Student en geld

Hoe ik als student omga met mijn geld | Lifestyle

Student zijn en geld uitgeven is niet de beste combinatie. Althans, dat denken veel mensen. De afgelopen jaren heb ik heel wat manieren uitgeprobeerd om mijn geldzaken op orde te krijgen. Ik kwam achter manieren van financiën bijhouden die niet werkten voor mij, maar vond er ook een die wel werkt voor mij. Net als met het plannen waar ik een paar weken geleden een artikel over schreef hangt het van jou af wat voor jou werkt. Probeer verschillende manieren uit en doe uiteindelijk hetgeen wat het beste werkt.

 

Inkomsten

Zelf heb ik verschillende soorten inkomsten als student. Ik heb DUO die gelukkig elke maand iets overmaakt. Ik heb zorgtoeslag, mijn salaris en af en toe krijg ik iets van de UWV. Mijn salaris bestaat uit het werk wat ik doe met websites maken voor anderen en de kaartjes die ik ontwerp. Voorheen deed ik ook veel oppaswerk, maar daar ben ik sinds januari mee gestopt. Of je werkt en iets verdient naast je studie verschilt per persoon. Er zijn mensen die werken naast hun studie 12 uur per week en er zijn mensen die niet werken. Ik zelf werk wel iets, maar heel minimaal.

 

Uitgaven

Welke bedragen je per maand uitgeeft, hangt er ook van af of je nog thuis woont of al op jezelf woont. Daarnaast verschilt het per studie welke boeken je nodig hebt en hoeveel geld je dus naast je collegegeld nog moet uitgeven voor je studie. Ik zelf ben gelukkig weinig kwijt aan studieboeken en laat dit dus even achterwege. Wel heb ik uitgaven aan kleding, eten, (onnodige) spullen, tanken en de sportschool.

Om ervoor te zorgen dat ik niet na twee dagen denk waar is mijn salaris gebleven, zorg ik ervoor dat ik een overzicht creëer en dus elke maand weet wat ik uitgeef. Waardoor ik onbewust mijzelf al in toom houd. Daarnaast schrijf ik elke week op wat mijn in en uitkomsten zijn. Waardoor ik ook daarbij al snel zie als ik te veel aan iets uitgeef. Hieruit kan ik ook opmaken of ik hier voortaan rekening mee moet houden.

 

Overzicht creëren 

Zoals ik in de vorige alinea al aangaf maak ik dus elke maand een overzicht qua geld. Hoe ik dat doe lees je hier stap voor stap. Ik kan geen foto’s delen, aangezien ik mijn financiën nogal privé vind maar met deze stappen kom je er zeker uit!

 1. Houd elke week (afhankelijk van hoeveel je uitgeeft) bij wat er binnenkomt en uitgaat. Door dit regelmatig te doen zie je snel wanneer bedragen gek zijn of niet kloppen.
 2. Elke week als ik dit heb gedaan schrijf ik mijn totale banksaldo op, zodat ik ook daarin snel kan zien als er iets veranderd.
 3. Vervolgens ga ik alle bedragen nog even na en kijk ik of ik iemand nog een tikkie moet sturen, of nog een tikkie moet betalen die ik was vergeten.
 4. Als ik dit gedaan heb en overzicht heb van wie ik nog geld krijg, volg ik stap 1 t/m 3 elke week tot de maand voorbij is.
 5. In de eerste week van de volgende maand neem ik even een moment om te kijken welke groepen ik kan maken. Denk aan kleding, eten, spullen, etc. Maar ook bij de inkomens vallen er groepen te maken zoals; duo, werk, teruggekregen, etc. Bij mij zijn het elke keer wel dezelfde groepen, waardoor ik overzicht creëer van elke groep door door de maanden te bladeren.
 6. Deze groepen schrijf ik in een nieuw document op. Ik heb dus een document waar ik alle bedragen bijhoud en een document met echt overzicht. In het overzichtsdocument staat alles in vanaf het moment dat ik ben begonnen. In het andere document meestal alleen de laatste zes maanden.
 7. Vervolgens blijf je elke maand stap 5 en 6 herhalen en zo kan jij overzicht creëren in de dingen die je uitgeeft en de dingen die er binnenkomen.

Ik weet dat ik in de app van mijn bank ook groepen kan zien, maar allereerst maakt mij dit bewuster van geld en daarnaast kan ik niet zelf groepen maken en deelt de app ze dus in wat vaak geen logische groepen zijn voor mij.

 

Doelen qua financiën

Ik hoor heel veel goede verhalen over Peaks en Grip. Dit zijn twee apps die ik de komende tijd wil gaan uitproberen om daardoor misschien nog bewuster met mijn eigen geld om te gaan. Lijkt het je interessant om meer te gaan doen met je geld als student, dan zijn er verschillende Instagram-accounts die je tips kunnen geven zoals bijvoorbeeld @skere_student, @studenten_tips  en @duurzaamopkamers.

We kunnen altijd van elkaar leren en ik zeg ook niet dat mijn manier de beste is. Dus ik ben wel benieuwd, hoe gaat jullie als student om met jullie geld? Let me know!

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

3 reacties

 1. Julia op 28 oktober 2020 om 15:19

  Ah wat leuk dat je me tipt, dankjewel!! Liefs, Julia

 2. Emma | Skere Student op 7 juli 2020 om 16:05

  Leuk artikel Linne! Peaks vind ik echt top, het is een hele makkelijke en laagdrempelige manier om te beginnen met beleggen. Zeker een aanrader wat mij betreft 😊

  • Liefslinne op 7 juli 2020 om 20:01

   Een extra reden om er binnenkort maar eens goed naar te kijken!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.