thuiswerkplek inrichten voor optimale concentratie

Een thuiswerkplek inrichten voor optimale concentratie met deze 7 tips

Een ding wat we massaal met z’n alle hebben ontdekt tijdens alle quarantaines is het thuiswerken. De meeste mensen die ik spreek werken met regelmaat een middag, dag of zelfs altijd vanuit huis. ‘Want dat is makkelijker te combineren met de kinderen.’ of ‘Dan kan ik even echt goed doorpakken zonder dat ik gestoord word’. Zelf heb ik ook maanden thuisgewerkt en als blogger doe ik dit nog steeds met regelmaat. Wij hebben dan ook een aparte ruimte in het huis bestempelt als thuiskantoor en in dit artikel neem ik je mee in alle tips voor het inrichten van jouw thuiswerkplek voor optimale concentratie.

 

De benodigdheden voor een fijne thuiswerkplek

Allereerst is het belangrijk om op een aantal factoren wat extra te letten. Kijk dat er een bureau moet komen en een computerscherm. Dat spreekt vaak wel voor zich. Maar er zijn ook een aantal punten die ervoor kunnen zorgen dat het een plek wordt waar je graag zit. Zeker als je er zoveel uur moet doorbrengen. Zo kan je letten op de volgende punten;

 

Stel je bureaustoel goed af

Een goede werkhouding is belangrijker dan je denkt, want wanneer je 32 uur per week op je bureaustoel doorbrengt en verkeerd zit ga je dat op den duur merken met als gevolg wat bezoekjes aan de chiropractor of fysiotherapeut. Google even op je ‘bureaustoel goed afstellen’ en je hebt hem zo op de juiste hoogte staan.

 

Zorg voor fijne (en snelle) apparaten

Niks is zo vervelend als langzame apparaten, daarom is het fijn om te werken met fijne apparaten. Bijvoorbeeld een goede workstation die al het werk aankan, waardoor je gewoon lekker door kunt werken. Of misschien wel een breed toetsenbord voor al het typewerk. Kijk sowieso goed naar welke apparaten passen bij jouw werkzaamheden. Tegenwoordig is er zoveel op de markt. Zo kan het fijn zijn om een tekentablet te gebruiken, een ergonomische muis te gebruiken of een industrial pc te gebruiken. 

 

Zorg voor een leuke inrichting, zodat het een fijne plek wordt

Een witte muur en een mooi blad voor op je bureau zijn al fijn, maar als je de hele dag tegen je muur of raam aankijkt is het wel fijn als je een beetje een leuke inrichting hebt. Hang ergens een plantje op, zet een pennenbakje neer, hang een leuk plankje en zet er wat mooie boeken neer en ga zo maar door.

 

Een thuiswerkplek inrichten voor optimale concentratie

Een fijne thuiswerkplek betekent niet meteen dat je je ook goed kan concentreren, maar er zijn wel een aantal dingen die je kan doen om je thuiswerkplek ook zo in te richten dat je er de optimale concentratie mee bereikt.

 

Zorg voor opbergruimte waardoor spullen niet altijd in het zicht liggen

Veel spullen in het zicht kunnen onbewust ervoor zorgen dat je hersenen sneller afgeleid zijn. In dit geval willen we dat voorkomen. Zorg er daarom voor dat je genoeg opbergruimte bij je bureau hebt zodat je de spullen er wel makkelijk bij kan pakken, maar ze niet in het zicht liggen.

 

Kijk naar voldoende lichtinval

Genoeg lichtinval zorgt ervoor dat onze hersenen actiever blijven en sneller kunnen schakelen, wat indirect ook zorgt voor een betere concentratie. Kijk daarom of je in de buurt van een raam kan gaan zitten en het liefst nog naar een raam toe dan met de rug naar het raam. Ook kan een linker of een rechterkant van een kamer al heel veel verschillen. Tip: Verplaats je stoel een paar keer, ga er heel even op zitten alsof je bureau er staat en kijk waar je het meeste licht hebt. Dan hoef je alleen je bureau nog even te verplaatsen.

 

Zorg voor een extra monitor

Constant het hele scherm wegklikken om iets op te zoeken of een ander document even aan te vullen kan je al snel uit je concentratie halen. Mij hielp het heel erg om daarom een tweede scherm te gebruiken. Waardoor je extra groot overzicht hebt en meerdere programma’s of documenten naast elkaar kan openen.

 

Kijk naar goede muziek(kwaliteit)

Het is bewezen dat muziek veel kan doen met de hersenen. Daarom kan het helpen om fijne muziek op te zetten wat ook nog eens uit goede kwaliteit speakers komt. Zoals fijne oortjes of een goede koptelefoon. Maar tegenwoordig hebben vele computers ook al een goede geluidsinstallatie.

 

Tipje; op Spotify zijn hele fijne afspeellijsten te vinden, mijn grote favoriet is een leuke pomodoro afspeellijst. Werkse! 

 

Liefs,
Linne

 

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

1 reactie

  1. Lydia op 31 januari 2023 om 22:07

    Handige tips! En oeh, dat er speciale pomodoro afspeellijsten bestonden wist ik niet 🙂

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.