studeren met een chronische ziekte

Tips voor het studeren met een chronische ziekte

Party! Vandaag heb ik namelijk gehoord dat ik mijn Propedeuse heb gehaald en mijn eerste semester van de hoofdfase. Ik ben hier super blij mee, want het betekent dat ik alles heb gehaald van mijn opleiding wat ik tot nu toe kan halen. Maandag begin ik dan ook met semester twee. Het studeren gaat mij echt niet altijd even makkelijk af, want chronisch ziek zijn is soms net een fulltime job met alles wat je moet regelen met ziekenhuizen of gewoon überhaupt de tijd die je soms kwijt bent aan ziek zijn. Als je dan daarnaast ook nog studeert kan dat soms pittig zijn. Vandaag neem ik jullie mee in hoe ik mijn studie combineer met het chronisch ziek zijn.

 

Studeren met een chronische ziekte

Ik zit nu in mijn tweede jaar van de HBO-opleiding communicatie Multimedia Design. In het begin was het heel erg zoeken naar wat werkt er voor mij. Ik ben iemand die graag het optimale uit haar schoolprestaties wilt halen, maar het is ook heel belangrijk dat ik mijn rustmomenten pak, omdat ik anders weer sneller ziek wordt. Inmiddels heb ik mijn draai helemaal gevonden en gaat het studeren ook super goed.

 

Tip 1 – Weet bij wie je terecht kan

Allereerst is het heel belangrijk is om voor jezelf helder bij welke docenten of mensen je terecht kan op school. Zo hielpen mijn mentor en een pedagogisch medewerker mij heel goed op de middelbare school. En nu op de opleiding heb ik mijn StudieLoopBaanbegeleider (SLB’er) waarbij ik altijd terecht kan voor vragen of opmerkingen, als ik ergens anders mee zit rondom mijn studie. Deze mensen hebben vaak niet voor niks een naam als mentor, SLB’er of begeleider, ze zijn er tenslotte om jou te helpen bij de keuzes die je maakt op school en ervoor om te zorgen dat je je schoolperiode het beste doorkomt.

Als je toch een mindere klik heb met je eigen mentor of SLB’er dan zijn er vaak ook nog andere docenten die je kunnen helpen. Het belangrijkste is dat je een klik hebt met de persoon die je helpt en je je vertrouwd voelt bij deze persoon.

 

Tip 2 – Licht belangrijke mensen in

Daarnaast is het belangrijk dat je de docenten die je begeleiden of lesgeven en je medestudenten of klasgenoten inlicht. Op deze manier weten ze gelijk waar ze aan toe zijn, voor als je er een keer niet bent of als er iets is. Je hoeft je dan ook niet elke keer te verontschuldigen voor de keren dat je er niet bent. En wie weet zijn er klasgenoten of medestudenten die je het juiste zetje in de rug geven. Geloof mij als je dit doet vinden ze het echt niet erg als je er een dag niet bent, omdat het gewoon niet ging of omdat je er niet kon zijn vanwege een ziekenhuisafspraak. En het lijkt soms eng, maar mij leverde het altijd heel veel op.

 

Tip 3 – Kijk naar hoe jij je energie kan verdelen, elk mens en elke ziekte is anders

Iets wat mij ook heel erg geholpen heeft is door samen met mijn ouders, docenten en artsen te kijken hoe ik zo min mogelijk energie kan verspillen aan het reizen. Dit is voor mij echt heel belangrijk. Zo ging ik op de middelbare school vaak met de elektrische fiets naar school en ook bij mijn opleiding verspil ik mijn energie niet aan het reizen.

 

Tip 4 – Kijk naar de beste reis mogelijkheden

In de eerste periode van het propedeuse jaar reisde ik wel met de trein, maar al snel kwamen we erachter dat dit mij echt te veel energie kostte. Vanaf dat moment heeft mijn moeder mij bij elke les waar ik genoeg energie voor had om te gaan gebracht. Sinds april heb ik mijn rijbewijs en rijd ik zelf naar school. Het klopt het kost meer maar ik bespaar 1,5 tot twee uur meer tijd op een dag. Die tijd kan ik nu gebruiken om even te slapen of gewoon bij te tanken. Ik kan ‘s morgens gemiddeld driekwartier langer in bed liggen en heb daardoor ook een veel betere nachtrust.

Ik hoop jullie zo een beetje geholpen te hebben. Heb je nou nog tips of vragen dan mag je altijd contact met mij opnemen en een reactie achterlaten mag natuurlijk ook altijd.

 

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.