stappen naar een duurzamer leven

De stappen die ik al heb gezet naar een duurzamer leven – Een duurzamere ik #20

Ongeveer een half jaar geleden zette ik ineens de knop. Ik besloot de eerste stappen te zetten naar een duurzamer leven. Een half jaar later blik ik terug op de stappen die ik al heb gezet. Om jou misschien te inspireren deze stappen ook te zetten of om te zien hoe ik het heb aangepakt. Let op! Dit zijn mijn ervaringen en dit is hoe ik het heb aangepakt. Persoonlijk vind ik dat hier geen goed en fout in is, maar daar deel ik later in dit artikel meer over. Lees je mee?

 

Producten

In het afgelopen half jaar is een van de grootste stappen die ik heb gezet het switchen van producten. Daarmee bedoel ik dat ik van een aantal producten een duurzamere optie ben gaan gebruiken. Zo ben ik in plaats van deo uit een spuitbus een natuurlijke deodorant gaan gebruiken, maar ook natuurlijke shampoo en een natuurlijke scheerzeep heb ik inmiddels uitgeprobeerd.

Het is gek, maar voor bijna elk product dat je gebruikt kun je een duurzamere optie kiezen. Waxinelichtjes? Kies in plaats hiervan voor natuurlijke kaarsen zonder chemische stoffen erin. Een shirt kopen? Besef je dat hier plastic in verwerkt zit en dit met elke wasbeurt in het milieu terecht komt. Vraag je eens af hoe graag je hem echt wilt en kijk anders naar kringloopwinkels, tweedehands kledingwinkels of op Vinted naar het shirt dat je zo graag wilt of iets dat erop lijkt. Scheelt weer materialen en recyclen is nog nooit zo makkelijk geweest. En het is vaak ook nog een stuk goedkoper ;). 

 

Mindset

In de vorige alinea had ik het al over een van de grootste stappen die ik had gezet. Want de grootste stap die ik heb gezet is denk ik toch wel het aanpassen van mijn mindset. Het besef dat er een hele kledingindustrie achter ‘fast fashion’-kleding zit en dat ik ook hierin meer duurzame keuzes kon gaan maken. Duurzaamheid bleek veel meer te zijn dan het licht uitdoen als je een kamer uitgaat of minder vlees eten. Boeken, andere blogs en documentaires hebben daarin een belangrijke rol gespeeld, maar het grappige is denk ik nog wel het schrijven van alle artikelen hierover.

Zo schreef ik een artikel over duurzame kleding, maar ook een artikel over hoe je je slaapkamer duurzamer kunt inrichten. Allemaal artikelen waarvoor ik zelf research heb gedaan of heel bewust ben gaan nadenken wat mijzelf ook weer bewuster heeft gemaakt. Op het moment dat je je ergens bewust van bent is het veel gemakkelijker om iets vol te houden. Je doet het namelijk met een reden en niet alleen maar om bijvoorbeeld met de trends mee te gaan. Een goed begin is het halve werk en ook hierin is dat het geval. Een goede voorbereiding en de juiste voorkennis zorgen er simpelweg voor dat je weet waar je mee bezig bent.

 

Voeding

Een van de dingen waar mensen al snel aan denken als ze horen dat mensen duurzamer willen worden is vegetarisch of veganistisch eten. *Shocking news*. Ik weet nog steeds vlees, alleen in veel mindere mate dan voorheen. Toen was het vaak dat ik het wel zielig vond. Alleen hield ik het meestal niet langer als twee dagen vol om geen vlees te eten.

Nu eet ik echt bewust vlees en kijk ik ook waar ik het vlees kan vervangen voor een vleesvervanger, groente of het gewoon helemaal kan weglaten. Ik ben mij bewust van de hele overproductie en wil daar ook echt wat aan doen. Er hoeven geen honderden koeien in een stal te staan zodat wij vlees hebben op ons bord ’s avonds.

Waarom ik niet helemaal vega ben? Ik kan het niet vind ik een slap excuus, als je iets wilt kan je het. Alleen mijn focus ligt daar nu nog niet. Ik ben bewuster van wat ik in mijn mond stop. Ik kijk zoveel mogelijk naar plantaardige producten en daarmee is de grootste stap al gezet. Kleding bijvoorbeeld is de tweede meest schadelijke invloed op het milieu en ik ben mij nu in dit half jaar daar meer op gaan focussen en heb qua voeding ook de eerste stappen gezet. Doen wat goed voelt is key al zeg ik het zelf, anders val je op een gegeven moment toch weer terug in oude patronen.

 

Tips toepassen

Op basis van alles wat ik deel op social media heb ik ook een heleboel tips gekregen. Wat de leukste kringloopwinkels zijn tot de lekkerste vleesvervangers die er zijn en welke app je kan gebruiken om te kijken of er schadelijke stoffen in je verzorgingsproduct zitten. Veel tips zijn in alle duurzamere ik artikelen verwerkt, maar hieronder deel ik de drie beste tips die ik heb ontvangen tot nu toe.

 1. Volg ‘Bonus vegan’ op Instagram voor alle vegan artikelen die deze week afgeprijsd zijn in verschillende winkelketens.
 2. Gebruik de app ‘Kringloop’ om te kijken of er leuke kringloopwinkels zijn bij jou in de buurt of wanneer je een weekendje of dagje weg bent.
 3. Begin simpel en doe alles stapje voor stapje. Kijk bijvoorbeeld of je elke maand 3 tot 5 switches kan maken. Van een product tot het aanpassen van je eten tot dagelijkse activiteiten als de auto pakken.

 

Waar loop ik nog tegenaan?

Ik ben mij ervan bewust dat ik er nog lang niet ben. Er zijn zoveel stappen die je kan maken om duurzamer te leven. Daarnaast zijn er ook echt nog wel dingen waar ik zelf tegenaan loop en wat ik ook graag met iemand deel die duurzamer wilt gaan leven zodat hij/zij ook weet wat hem te wachten staat. Zo is duurzaam leven in heel veel opzichten goedkoper dan minder duurzame opties. Zoals met gerecyclede kleding, maar wil je duurzame nieuwe kleding dan leg je hier aardig wat geld voor neer.

Naast dat je met sommige dingen je weg echt wel even moet zoeken vind ik dat er een bepaald sfeertje heerst als het gaat om duurzamer zijn. “Eet je nog vlees?” “Waarom doe je dit nog niet?” En ga zo maar door met opmerkingen die je hoort als je zegt dat je bezig bent met duurzamer leven. Zelf vind ik dit heel erg jammer want het demotiveert mensen en ik ben nog altijd van mening dat elke stap die je zet richting meer duurzaamheid een stap is.

Oké, vega zijn en nooit meer fast fashion kopen zijn flinke stappen, maar het moet ook wel haalbaar zijn en als je er twee jaar voor nodig hebt om dit te bereiken dan is dat ook oké. Doe het in jouw tempo. Wil je liever wel vlees blijven eten, zorg dan dat je je bewust bent van wat je eet en hoe de dieren zijn behandeld. Ook prima! Jouw keuzes en zolang je je er bewust van bent doe je echt al wel iets. Laten we elkaar aanmoedigen en niet elkaar de grond in stampen. Overal is iemand anders wel beter in, maar het is toch geen competitie? 

Dit was wat ik wilde delen een half jaar nadat ik mijn duurzame zoektocht begon. Ook ik ben er nog niet, maar ik maak zelf keuzes in wat ik wel en niet doe en elke week zet ik weer een stapje in de goede richting als het gaat om duurzamer leven. Welke tip zou jij een lezer mee willen geven? Deel hem in de reacties en wie weet heeft iemand er weer iets aan.

 

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

2 reacties

 1. Mariska op 19 november 2020 om 13:21

  Goed bezig hoor.
  Ik ben zelf ook bezig met stappen maken. Ik eet minimaal 1x per week geen vlees en probeer nog wat minder te eten. Vegetarier zal ik niet worden maar ik let er nu wel op.
  Ook ben ik ook begonnen met deo, douchegel en shampoo op natuurlijke basis te gebruiken.
  Er was pas een item bij radar op tv dat er heel veel schadelijke stoffen in die producten zitten. Ook in de bodylotion. Ik schrok daar behoorlijk van en koop nu betere spullen.
  Het enige nadeel is dat het ook duurder is. En het moet wel in je budget passen.

  • Liefslinne op 19 november 2020 om 14:14

   Super goed bezig! Natuurlijke producten zijn inderdaad duurder, maar uiteindelijk zeker de moeite waard 😉

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.