Uit de kast komen - Chronische ziek en bi

Uit de kast komen – Chronische ziek en bi – Gastblog #46 Felicia

Hey! Ik ben Felicia van Leeuwen, 23 jaar, chronisch ziek en biseksueel vandaar de naam Chronisch Bi. Zo begin elke video die ik maak op mijn youtube kanaal. Die ben ik begonnen om een beeld te geven aan mijn onzichtbaar chronisch ziek zijn, om begrip te kweken maar ook te laten zien dat anderen niet alleen zijn. Dat onzichtbare van onder andere mijn fibromyalgia en mijn ADHD geeft bepaalde challenges. Je moet vroeg of laat uit de kast komen als chronisch ziek bij nieuwe mensen..

 

Uitkomen als bi

Ik noem het zelf dus uit de kast komen omdat het voor mij ook zo voelt. Mensen, zeker die onder de 40, reageren vaak nog nauwelijks op mijn bi zijn. Het zijn hooguit wat suffe vooroordelen over bi zijn maar echt problemen heeft niemand er mee. En als iemand het wel heeft dan zeggen ze dat niet tegen mij omdat zoiets niet accepteren toch vaak wel als not done gezien wordt. Zeggen dat ik ziek ben daarentegen..

 

De reacties daarop zijn veel heftiger. En ook vaak wel een stuk negatiever? Ze vinden me zielig, willen niet meer met mij daten of geloven me soms gewoon weg niet. Die nare reacties keer op keer maakt dat je dat deel van jezelf gaat verstoppen. Het gaat een kast in als het ware. Net als sommige hun lgbt+ identiteit niet durven of kunnen delen, kreeg ik het gevoel dat ik mijn ziek zijn niet mocht delen. Zeker omdat het niet direct aan mij te zien is.

 

Er was eens een kast

Een kast heeft natuurlijk een deur, en die van mij lijkt van glas te zijn. Je ziet mij er gewoon achter staan, alleen zie je niet alles. Je ziet bijvoorbeeld wel dat ik een beetje schuin lijk te staan door mijn scoliose en misschien zie je een beetje de wallen onder mijn ogen. De deur verhult mijn ziek zijn en hoe ik echt ben. Achter die deur zit nog een hele wereld. Een trap naar mijn drukke ADHD bovenkamer, een trap naar mijn donkere depressie stoornis, verder achter de deur ligt mijn enorme vermoeidheid, pijn en niet kunnen slapen. Op dinsdagmiddag vind je er ook mijn huishoudelijk hulp, een keer per maand neem ik alles mee naar de psychiater en binnenkort een schermpje waarop de hulptroepen van het fibrocentrum te zien zijn.

 

Deze deur heb ik vaak genoeg opengezet de afgelopen jaren, op een kier of helemaal. Soms werd die deur dan ook gelijk weer keihard dicht gegooid. Meestal bij een date, nu kan ik denken “dan niet, jouw verlies” maar het heeft natuurlijk wel pijn gedaan. Ook vriendschappen zijn er door stukgelopen of nooit echt begonnen.

 

De (online) deur gaat open

Aan de andere kant heb ik de laatste tijd de ervaring dat de deur steeds verder open mag, wel langzaam en niet in een keer. Stukje bij beetje leer ik mensen vertrouwen en dat deur niet dicht hoeft te blijven. Ook leer ik bij wie ik wel en niet die deur open moet doen en hoe. Dat is vallen en opstaan, of de deur een paar keer tegen je neus krijgen maar in the end kom je mensen tegen bij wie je helemaal jezelf mag zijn en de kast uit kan komen.

 

Hoe ik deze mensen ben tegengekomen? En hoe ik steeds meer zeker wordt in mijn ziek zijn? Social media! Klinkt misschien een beetje onbetrouwbaar maar het is echt waar. Ik ben andere mensen gaan volgen die net als ik chronisch ziek zijn en daar geen probleem of geheim van maken. Door dit steeds terug te zien op mijn tijdlijn werd ik steeds comfortabeler met mezelf. Ook ging ik reageren op posts en stories, zo kwam ik in gesprek en uiteindelijk zijn daar vriendschappen uit ontstaan die ik echt niet zo willen missen! Zo heb ik mijn lichaam leren accepteren. Mijn advies is dan ook; zorg dat je tijdlijn vol staat met mensen waar je blij van wordt en die op welke manier dan ook op jou lijken! Te beginnen met Linne en mij volgen natuurlijk 😉

 

Over mij

Wil je meer weten over mij? Dan kun je mij volgen op bijna alle social media, daar heet ik allemaal ChronischBi. Hoe actief ik ben verschilt een beetje maar ik ben eigenlijk altijd op instagram te vinden, en iedere dinsdag komt er een weekvlog online op mijn youtube kanaal. Je mag mij altijd een bericht sturen of een vraag stellen daar!

 

*kus handje* Felicia

 

– Wil jij ook graag een gastblog schrijven? Laat een bericht achter via het contactformulierof stuur mij een DM op Instagram.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.