Duurzamer leven

Vijf stappen die jij NU kan zetten richting een duurzamer leven – Een duurzamere ik #9

Misschien heb je het al wel bij anderen of zelfs bij mij voorbij zien komen: verschillende manieren om duurzamer te leven. Heb je zelf geen of bijna geen stappen gezet richting een duurzamer leven, maar zou je het eigenlijk wel willen dan heb ik goed nieuws voor je. Jij kan dit ook! Nee, dit is niet de Postcodeloterij maar dit zijn gewoon vijf praktische tips die iedereen kan uitvoeren. Het is zelfs zo dat als iedereen dit zou doen we grotendeels allemaal imperfectly duurzaam zijn en dat is meer waard dan een paar mensen die helemaal zero waste leven. Benieuwd welke vijf stappen jij kan zetten richting een duurzamer leven? Je leest het hier.

 

Lees/kijk je in

Bewust worden van welke impact wij als mensen op de wereld hebben is al een van de stappen in de goede richting. Er is bijvoorbeeld de documentaire ‘Down to earth” op Netflix, maar er zijn naast deze docu nog tig andere manieren om meer te weten te komen over duurzaamheid. Lees je liever? Ook dan kan je genoeg te weten komen over wat wij met de wereld doen. Er is van alles te vinden over onderwerpen als fast fashion, CO2-uitstoot en ga zo maar door.

 

Vijf producten switchen

Wil je ook duurzamere producten gebruiken, dan kan je het beste eens een kijkje nemen in de verzorgingsproducten die je gebruikt en vijf producten uitkiezen waarvoor je een duurzamer alternatief gaat gebruiken. Hierdoor maak je voor je hersenen een hele gemakkelijk switch en als je dit bijvoorbeeld elk jaar doet, kan je het hele jaar door kijken welke vervanger het beste bij je past en ben je met een paar jaar een heel stuk duurzamer.

 

Probeer 2, 3 of 4 keer per week vegetarisch of vegan te eten

Door maar 2 dagen per week vegetarisch te eten bereik je al meer dan met minder lang douchen en weet ik veel welke trucjes er allemaal zijn. Wil je dus eigenlijk in één keer een flinke stap zetten, dan kan je het beste een paar dagen per week vegetarisch gaan eten ;).

 

Word je bewust van je kleding 

Wij mensen hebben soms veel te veel kleren. Zoveel meer dan we nodig hebben. Zoek je kledingkast uit en wees je bewust van hoeveel kleren je hebt. Wil je (uiteindelijk) meer weten over je kleding wegdoen of een duurzamere kledingkast? Lees dan de twee artikelen die ik daarover heb geschreven. Anders wordt dit artikel wel heel lang.

 

Kwaliteit boven kwantiteit 

Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Dit is een hele belangrijke. En als je het mij vraagt een van de belangrijkste. Je kan namelijk wel all in zero waste of duurzaam gaan maar als jij een duurzaam kledingstuk 1 jaar draagt en een ander shirt 5 jaar dan is dat shirt dat je 5 jaar draagt altijd nog duurzamer. Neem dus bewuste keuzes qua eten, kleding en producten en ga niet voor hetgeen wat vegan of duurzaam is want als het puntje bij paaltje komt is dat niet altijd de meest duurzame optie.

Heb je toch nog moeite met het zetten van de eerste stappen? Gewoon beginnen! Elke stap die je zet is er een in de goede richting en als je het echt wilt kom je er toch wel. Ga jij de eerste stappen zetten? 

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

1 reactie

  1. Lianne - huismusjes op 14 augustus 2020 om 21:03

    Goede blog! 🙂 zelf ben ik ook hard bezig met mijn leven verduurzamen, al vind ik het wel lastig, omdat je soms de enige bent in je omgeving die zich daarmee bezig houdt. Ik eet al vrijwel altijd veganistisch, koop bijna nooit nieuwe kleren of spullen die ik niet nodig heb en probeer meer te letten op lokaal eten. Stapje voor stapje kun je een heel eind komen 🙂

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.