Studeren met een burn-out

Studeren met een burn-out – Gastblog #8 Madelon

Hi! Mijn naam is Madelon, ik ben 25 jaar en ik heb inmiddels al een tijdje contact met Linne. Bij ons beide geeft het leven ons soms wat uitdagingen, maar ondanks dat staan we allebei positief in het leven. Toch heb ik het een paar jaar terug een stuk pittiger gehad en vond ik het lastig dat ik me niet goed voelde. Ik heb het niet over een depressie maar over mijn burn-out die gepaard ging met paniekaanvallen en op zijn tijd een donkere wolk in mijn hoofd. In deze blogpost deel ik meer over studeren met een burn-out.

 

Studentenleven loopt even anders – Studeren met een burn out

Terwijl ik in het derde jaar van mijn studie Geneeskunde aan de Universiteit van Rotterdam was beland, begon ik me niet goed te voelen. Ik kreeg eigenlijk vrij plotseling paniekaanvallen en ondanks dat ik ze redelijk wist te beheersen, bleef het alsmaar terugkomen. Ook raakte ik steeds vaker overprikkeld, hevig vermoeid en had ik duidelijke moodswings. Er hoefde maar één ding tegen te zitten en er kwam een error in mijn hoofd. Wie is dit? Dacht ik op een gegeven moment. Ik merkte dat ik dingen niet meer voor elkaar kreeg, mijn lage energielevel brak me op en ik voelde me steeds minder happy. 

 

Hulp zoeken 

Na een paar weken in de overlevingsstand kwam onverwachts het nieuws dat mijn moeder de ziekte Multiple Sclerose heeft. Misschien was dat wel de laatste druppel die nodig was, waarna mijn lichaam op was. Toen ik ook op de werkvloer van één van mijn bijbaantjes in tranen uitbarstte omdat een simpele opdracht al teveel was, werd het wel duidelijk dat dit niet meer ging. Ik maakte een afspraak met de huisarts, ook al vond ik het spannend en voelde ik een weerstand om over mentale problemen te praten. Toch was ik rationeel genoeg om toch te gaan, ik had simpelweg hulp nodig want ik wist niet wat ik met mijzelf aan moest. Ik kreeg tips van de huisarts mee naar huis en als het na 3 weken niet “werkte”, moest ik terugkomen. Anderhalve week later zat ik er weer. Ik wilde een verwijzing naar de psycholoog, ik wilde geholpen worden want hoe eerder hoe beter. Deze verwijzing kreeg ik, waarna ik ongeveer een jaar regelmatig afspraken had bij de psycholoog. Ik had een fijne klik, wat maakte dat ze mij goed kon doorzien. Ik kreeg opdrachten waar ik serieus mee aan de slag ging, begon patronen te herkennen in mijn gedrag en leerde mijzelf beetje bij beetje kennen. 

 

Studieswitch & levensles – Studeren met een burn out

Ook leerde ik om grenzen aan te geven, aan mijzelf, mijn vriend, familie en vrienden. Een lastige, maar o zo waardevolle les. Je eigen geluk en gezondheid staat altijd voorop. Het was een lange weg van herstel, maar ik heb nog altijd – dag in, dag uit – baat bij de lessen die ik hiervan heb geleerd. Zo besloot ik na 4 jaar niet verder te gaan met de Geneeskunde opleiding, maar te kiezen voor een studie waar ik gelukkiger van word: Fysiotherapie. Een dappere, maar o zo waardevolle keuze. Daarnaast heb ik tegenwoordig lichamelijk wat uitdagingen, waardoor het blijven hanteren van mijn eigen grenzen eveneens zó belangrijk is. Ik kijk dan ook positief terug op mijn burn-out. Zonder dat had ik mijzelf nooit zo goed leren kennen en ontdekken en dat had ik niet willen missen!

 

Persoonlijke blog 

Op mijn blog by Madelon Sophie schrijf ik persoonlijke artikelen over de uitdagingen met mijn gezondheid, de weg naar een gezonde leefstijl en verhalen over leuke reizen, dagjes uit of lekkere recepten. Op instagram ben ik onder dezelfde naam actief en deel ik persoonlijke updates waarin een positieve mindset voorop staat!

Zin in het uitwisselen van ervaringen, tips of een gezellig babbeltje? Je weet me te vinden!  

 

Liefs Madelon

 

– Ook een gastblog schrijven? Klik hier!

Studeren met een burn-out komt veel vaker voor als de meeste mensen denken. Klets met mensen zoals Madelon en/of zoek hulp. Weet in iedergeval dat je niet de enige bent 😉

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.