Winterdip

De winterdip en winterdepressie – Mijn tips en ervaringen

Heel veel mensen zullen het misschien wel herkennen. De dagen worden langer, kouder en grauwer en zelf heb je het idee dat je mee gaat met de seizoenen. Je wordt sneller chagrijnig hebt minder energie en voelt je heel snel een beetje down. De winterdip of winterdepressie. Opzich klinkt een depressie wel heel erg heftig, maar het is wel wat er gebeurd met je lichaam.

 

De winterdip en de winterdepressie

Op het moment dat je last hebt van een winterdepressie zul je merken dat je sneller geïrriteerd bent. Je energielevel is net zo gedaald als het kwik en je bent veel somber. Het verschil tussen een winterdip en winterdepressie zijn het aantal klachten. Bij een winterdip zit je gewoon wat minder lekker in je vel bijvoorbeeld, maar bij een winterdepressie slaap je slecht, zit je niet lekker in je vel, heb je geen zin meer om de deur uit te gaan, heb je minder eetlust, moeite met concentreren, veel onzekere gedachtes en nog veel meer. Echt meer de klachten van een depressie, terwijl je bij de winterdip ook wel klachten hebt, maar deze zijn een stuk minder heftig.

 

De zomerdip

Naast de winterdip bestaat er ook een zomerdip, deze komt bij veel meer mensen voor dan bekend is. Bij de zomerdip krijgen mensen dezelfde klachten als met de winterdip, alleen dan komt dit juist doordat de temperaturen warmer worden en de zon gaat schijnen. De zomerdip is nog niet zo bespreekbaar als de winterdip en daarnaast zit iedereen in de zomer zo in de genietmodus, dat weinig mensen het begrijpen.

 

Mijn tips tegen een winterdip

Een winterdip en vooral een winterdepressie is niet zomaar op te lossen, maar de winter kan ook iets heel moois zijn en met de onderstaande tips is de winter misschien helemaal niet zo erg als je denkt.

 • De belangrijkste en meest bekende is denk ik wel, zorg dat je voldoende daglicht (vitamine-D) ziet, eventueel kan het helpen ook vitamine-D te slikken, om te zorgen dat je voldoende binnenkrijgt. Let daarbij wel op dat je niet teveel vitamine-D krijgt
 • Uit onderzoek is gebleken dat sporten goed werkt tegen een winterdip. Uiteraard is het bij mij routine en echt een uitlaatklep, maar sport je nog niet bekijk dan is of het mogelijk is. Tijdens het sporten wordt er namelijk endorfine, serotonine en dopamine aangemaakt. Deze worden ook wel je feelgood stofjes genoemd. En goed nieuws! Met 20 tot 30 minuten sporten bereik je dit al.
 • Ook voeding kan een grote rol hebben op je humeur en dus je winterdip. Dit omdat ook met het eten van bepaalde producten serotonine vrij kan komen. Dit zit vooral in volkoren producten, vette vis, noten en zaden, verschillende groente en fruit soorten.
 • Als laatste is het uiteraard belangrijk dat je kijkt naar wat voor jouw werkt. Je hoeft niet meteen 5 km te gaan hardlopen, met een stukje wandelen kom je ook heel een heel eind. Neem jouw rust momentjes en kijk waar je afspraken afzegt en welke afspraken je energie zullen geven.

Gelukkig wordt het elke keer weer vanzelf zomer en voor de mensen met een zomerdepressie wordt het gelukkig weer elk jaar winter 😉 en onthoud niet lekker in je vel zitten is heel normaal en iedereen heeft die momenten. Stop ze niet weg en maak het als je dat fijn vind bespreekbaar.

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

22 reacties

 1. Amina op 3 januari 2020 om 02:24

  Ik heb denk ik last van zomer- en winterdips. Ik kan namelijk niet tegen de donkere dagen in de winter en de hitte en benauwdheid van de zomer. Beiden putten me uit en bezorgen me een tekort aan energie. Ik ben echt een herfst- en lente liefhebber. Goed dat je dit bespreekbaar maakt. Ik vind het sowieso fijn dat in deze eeuw depressie en je doen voelen/niet goed voelen meer onderzocht en openlijk besproken wordt. Er heerst zo’n taboe bijvoorbeeld op je niet goed voelen. Terwijl iedereen zich af en toe niet goed voelt. Liefs!

  • Liefslinne op 3 januari 2020 om 15:08

   Oef ja dat kan natuurlijk ook nog! Dat het dit jaar wat langer lente en herfst mag zijn xxx

 2. Monique op 19 december 2019 om 09:48

  Ik heb er zelf geen last van. Maar ik kan mij wel indenken dat het vervelend is als je er wel last van hebt. Ik hoor goede ervaringen over lichttherapie.

 3. Sherry op 18 december 2019 om 22:13

  Goede blog. Ik heb last van een zomerdip in de zomer. Ik ben echt een wintermens. Vitamine D is zeker goed.

  • Henk op 23 december 2019 om 12:28

   Merk je deze winter, die eigenlijk totaal nog geen winter is, dat het beter gaat nu het meer herfst lijkt!

   • Liefslinne op 28 december 2019 om 13:26

    Nee eigenlijk niet, omdat het bij mij heel erg te maken heeft met de korte dagen en dat het snel donker wordt en temperatuur speelt daar verder geen grote rol in

 4. Mandy op 18 december 2019 om 20:24

  Ik hou van de winter!! Ik heb dus echt een zomer depressie, ik sluit mezelf dan ook het liefst op in een kamer en als ik te lang buiten ben, in de zon, hoef je niet tegen mij te praten want ik ben dan echt chagrijnig. Kan absoluut niet over hitte

 5. Laura op 18 december 2019 om 11:02

  Hier helaas ook last van de dip. Heb nu een lamp voor lichttherapie. Eens kijken of dat werkt.

 6. Sanne op 17 december 2019 om 19:35

  Ik heb soms wel eens last van een winterdip. Maar de winter is zalig om te wandelen.

 7. Jouvence op 17 december 2019 om 19:34

  Zelf heb ik hier gelukkig geen last van, maar mijn partner heeft wel een (winter)depressie en dat is niet altijd even makkelijk/leuk.

 8. An op 17 december 2019 om 19:28

  Wandelen doet wonderen. Echt! En je krijgt het er nog lekker warm van ook.

 9. Daisy op 17 december 2019 om 18:15

  De wintervariant kende ik wel, maar de zomerdip nog niet.

  Wel goed dat je dit onderwerp aandacht geeft!

  Heb niet het idee dat ik een van de 2 heb, maar moet wel zeggen dat ik na St. Maarten, 3 weken Sinterklaasgekte en de Kerst nu wel toe ben aan de kerstvakantie hihi, wij allemaal hier.. Even lekker bijtanken na deze week 😀

  • Liefslinne op 17 december 2019 om 21:37

   Hahaha daar kan ik mij inderdaad ook wel wat bij voorstellen!

 10. nicole op 17 december 2019 om 15:04

  Ik heb denk ik eerder last van de zomerdip dan de winterdip. Ik vind de winter en de donkere dagen voor kerst wel gezellig. Maar ik kan me voorstellen dat andere mensen er juist somber van worden.

  • Liefslinne op 17 december 2019 om 16:20

   Aaah jaa ik hoorde het wel vaker dat mensen inderdaad last hebben van de zomerdip, vandaar dat ik deze ook benoemd heb

 11. Riek Muijen op 17 december 2019 om 11:16

  Heb er zelf ook wel wat last van merk ook altijd als ik te veel plan dat ik onrustig word maar vaak snap niemand dat. Ben ook maar een simpele huisvrouw alleenstaande moeder 2 kids geen werk lukt mij ook niet meer helaas.

  • Liefslinne op 17 december 2019 om 16:20

   Wat vervelend! Ik kan mij voorstellen dat het dan helemaal lastig is als niemand je lijkt te begrijpen

 12. rachel op 17 december 2019 om 10:50

  handige tips! denk dat iedereen wel een beetje last heeft van een winterdip 😉

 13. Henk op 17 december 2019 om 10:45

  Ik heb voor zo ver ik weet niet echt last van een winter of zomerdip, maar ik vraag me af of, nu de winters steeds minder echt winters zijn, dat van invloed is op een winterdip, of dat het veel meer komt door de donkerte

  • Liefslinne op 17 december 2019 om 16:21

   Bij mij zijn het echt de donkere dagen, de koud is ook niet helemaal mijn ding soms, maar dat is niet zozeer waar ik last van heb altijd

 14. lodi op 17 december 2019 om 10:42

  Elke dag even naar buiten doet mij erg goed om geen winterdip te krijgen en het huis knus maken. Al ben ik echt een zomer mens, ik probeer altijd het beste van de winterperiode te maken 😉

  • Liefslinne op 17 december 2019 om 16:21

   Dat is inderdaad een hele goede! Even lekker eruit

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.