Stoppen met de pil

Stoppen met de pil mijn ervaring – 18 maanden update

In de zomer van 2021 stopte ik met de pil. Op de een of andere manier had ik een perfect beeld in mijn hoofd geprogrammeerd waarbij ik zou stoppen met de pil, ik binnen vier weken ongesteld zou worden en ik vervolgens een ‘normale’ cyclus zou hebben. Dat liep even anders. Allereerst omdat ik een heel verkeerd beeld had van stoppen met de pil, maar daarnaast ook omdat het bij mij ingewikkelder in elkaar zat dan ik dacht. In dit artikel deel ik alles wat je wil weten over stoppen met de pil.

 

Hoe stop je met de pil?

Allereerst is het natuurlijk goed om te weten wat je kan verwachten als je stopt met de pil en wat ontpillen eigenlijk inhoudt. Veel dingen wist ik destijds nog niet, maar ik had mijzelf veel beter kunnen voorbereiden.

 

Wanneer kun je stoppen met de pil?

Het kan spannend zijn om de stap te zetten, maar eigenlijk kan je elke keer na je stopweek stoppen. In plaats van dat je dan de eerste pil van de strip weer inneemt, laat je dit keer de strip liggen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is je lichaam het werk laten doen. Merk je nu dat je het niks vindt zonder de pil? Dan kan je de eerst volgende keer dat je ongesteld bent geweest weer terug aan de pil. Deze gedachte hielp mij heel erg om de stap te zetten.

 

Wat gebeurt er als je stopt met de pil?

Je lichaam moet haar eigen cyclus weer gaan oppakken. De pil geeft veel oestrogeen af, maar de bedoeling is dat je lichaam nu zelf de hormonen weer gaat oppakken. Dit kan even duren…

 

Hoelang duurt het ontpillen?

Mij is verteld dat je voor elk jaar dat je aan de pil bent geweest 1 maand moet tellen tot je menstruatie weer op gang gaat komen. Schrik dus niet als je met 28 dagen nog niet ongesteld bent. Maar ook zeker niet als je pas met 11 maanden ongesteld bent. Het kan natuurlijk ook gewoon zo zijn dat je jaren de pil hebt geslikt én wel gewoon volgens een ‘normale’ cyclus ongesteld wordt de eerste keer.

 

Hoe lang duurt het voordat je ontpild bent?

Ook al komt je cyclus weer op gang, klaar met het ontpillen ben je hoogstwaarschijnlijk nog niet. Binnen in je lichaam zal er nog veel gebeuren. De klachten of symptomen die passen bij het ontpillen kunnen ook lang aanhouden. Mocht je nu twijfelen of dat je klachten er nog bij horen. Schroom dan niet om het even aan je huisarts te vragen.

 

Symptomen ontpillen

Klachten die kunnen horen bij het ontpillen zijn een onregelmatige menstruatie, migraine, acne, eetbuien, gewichtsverlies of gewichtoenames, paniekaanvallen of andere psychische klachten, gevoelige/pijnlijke borsten en tepels, misselijkheid en buikpijn. Het kan daarom fijn zijn om een kruik te gebruiken.

Kan je stoppen met de pil als je niet zwanger wil worden?
Zeker! Het kan zijn dat je net als mij nogal wat reacties gaat krijgen, maar het is veilig om te stoppen met de pil mits je andere anticonceptie gaat gebruiken.

 

Stoppen met de pil: mijn ervaring

3 maanden nadat ik was gestopt met de pil schreef ik hier al een blog over. Ik voelde mij toen gelukkiger dan ooit. Wel had ik toen nog veel last van paniekaanvallen die gelinkt waren aan de hormoonschommelingen. Ik had een lange cyclus en met regelmaat had ik last van migraines. Ik kreeg veel ‘rare reacties’ van mijn omgeving en ervaarde gelukkig een goede eerste menstruatie.

 

Stoppen met de pil maar niet ongesteld

In de 3 maanden update kon je ook lezen dat het even duurde voordat ik ongesteld werd. Maar achteraf gezien mocht ik de eerste keer niet klagen. Want de duur van mijn cyclus nam constant toe. Tot ik uiteindelijk een cyclus van 3 maanden had en toch maar aanklopte bij de huisarts en vroeg om een doorverwijzing. Na verschillende onderzoeken bleek ik PCOS te hebben. In een uitgebreid artikel ben ik daar verder op in gegaan.

 

Klachten ontpillen

Momenteel kan ik zeggen dat ik tot ongeveer 11 maanden nadat ik ben gestopt met de pil klachten had. Bepaalde klachten zijn echt bij mijn cyclus gaan horen en komen elke cyclus dan ook weer terug. Zo kan ik heel goed slapen in mijn lente, heb ik in mijn zomer hele gevoelige borsten en moet ik zelfs met een BH aan slapen en ben ik mijn herfst al snel paniekerig. Net voordat ik ongesteld wordt krijg ik enorme nesteldrang en heb ik de neiging om de nieuwste interieur trends te ontdekken en naar de Ikea te gaan.

Mocht je willen stoppen met de pil en vragen hebben of gewoon even willen kletsen met een andere vrouw die ook is gestopt met de pil, schroom dan niet om een berichtje te sturen op Instagram. Mijn DM staat open.

 

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

– Dit blogartikel bevat geen gekregen producten of samenwerkingen.

Disclaimer: Ervaar je problemen rondom het stoppen met de pil. Ga dan naar de huisarts. Dit artikel is gebaseerd op ervaringen en heeft geen medische achtergrond.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.