stress, onzekerheid en negatief zelfbeeld

Stress, onzekerheid en een negatief zelfbeeld

Iedereen heeft zijn eigen gedachtes, de een is heel erg positief te spreken over zichzelf en de ander heel negatief.
Als jij in de spiegel kijkt, wat en wie zie jij dan?
Ik zelf ze een vrolijke en spontane meid, maar ik weet ook dat ik van mijzelf heel erg onzeker kan zijn. Niet zozeer over hoe ik eruit zie, maar ik kan uren nadenken over wat andere van mijn gedrag vinden, wat andere vinden van wat ik doe en wie ik ben. Dikke onzin natuurlijk én het kost ook nog is super veel energie.

Stap een
Er zijn momenten dat ik super gemakkelijk de draad weer op weet te pakken. Iets wat al een kracht is, is dat ik weet van mijzelf dat ik heel erg onzeker kan zijn. En als jij dat ook hebt, dan heb je eigenlijk de eerste stap al gemaakt om een positievere jij te worden.

De gedachtes mogen er zijn
Denk vooral niet dat je altijd blij moet zijn met jezelf. Van jezelf houden is wel super belangrijk, maar het kan soms voorkomen dat de jij waar je zoveel van houd even negatieve of onzekere gedachtes heeft. En druk ze vooral niet weg, want ze zijn er en ze mogen er zijn.
Het altijd vrolijke meisje of de influencers online die dagelijks in je Instagramfeed voorbij komen. Ook zij zullen op sommige momenten gedachtes hebben over zichzelf, waardoor ze gaan malen.

75%
Nu is het zo dat je soms hulp van iemand anders nodig hebt om te zorgen dat je weer positiever over jezelf kan denken. En geloof mij, dat is helemaal niet erg. 1 Op de 3 jongeren gaat naar een psycholoog. Alle ontwikkelingen op bijvoorbeeld het gebied van sociale media kan ons brein niet altijd volgen. Tegenwoordig kampt zelfs 75% van de jongere met stress.
Door stress, onzekerheid of een negatief zelfbeeld kan je je leven of je dag laten bepalen en je hoeft echt niet altijd naar een psycholoog te gaan. Vandaag deel ik vijf dingen die mij helpen als ik last heb van stress of onzekerheid.

 1. Me-time inplannen.
  Het klinkt super stom voor sommige, maar het is echt ontzettend belangrijk. Ik probeer elke dag, maar zeker een paar keer per week echt even tijd voor mijzelf in te plannen. Ik ben een echte workaholic en in sommige opzichten kan ik dan vergeten dat het ook belangrijk is dat ik ergens op de dag een uurtje op de bank lig en Netflix kijk. Voor mij werken daarom me-time momentjes heel goed. Ik probeer deze dan ook echt in mijn agenda of planning in te delen. En de ene keer maak ik een wandeling met de hond en de andere keer geniet ik van een bad. Iets wat bij mij niet onder me-time valt zijn powernaps, het is super belangrijk want het kan ervoor zorgen dat je de rest van de dag er weer tegenaan kan alleen op zulke momenten ben ik niet bewust met mijzelf bezig, maar gewoon doodop.

 2. Gedachtes omzetten.
  Als je dit zo leest dan ben je het misschien al vaker tegen gekomen en ook dit klinkt weer een beetje raar, maar op de momenten dat het echt nodig is helpt het mij heel erg. Als iemand die dicht bij mij staat mij negeert of bot reageert kan ik daar onzeker van worden. Ik ben dan bang dat die persoon mij niet meer aardig vind of niet meer van mij houd. Super raar, want iemand kan ook gewoon even druk zijn, maar zo werkt dat nu eenmaal in mijn hoofd en gelukkig ben ik mij ervan bewust. Iets wat dan helpt is om opzoek te gaan naar een reden, waardoor ik mijn gedachtes kan omzetten. Zoals in dit geval, oke die persoon was hier mee bezig en dit aan het doen. Dus hij was druk en dus ligt het niet aan mij.

 3. Schrijf voor jezelf een doel op.
  Door een of meerdere doelen op te schrijven ga je er onbewust harder aan werken. Het doel staat tenslotte vast. Voor een extra motivatie kan je het eventueel delen met iemand die jou kan helpen je doel te bereiken, maar je kan het ook voor jezelf houden. Hang het ergens op of stop het ergens weg waar je het vaak ziet, zoals misschien de binnenkant van het hoesje van je telefoon.

 4. Houd van anderen, dan houden zij ook van jou.
  Het allerbelangrijkste is van jezelf houden, dan pas kan je echt van een ander houden. En op de momenten dat je dan onzeker bent of een negatief zelfbeeld hebt. Houd je zoals ik al zei nog steeds van jezelf maar dan doet het positieve zelfbeeld er niet meer toe, want dat is er gewoon even niet. Door van anderen te houden krijg je ook weer heel veel liefde terug en omarm het op dit soort momenten. En er zullen vast ook mensen zijn, bij wie je op zulke momenten letterlijk kan zeggen ‘Dit of dit gebeurde mij niet en ik weet gewoon even niet hoe ik dat moet relativeren in mijn hoofd.’ Je kan er nog bij zetten wil je mij helpen, maar zelfs dat is vaak niet nodig. Mensen die van jou houden zullen je automatisch gaan helpen en je zult zien dat jij niet veel later de situatie achter je hebt kunnen laten en zelfverzekerd verder kan met je dag.

 5. Tools die jou energie geven.
  Soms kan het zijn dat je even in een down situatie zit. Een heel me-time moment hoef je dan nog niet een zo zeer in te plannen. Vaak is het al genoeg om even iets te doen, waar jij je echt goed bij voelt. Voor de een kan dat sporten zijn, voor de andere koken of bakken. Het verschil met me-time is, dat je niet eens zo zeer bewust wordt van jou lichaam etc, maar dat je toch even helemaal kan opladen door de positieve energie die jij uit een activiteit haalt.
  Ps. het kan helpen een toolslist te maken, zodat je op zulke momenten niet zelf hoeft na te denken.

Ik ben benieuwd of hier een situatie of tip tussen staat die jij herkent of zelf ook wel is gebruikt. Of misschien heb jij zelf nog iets wat je graag wilt toevoegen en wie weet helpt het anderen. 
Laat het weten in de comments.
En onthoud! Onzeker zijn mag. Kijk wat voor jou werkt, want wat voor jou werkt kan voor een andere persoon juist helemaal niet werken. Ik ben geen psycholoog of iets dit zijn mijn eigen ervaringen en dit werkt voor mij en ik ga je ook niet tot in detail vertellen hoe je met jezelf om moet gaan of iets, want dat staat al in zat boeken beschreven.

In case nobody has told you today: You are strong, smart, beautiful and capable of anything!
Maak er nog een mooie dag, middag of avond van.

Liefs Linne ♥

 

Bron: https://dokterbosman.nl/stress-75-procent-jongeren-overweegt-psycholoog/

22 reacties

 1. Wanda op 13 mei 2019 om 15:15

  Gedachten kun je helaas geen halt toeroepen maar ik merk wel naarmate ik ouder word, dat ik het op de een of andere manier beter kan relativeren en dat ik mij besef dat nee ook een antwoord is en dat de lat niet altijd zo hoog hoeft te liggen.

  • Liefslinne op 13 mei 2019 om 17:50

   Echt grappig, meer mensen reageren inderdaad dat met de tijd de onzekerheid minder wordt, ben benieuwd hoe dat later voor mij zal zijn en of ik het ook zo ervaar 🙂

 2. Melanie Hoogvliet op 13 mei 2019 om 14:57

  Wat een fijn artikel. Ook ik ben erg onzeker geworden door mijn ziek zijn en heb een was lijst aan angsten maar langzaam aan stapje voor stapje komt het wel goed

  • Liefslinne op 13 mei 2019 om 17:49

   Dankjewel! En wat goed om te horen dat de lijst met angsten kleiner wordt, ik heb je blog gelezen en ik denk ook wel dat jij er komt 😉

 3. Lianne - geendierenindekeuken op 6 mei 2019 om 18:38

  Ik herken het. Zelf ben ik enorm onzeker geworden omdat ik vanwege ziekte opeens niets meer kon. Dit jaar ga ik bewust mijn angsten te lijf (en schrijf daarover!) maar ik blijf wel lief voor mezelf.

  • Liefslinne op 12 mei 2019 om 11:15

   Wat heftig om te horen, maar wat ga je er dit jaar goed mee om!

 4. Marieke op 3 mei 2019 om 10:15

  Geniet! Doe wat je leuk vind en wees jezelf. Laat je leven vooral niet bepalen door anderen.

  • Liefslinne op 12 mei 2019 om 11:15

   Precies Marieke, dankjewel voor je tip!

 5. Maaike op 3 mei 2019 om 03:15

  Die gedachten kun je niet zomaar wegstoppen dus goed als je er wat aan doet. Gelukkig gaat die onzekerheid ook over met de jaren 😉

  • Liefslinne op 12 mei 2019 om 11:15

   Haha, dat is fijn om te horen Maaike 😉

 6. Melissa op 2 mei 2019 om 17:12

  Gedachtes kunnen soms erg lastig, zijn. Daarom probeer ik regelmatig me time in te plannen en even niks te hoeven

  • Liefslinne op 12 mei 2019 om 11:16

   Wat fijn om te horen dat je ook regelmatig me-time in probeert te plannen

 7. An op 1 mei 2019 om 19:28

  Me-time en nee of foert durven zeggen. Dat is belangrijk. En inderdaad, dingen doen waaruit ik energie put. Lopen, uitstapjes maken…

  • Liefslinne op 12 mei 2019 om 11:17

   Jij begrijpt het al helemaal 😉

 8. Jeanine op 1 mei 2019 om 10:40

  De laatste jaren ben ik wel anders in het leven gaan staan. Meer me-time inderdaad. En dingen doen waar ik energie van krijg ipv dat het mij energie kost. Ik ben echt andere dingen gaan ontdekken daardoor. Heel leuk eigenlijk.

  Groet Jeanine.

  • Liefslinne op 12 mei 2019 om 11:17

   Wat goed om te horen Jeanine!

 9. Kool Family op 1 mei 2019 om 10:34

  Ik denk dat onzeker zijn ook wel overgaat met de jaren. Als tiener was ik ontzettend onzeker, en nu ben ik eigenlijk ontzettend zelfzeker.

  Dus dat is misschien ook een tip: relativeer en weet dat het altijd beter wordt!

  • Liefslinne op 12 mei 2019 om 11:18

   Dankjewel Kool Family voor jou tip!

 10. Julie op 1 mei 2019 om 09:43

  Wat een fijn artikel! Ik ben ook vrij onzeker en heb van nature een negatief zelfbeeld. Het kost me vaak moeite om niet in die valkuilen te trappen! 🙂

  • Liefslinne op 12 mei 2019 om 11:18

   Super om te horen! En wat herkenbaar Julie, maar volgens mij kom jij er wel!

 11. Henk op 1 mei 2019 om 09:41

  Het moeilijke aan gedachtes is dat je ze niet kunt negeren. Iedereen kan wel zeggen dat je niet aan bepaalde dingen moet denken , maar je doet het toch. Onzekerheid kun je ook positief uitleggen; dat je over dingen nadenkt en dingen niet zo maar aanneemt.. Goed blog heb je, ga zeker de rest ook nog lezen.

  • Liefslinne op 12 mei 2019 om 11:19

   Jaa precies Henk! En wat leuk dat je zo te spreken bent over mijn blog 🙂

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.