Ups en downs heb je nodig

Up’s & downs, je hebt ze nodig

Misschien herken je het wel. Op social media laten mensen vooral zien hoe goed het met hen gaat en hoe blij ze wel niet zijn. Maar achter de meeste foto’s zit vaak veel meer dan wat jij te zien krijgt. We maken allemaal ups en downs door. Bij elk proces die we aangaan. Alleen door alles wat we tegenwoordig zien denken we dat we binnen een korte tijd ons doel hebben behaald.

Wil je afvallen? Ga naar de sportschool en de kilo’s vliegen er af. Wil je graag heel geordend zijn? Door alleen een agenda bij te houden en je taken te markeren lijk je al geordend te zijn. Door wat we zien op social media vandaag de dag denken we soms niet helemaal realistisch meer. Het leven en elk proces wat jij doormaakt heeft zijn of haar eigen ups en downs.

Het is geen lineair stijgend proces, ups en downs je hebt ze nodig en vandaag leg ik uit waarom.

 

We hebben allemaal ups en downs

Zoals ik al even zei hebben we allemaal ups en downs. Jij die dit nu leest, maar ik ook. Misschien lijkt het soms allemaal zo geweldig, maar we maken allemaal momenten mee dat we even niet weten wat we met onszelf aan moeten. Of momenten waarop we denken waar zeur ik nou soms om.

Ik zelf probeer de positieve maar juist ook ook de negatieve kanten van mijn leven te laten zien op social media. Te laten zien dat we allemaal mensen zijn. Want eigenlijk is dat het gewoon. Ervaar je (veel) ups en downs? Dan kan ik je zeggen ‘you’re human, congrats!’. Vrolijk worden we er niet altijd van. Daarom heten het ook downs. En dat terwijl die ups zo lekker voelen. Ik kan je zelfs vertellen dat er ook nog een soort medium is. De momenten waarop je zowel niet in een down als in een up zit. Alleen waarom hebben we niet alleen maar van die medium of up momenten?

 

Waarom je ups en downs nodig hebt…

Het klinkt stom maar ze horen erbij in het leven en ik weet het hier heb je niks aan. Zo heb je ze niet alleen wanneer je een deadline hebt, maar ook in een doodnormale week zul je ze tegenkomen. Je komt nou eenmaal niet een twee drie in een stijgende lijn naar het succespunt toe, vaak gaat er een heel proces aan vooraf en tja je raad het al, ook daar komen de nodige ups en downs bij kijken. 

Eigenlijk kan je het zien als een hartslag. Om jou lichaam fit te houden gaat je hartslag continu omhoog en omlaag. Is je hartslag in een lijn dan leef je niet meer. Hetzelfde geldt voor de processen die je doorloopt. Je hebt ups en downs nodig om tot een bepaald punt te komen. Heb je geen downs, dan leer je er ook niks van en heb je geen ups dan vind je ook geen motivatie om door te gaan.

 

Het nut van een downmoment

Nu zul je denken, maar als we nu alleen maar continu in een stijgende lijn leven, dan is alles toch goed? Dat is niet realistisch, iedereen komt in een punt in zijn of haar leven waarbij er iets gebeurd wat je breekt. Het voordeel van een down is dat de ups na een down veel groter lijken. Doordat we zowel de up’s als downs kennen kunnen we gemakkelijker relativeren. Daarnaast zorgen de  down momenten ervoor dat we onze minder sterke kanten kunnen ontdekken. Wanneer je in een slechte periode hebt gezeten weet je vaak pas echt wat geluk is of liefde. Wanneer je constant in een piek zou leven, dan wordt het leven op een gegeven moment saai.  Daarom hebben we de natuurlijke ups en downs nodig om ons goed te voelen.

 

Conclusie

Oftewel zonder de ups en downs had je nu niet gestaan waar je nu staat. Blijdschap weegt zich af met verdriet en geluk weegt zich af met eenzaamheid. Op het moment dat je verdrietig bent of eenzaam bedenk je dan dat er snel genoeg weer blijdschap en geluk is.
Het leven kan niet alleen maar positief zijn, dat is geen leven. En ook al lijkt het alsof andere mensen geen dalen hebben, weet dan dat je vaak maar een klein gedeelte van hun dag ziet. Als jij een vrolijke foto op Instagram voorbij ziet komen, betekend niet dat die persoon ook gelukkig. 
Dus de volgende keer dat jij met de pakke neer zit, laat je tranen gaan en wordt boos, maar weet dat het oké is om down te zijn. Er komt vanzelf weer een piekmoment ;).

Waar streef jij naar toe? Laat het weten in de comments.

 

Happy endings come after a story with lots of ups and downs – Unknown

 

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

 

 

18 reacties

 1. nicole op 17 juni 2019 om 13:56

  Helemaal mee eens. Zonder de downs zou je de ups ook niet herkennen als ups ; )

 2. Cynthia op 29 mei 2019 om 11:48

  Mooi geschreven. Helemaal mee eens. Ik ben momenteel met een longontsteking thuis. Maar dat deel ik niet op mijn blog of social media. Dat was niet een bewuste keuze. Maar misschien zou ik er bewust wel voor kunnen kiezen om er iets over te delen. Thanx voor je eerlijkheid en inspiratie!

  • Liefslinne op 29 mei 2019 om 14:23

   Ach wat vervelend, beterschap! En dankjewel voor het compliment 🙂

 3. An op 28 mei 2019 om 17:55

  Het leven is een lach en een traan. De kunst is er om er goed mee om te gaan.

  • Liefslinne op 29 mei 2019 om 14:22

   Wijze woorden 😉

 4. Daniëlle op 15 mei 2019 om 18:56

  Mooi geschreven. We noemen allemaal een heleboel ups en downs tegen in het leven.

 5. Melanie Hoogvliet op 15 mei 2019 om 11:44

  Het leven zit altijd vol met ups en downs en juist door die down momenten geniet je van de mooie momenten.

 6. Sandra op 15 mei 2019 om 07:28

  Ik moest hierbij onmiddellijk denken aan het spreekwoord “na regen komt zonneschijn”!

  • Liefslinne op 15 mei 2019 om 12:36

   Haha precies Sandra

 7. Manon op 14 mei 2019 om 20:15

  Zit op dit moment in zo’n down, dat je echt afvraagt waar de betere tijden blijven.

  • Liefslinne op 15 mei 2019 om 12:37

   Wat vervelend om te horen! Hopelijk gaat het snel beter

 8. Skincarebynaomi op 14 mei 2019 om 19:33

  Wat heb je dit mooi geschreven. De laatste tijd heb ik helaas veel downs.. Een tijd met sondevoeding gelopen, maar ik durfde dit niet te delen op social media. Knap dat jij dat wel durft!

  • Liefslinne op 15 mei 2019 om 12:37

   Wow wat heftig, maar wat knap dat je het hier wel durft te delen! Mag je trots op zijn 😉 Hopelijk gaat het snel weer de betere kant op!

 9. Daphne - verdraaidmooi op 14 mei 2019 om 18:34

  Ik denk dat het goed is om soms een minder moment te hebben. Dan geniet je extra van de fijne momenten!

 10. Melissa op 14 mei 2019 om 18:16

  Heeel mooi gezegd. Leven zit ook echt vol met ups en downs die we moeten doorstaan.

 11. Beauty By Bibi op 14 mei 2019 om 16:28

  Mooi geschreven en zo is het leven!

 12. Gabrielle op 14 mei 2019 om 11:03

  Heel mooi gezegd, je hebt mindere momenten nodig om te kunnen ervaren dat andere momenten weer heel fijn zijn.

 13. Reisblog van Manon Ruitenberg op 14 mei 2019 om 07:34

  Ik denk dat het leven vol ups en downs zijn, zonder down kun je denk ik ook minder genieten van een up.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.