Voordelen van hooggevoeligheid/HSP

“Hooggevoelig/HSP zijn heeft ook zijn voordelen”

Tegenwoordig lees je het wel vaker, online en in tijdschriften heeft iedereen het over het woord hooggevoelig of Hoogsensitief persoon. Het betekend dat je extreem gevoelig bent voor prikkels van buitenaf. Dit kan eigenlijk van alles zijn, bijvoorbeeld gestresst raken. Op het moment dat je niet weet hoe je ermee om moet gaan, kan het soms best lastig zijn. Emoties kunnen hard binnenkomen. In de loop van de jaren heb ik een manier gevonden om hiermee om te gaan.
Veel mensen denken dat hooggevoeligheid alleen maar nadelen heeft, maar dat is juist niet zo! Vandaag deel ik de voordelen van hooggevoeligheid/HSP.

Jarenlang struggelde ik met mijn emoties en gevoelens, omdat iedereen over mij heen liep. Ik wilde iedereen helpen en vergat daarbij mijzelf. Inmiddels sta ik soms nog liever klaar voor een ander, maar ben ik wel meer van mijzelf gaan houden. Hoe gek dat dat ook klinkt. Ik durf tegenwoordig voor mijzelf op te komen en keuzes te maken waar ik mij goed bij voel. En dat ik soms nog steeds over mij heen laat lopen hoort denk ik ook bij het HSP zijn. Dit komt omdat ik mij zo in kan leven in het geen wat iemand verteld, bijv. mijn hulp vragen, dat ik gemakkelijk iemand help en dan niet goed kijk naar wat ik zelf wil.

.

Hoe ik erachter kwam dat ik HSP ben

Het is niet zo dat ik vind dat alles wat je voelt of hebt gekoppeld moet worden aan een naam. Zo ben ik nooit echt op onderzoek uitgegaan, maar kwam ik er via via achter dat ik HSP ben. Er was namelijk niet specifiek een moment dat ik een test of iets deed en dat daaruit kwam dat ik HSP ben. Het kwam eigenlijk zo met de tijd. Ik was altijd heel gevoelig voor alles, liet mij gemakkelijk meenemen in verhalen en kon mij moeilijk afschermen. Ook deden stille plekken mij goed omdat alle prikkels mij anders teveel konden worden en ik ben heel perfectionistisch. Dit zijn beide eigenschappen die mensen met HSP ook hebben.
De laatste eigenschap komt omdat ik bang ben om fouten te maken en dat mensen daar vervolgens bod op reageren en mij dan kwetsen. Ons mam las vaak boeken over hooggevoeligheid en is inmiddels ook haar eigen praktijk begonnen. En eigenlijk zo met de jaren kwamen we er een beetje achter dat ik HSP ben.

.

Hoe ik omga met hooggevoeligheid/HSP

Het is niet zomaar dat ik een handleiding kreeg en dacht ‘nu kan ik omgaan met mijn hooggevoeligheid’. Het was eigenlijk een heel proces van ontdekken wat werkt en nog steeds kom ik er soms achter dat iets wel of niet voor mij werkt.
Eigenlijk pas het afgelopen jaar ben ik echt beter met HSP leren omgaan. Ik ben van mijzelf heel onzeker en dat is denk ik hetgeen waar je het meest aan kan merken dat ik HSP ben.  Daarnaast ga ik ook naar een psycholoog een keer in de zoveel tijd. Hier ben ik ook gewoon heel erg open over want het heeft er wel voor gezorgd dat ik sta waar ik nu sta en er moet gewoon niet meer z’n taboe zijn op mentale problemen. Ik ben meer van mijzelf gaan houden en kan nu duidelijker mijn grenzen aangeven. Soms moet ik gewoon even voor mijzelf kiezen anders ga ik er aan onderdoor en raak ik overprikkeld.

.

Positieve kanten van hooggevoeligheid/HSP

HSP zijn is echt niet alleen maar negatief. Juist niet! Hierboven noem ik al een aantal voordelen, maar hooggevoelig zijn, heeft mij uiteindelijk toch gemaakt wie ik ben. Een heel zorgzaam, behulpzaam en open meisje. Daarnaast heeft het mij heel veel geleerd en ben ik een sterker persoon geworden. Ik heb heel gemakkelijk een goede band met iemand en veel empathie. Ook kan ik goed met dieren overweg, iets wat je vaker ziet bij mensen die HSP zijn.
Ben jij HSP? Zoja, wat werkt goed voor jou? Laat het mij weten in de reacties.

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

15 reacties

 1. Yana op 27 augustus 2019 om 05:55

  Enorm boeiend om hzt te lezen! Ik kende er nog niet veel van!

 2. Amina op 20 augustus 2019 om 20:20

  Hey, wat leuk om hier een keer een blog over te lezen! Ik ben ook hooggevoelig en ik kan daardoor heel erg genieten van mooie muziek, mooie films en inderdaad, ook diertjes. Maar dingen komen daarnaast ook hard binnen. Zo kan ik bijvoorbeeld het nieuws niet goed verdragen, dus daar kijk ik lekker niet meer naar 🙂 Liefs!

  • Liefslinne op 20 augustus 2019 om 20:51

   Ahw wat ontzettend leuk om te lezen! Heel veel liefs <3

 3. Elles op 13 augustus 2019 om 08:18

  Zelf denk ik dat ik ook hooggevoelig ben. Het is dan nooit vastgesteld of iets dergeljks maar ik voldoe wel aan de eigenschappen. Het is soms wel vervelend want ik ben daardoor erg soft. Aan de andere kant zorgt dat er ook voor dat ik goed en snel aan kan voelen hoe anderen zich voelen.
  Liefs,
  Elles

  • Liefslinne op 13 augustus 2019 om 18:32

   Dan zou het inderdaad heel goed kunnen! Veel meer mensen zijn hooggevoelig en de meeste mensen weten het niet eens van zichzelf

 4. Melissa op 26 juli 2019 om 12:53

  Ken gevoel wel dat je iedereen wilt helpen maar jezelf vergeet. Dit is echt lastig om niet te doen. Verder ken ik niemand volgens mij met Hsp

 5. rachel op 26 juli 2019 om 08:45

  ik ben het niet maar vind het wel boeiend om dit soort dingen te lezen

 6. Marcelina de Boer op 26 juli 2019 om 08:35

  Ik ben ook een H S P en ik kan er goed mee omgaan. Ik heb wel vaak rust momentjes nodig om prikkels te verwerken, maar verder zie ik het niet als iets negatiefs. Ik vind dat er ook voordelen aanzitten zoals situaties aanvoelen.

  • Liefslinne op 26 juli 2019 om 13:32

   Klopt! Dat is inderdaad ook een voordeel ?

   • Manon op 26 juli 2019 om 14:56

    Mooi om te lezen dat je het helemaal ‘je eigen’ hebt gemaakt. Ik heb het niet, maar na een drukke dag vind ik het wel fijn om even in mn kamer tot rust te komen/op te laden.

 7. Lisanne op 25 juli 2019 om 08:18

  Mooi om te lezen! Sommige mensen zien HSP inderdaad als iets negatiefs maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Je beschrijft dat ook heel mooi in je artikel.

  • Liefslinne op 26 juli 2019 om 13:32

   Dankjewel! 🙂

 8. henk op 24 juli 2019 om 18:38

  veel dingen die je noemt, zoals o.a. dat van die prikkels en stilte herken ik bij mezelf, maar heb me nooit laten onderzoeken op hsp , omdat ik ermee kan handelen en het zelf nooit direct als een groot probleem heb ervaren. Maar dat is natuurlijk voor iedereen weer anders.

 9. Veronique op 18 juli 2019 om 18:52

  Wauw wat heb je dit mooi verwoord.

  • Liefslinne op 26 juli 2019 om 13:33

   Dankjewel mam ❤️

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.