Stoppen met de pil

Stoppen met de pil? Ik deed het na 6 jaar – Ontpillen – 3 maanden update

Ik was vijftien jaar oud toen ik aan de pil ging. Ik had een onregelmatige cyclus en was soms acht weken niet ongesteld om vervolgens twee weken lang ongesteld te zijn. Er was geen speld aan vast te knopen en daarnaast waren mijn menstruaties niet je van het, althans dat was het beeld dat ik had. Want als je mij nu zes jaar later zou vragen wat mijn cyclus was weet ik het niet meer. Was ik misschien regelmatiger dan ik toen dacht als vijftienjarig meisje en maakte ik mij te druk om alles? Of was het echt zo erg? Nu zes jaar later kreeg ik toch de nodige twijfels bij de pil en dus besloot ik te gaan stoppen met de pil.

 

“6 jaar lang gebruikte ik hormonale anticonceptie”

Drie jaar terug was ik eigenlijk al wel een beetje klaar met de pil, ik had gewoon geen zin om hem elke dag te nemen en er afhankelijk van te zijn. Een hormoonspiraaltje leek mij toen handiger. En zo gezegd zo gedaan. Maar het werkte niet en na 8 maanden liet ik hem weer verwijderen. Dus ja, technisch gezien ben ik 5 jaar en 4 maanden aan de pil geweest. Maar een spiraaltje bevat ook hormonen en dus ga ik voor het gemak even uit van 6 jaar. Ik ben tenslotte zes jaar lang afhankelijk geweest van hormonen.

 

Bijwerkingen van de pil

Ik ging na het spiraaltje terug aan de pil, maar het één en ander kwam op mijn pad en ik besefte mij dat een heel aantal klachten die ik had wel eens van de pil konden komen. Daarnaast wilde ik eigenlijk al die hormonen ook niet hebben als ik ze niet per se nodig zou hebben. Ik twijfelde maar zette uiteindelijk toch de stap om te stoppen met de pil nadat iemand tegen mij zei ‘Je zit niet altijd aan de beslissing vast die je hebt gemaakt, vind je het niks dan ga je nadat je weer ongesteld bent geweest toch weer terug aan de pil’. Zo gezegd zo gedaan.

 

Het ontpillen

Doordat ik zo lang de pil slikte kwam ik er pas achter dat ik meer bijwerkingen had van de pil dan ik dacht toen ik stopte met de pil. Ik kreeg ineens emoties. Nu is dat wat groot gezegd, maar ik was voor het eerst sinds een hele lange tijd echt blij. Ineens ontdekte ik dat ik voor een hele lange tijd oppervlakkig/down was geweest. Dit moet van de pil zijn geweest.

In de twee maanden nadat ik gestopt was met de pil voelde ik mij gelukkiger dan ooit. Ik zeg hier heel bewust twee maanden en niet drie maanden want eerlijk is eerlijk. Dat was de laatste drie weken ineens heel anders. Ik voelde mij weer precies zoals ik mij voelde met de pil. Na mijn eerste menstruatie kwam het blije gevoel weer terug. Achteraf vermoed ik dat ik met de pil al die tijd in een soort herfst fase van mijn menstruatie cyclus zat.

 

De symptomen van het ontpillen

In mijn eerste cyclus, dus de periode tussen het stoppen met de pil en het moment dat ik voor het eerst weer ongesteld werd na het stoppen met de pil, had ik veel last van migraine. Dit kan een van de bijwerkingen zijn van het ontpillen. Ook heb ik meer acne gekregen en heb ik hele gevoelige borsten gehad. Zelf had ik hier bijvoorbeeld nooit last van, maar nu kon ik er toch echt niet omheen. Zelfs douchen deed soms zeer.

Bij mij waren het de bijwerkingen allemaal waard als je het mij vraagt. Echter zijn de bijwerkingen bij iedereen anders. Ik dacht heel veel te kunnen lezen over het ontpillen, maar achteraf zou ik toch zeggen; Je moet het zelf kijken wat het met je lichaam doet. Vind je het niks dan ga je na de eerste keer dat je ongesteld bent geweest weer aan de pil.

 

Reacties die ik kreeg toen ik ging stoppen met de pil

Eerlijk is eerlijk. Deze verbaasde mij misschien nog het meeste. Voordat ik stopte met de pil had ik over veel dingen al wel een keer nagedacht. Van hoelang het zou duren tot ik weer ongesteld zou worden tot hoe heftig mijn eerste keer ongesteld zijn misschien ging zijn. Maar iets waar ik niet echt over na had gedacht waren de reacties. Ik ben 21 jaar en heb al vijf jaar een stabiele relatie. Ik studeer, woon niet samen en ben totaal nog niet bezig met kinderen, al hoop ik ze ooit wel te krijgen. En toch heb ik niet normaal veel reacties gehad. Van “Oh dan hebben we straks misschien wel een mini Linne lopen of een mini Timon” tot “Je stopt echt met de pil vanwege de bijwerkingen toch? Of heeft het ook andere redenen *knipoog*”.

Bij de eerste reactie kon ik nog enigszins lachen. Maar na een aantal keer merkte ik dat het mij irriteerde. Het is duidelijk dat we nog in een wereld leven waarin het ‘normaal’ is dat de vrouw de pil slikt, een spiraaltje heeft of wat dan ook. Ja, ik doe het echt vanwege de bijwerkingen, we hoeven nog geen kinderen en we staan beide achter de beslissing.

 

Mijn eerste keer ongesteld na het stoppen met de pil

Ik ben nu voor de eerste keer ongesteld geweest en al met al viel het mij mee. Ik had het veel erger verwacht. Bij mij duurde het 11 weken voordat ik voor het eerst weer ongesteld werd, maar ik heb ook verhalen gehoord waarbij het vier weken duurde of zelfs 14 maanden. Ook dit verschild dus weer heel erg per lichaam.

De eerste menstruatie was eigenlijk best goed te doen. Gelukkig werd ik op een zondag ongesteld en kon ik de hele dag in bed liggen. De buikpijn was iets meer dan ik had met de pil en ik had rugpijn. Toen de rugpijn opzette had ik gelijk flashbacks naar voor de pil. Ik had toen namelijk ook rugpijn herinnerde ik mij ineens weer. Met de pil heb ik die rugpijn nooit gehad en dus was ik die vergeten. Ik ben in totaal 5 dagen ongesteld geweest, maar de laatste twee dagen stelde het eigenlijk niks meer voor. De buikpijn was ook alleen de eerste dag heel heftig.

Als de volgende menstruaties ook zo zijn dan klap ik in mijn handen. Voor nu is het afwachten wanneer ik voor de tweede keer ongesteld ga worden, maar een ding is voor mij zeker ik ga voorlopig niet meer terug aan de pil.

 

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.