste je verbaasd aangekeken. Inmiddels weten de meeste menstruerende mensen wel van een menstruatiecup af. Toch kan het best een grote stap zijn om de switch te maken naar een menstruatiecup. Ik maakte deze switch zelf anderhalf jaar terug. Waar ik inmiddels toch een voorkeur heb voor menstruatieondergoed, ben ik nog steeds fan van de menstruatiecup. Daarom plaatste ik een vraagsticker op Instagram met vragen over de menstruatiecup. Een beetje zoals je een zus ook om advies zou vragen. Vandaag beantwoord ik alle vragen voor je.

(Zit jouw vraag er niet tussen? Stuur mij gerust een berichtje bijvoorbeeld via de DM op Instagram. Dan zet ik hem in het vervolg ertussen of beantwoord ik je vraag even in de DM.)

 

Veelgestelde vragen over de menstruatiecup

“Hoe lang duurde het ongeveer voor je eraan gewend was?”

Ik denk zo’n 2 à 3 menstruaties. Al was ik na 24 uur ook al heel erg gewend geraakt aan de cup. Toch was het in het begin echt wel even zoeken. Hoe vind ik het fijn om hem in te brengen. Hoe haal ik hem er nou het makkelijkste uit. Lek ik niet door. Etc. Je zult dus merken dat je hem al vrij snel kan gebruiken, maar echt eraan wennen duurt even. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je je draai niet vindt, geef het dan niet gelijk op. Er zijn zoveel soorten menstruatiecups. Hard, zacht, groot, klein. Probeer het allemaal uit zou ik zeggen tot je iets hebt gevonden wat bij jou past en waar jij je comfortabel bij voelt.

 

“Is het hygiënisch?”

Ja!! Ik weet nog dat ik het in mijn stories had over de menstruatiecup en dat ik een reactie kreeg “Gadver dat is toch super onhygiënisch.” Nee, en waarom het niet onhygiënisch is en zelfs hygiënischer is dan de meeste andere menstruatieproducten, waaronder een tampon, is omdat het gemaakt is van siliconen. En dus kunnen bacteriën niet veel doen.

 

“Hoe oud was je toen je hem ging gebruiken?”

Ik was 20.

 

“Ik voel het uiteinde van mijn cup zo goed zitten, maar durf het niet af te knippen, heb je tips?”

Wat je kan doen is de cup binnenstebuiten vouwen. Ik voelde mijn cup ook (te) goed zitten en dat is niet de bedoeling. Je hoort hem niet te voelen zitten. Is dit wel zo dan kan je hem dus afknippen, maar ik zelf vond dat best wel spannend om hem af te knippen. Ik heb hem toen binnenstebuiten gekeerd (kijk wel even of dat kan met de cup die je hebt en of de rand etc dan nog hetzelfde is als wanneer je hem ‘gewoon’ draagt). Hierdoor kon ik kijken of het voelen zitten lag aan het steeltje en dat was ook zo. Ik heb het steeltje nooit meer afgeknipt en ben hem zo blijven dragen en voor mij werkt dat goed. Maar wil je het steeltje wel afknippen dan kan dat ook altijd!

(Omdat je niet aan het steeltje mag en kan trekken om hem eruit te halen omdat je hem altijd eerst van het vacuüm af moet halen had ik zoiets dan keer ik hem wel om, want wat heeft het steeltje dan voor nut).

 

“Krijg je hem makkelijk ingebracht?”

Ja! Ik had van iemand de tip gekregen om hem in proberen te brengen onder de douche als ik nog niet ongesteld was. Zodat ik het al een beetje kon proberen en ik had er echt heel lang voor gerekend maar het ging echt super makkelijk. Om het vervolgens te proberen als je ongesteld bent is wel andere koek, maar het is wel fijn dat je het al geprobeerd hebt en je weet hoe het voelt.

 

“Hoe maak jij de menstruatiecup schoon? Er zijn zoveel manieren”

Wat ik weet is dat je hem kan koken of in de magnetron doen in een speciale houder. Wij hebben geen magnetron, dus ik kook hem altijd even 3 tot 5 minuten. Omdat de cup kan drijven doe ik hem altijd in een garde. Zo blijft hij onder water ;). (Thanks reels voor deze lifehack)

 

“Hoe weet ik welke cup ik fijn vind?”

Uitproberen. Je weet het nooit van tevoren. Behalve de grootte die kan je al een beetje bepalen op basis van je leeftijd en op of je ooit bevallen bent. Verder qua dikte en materiaal is het gewoon uitproberen. Ik vind bijvoorbeeld een stevige cup fijn, maar daar kwam ik toevallig achter toen ik er een keer één opgestuurd kreeg.

 

“Welke menstruatiecup(s) gebruik jij en vind je het fijnste?”

Ik gebruik zelf drie cups een beetje door elkaar. Dat is de organicup. De cup van bamboozy en de cups van Grace is green. Zelf vind ik de cup van bamboozy de fijnste, dit is een hele stevige.

 

“Ik ben zo bang om door te lekken met een cup”

Als de cup goed vacuüm zit kan er niks gebeuren tenzij hij vol zit en het bloed dus meer is dan in de cup past. Maar dit heb ik maar één keer gehad. Met het eruit halen is het een kliederboel, maar omdat hij goed vacuüm zat lekte ik niet.

 

Dit waren voor nu alle vragen. Geniet van je week!

 

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

– Dit blogartikel bevat geen gekregen producten en is ook geen onderdeel van een betaalde samenwerking.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.