Tips om iemand met Diabetes te kunnen helpen

Tips om iemand met Diabetes te kunnen helpen – Gastblog #21 Rafke

In 2003 kreeg Rafke de diagnose diabetes type 1 als vijf jarige meisje. Inmiddels is Rafke 22 jaar oud, is ze verpleegkundige en en deelt ze meer over haar diabetes op haar Instagram account. In die 17 jaar dat Rafke diabetes heeft heeft ze nogal wat ervaringen op gedaan. In dit blogartikel deelt ze meerdere tips over hoe jij iemand met diabetes zou kunnen helpen. Veel leesplezier!

 

De start

Het was september 2003. Om precies te zijn dinsdag 23 september 2003. Met school hadden wij sport- en spellendag in de speeltuin, ik was net begonnen in groep 2 op de basisschool en zou over twee dagen vijf jaar worden. Mijn moeder was mee als hulpmoeder en ik was erg hangerig en had zo’n dorst dat ik mijn eigen drinken al allemaal op had. Mijn moeder had deze dag een fles Tonic bij. Iets wat ik toen niet lekker vond maar die ik zo leeg wilde drinken dat mijn moeder me moest tegen houden. Omdat ik de dagen ervoor ook al ontzettend hangerig en moe was vertelde mijn moeder dit tegen opa. Opa had diabetes type 2 en herkende de symptomen van diabetes. Hij vroeg of hij mijn bloedsuiker mocht controleren met een vingerprik. Hieruit bleek dat mijn suiker op dat moment veel te hoog was. 

 

Diagnose diabetes type 1

Dezelfde dag gingen wij direct naar de huisarts en het ziekenhuis en kregen we de diagnose Diabetes Type 1. We kregen ontzettend veel uitleg over hoe je moet prikken en spuiten en mochten daarna gelukkig naar huis. De dag erna moest ik weer terug komen op de kinderpoli. Ze gingen kijken hoe het ging. Ook kwamen er diabetesverpleegkundigen bij mij thuis om uitleg te geven aan mij.

 

Begrip

Mijn opa is helaas in 2012 overleden, maar het was heel fijn om je diabetes met iemand te kunnen delen die precies weet wat je voelt. Vaak hadden we aan één blik al genoeg. Ook deden we wedstrijdjes om wie de beste bloedsuiker had. Dat mis ik nu ontzettend. De mensen van wie ik hou weten wat diabetes is en wat het met zich mee kan brengen, maar op sommige momenten voel ik me niet begrepen, wat ik me goed kan voorstellen als je niet voelt of denkt wat iemand met diabetes voelt. En ik geef toe, ik weet zelf vaak niet eens waar ik last van heb.. Daarom leek het mij leuk om een paar ‘tips’ te maken hoe je iemand met diabetes zou kunnen helpen in welke situatie dan ook. 

 

Tips om iemand met Diabetes type 1 te kunnen helpen

  • Wanneer iemand een hypo (lage bloedsuiker) heeft en moet eten, voelt diegene zich niet binnen 2 minuten nadat hij /zij wat gegeten heeft beter. Wanneer je geluk hebt kun je binnen een half uur je normale bezigheden oppakken. Soms kun je hier de hele dag nog last van hebben.
  • Wanneer iemand een hyper (hoge bloedsuiker) heeft en insuline spuit daalt je waarde niet per direct naar normaal. Ook hier gaat tijd inzitten en in de tussentijd kun je je nog steeds erg beroerd voelen.
  • Wanneer je in een gezelschap eet, ervaar ik persoonlijk het als vervelend als iedereen al aan het eten is, en ik nog moet prikken of spuiten. Het is fijn als hier even op wordt gewacht.
  • Iemand met diabetes is 24/7 bezig met zijn diabetes, helaas is het niet een kwestie van prikken, spuiten klaar. Je bent continu vooruit aan het denken, wat ga ik zo nog doen, moet ik nu minder spuiten, moet ik iets te eten meenemen, kan ik daar spuiten, hoe lang ga ik weg en ga zo nog maar even door.
  • Door een hypo en hyper kan iemand met diabetes anders reageren dan de bedoeling is. Blijf met ons praten en stel vragen. Vraag ons ook om even onze bloedsuiker te checken, dan kunnen we gelijk handelen en daarna ons gesprek op een fijne manier voortzetten.
  • We mogen alles eten en drinken, ook al zitten er suikers in. Hier moeten we enkel insuline voor spuiten en later even onze bloedsuiker checken. Of alles heel verstandig is om te eten? Nee, maar een suikerspin is voor niemand heel gezond.
  • Wees nieuwsgierig naar hoe iets voor iemand is, zonder eerst zelf conclusies te trekken, blijf vragen stellen en sta open voor nieuwe ervaringen.
  • Ik hoor vaak op mijn werk of op het nieuws ‘suikerpatiënt ‘ of ‘diabeet’.  Ik ben geen suikerpatiënt of diabeet, maar ik ben Rafke en ik heb diabetes.
  • Er bestaat niet zo iets als hele erge diabetes, je hebt diabetes of je hebt het niet. Iedereen heeft wel eens zijn slechtere  periodes.

 

Blijf praten

Mochten jullie iemand kennen met diabetes of iemand ontmoeten iemand met diabetes dan hebben jullie nu enkele tips om hem/haar te kunnen helpen. De belangrijkste tip vind ik zelf; Blijf praten. Zit je iets dwars of begrijp je iets niet, vraag het en praat er over. Persoonlijk merk ik pas hoe ik bezig ben of gereageerd heb als iemand mij daar op wijst waarna ik kan schakelen.

Benieuwd naar hoe het is om 24/7 te leven met diabetes? Sinds april 2020 heb ik mijn eigen Instagram account, genaamd @Sweetlifetype1 waarop ik mijn leven met diabetes type 1 deel. Hier heb ik een heleboel leuke en lieve mensen leren kennen, met en zonder diabetes waar het heel fijn mee is om tips uit te wisselen of gewoon even te praten, dank jullie wel daarvoor!

Liefs Rafke

 

– Wil jij ook graag een gastblog schrijven? Laat een bericht achter via het contactformulier of stuur mij een DM op Instagram.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.