
Stage lopen met een chronische ziekte en/of mentale problemen
In september begin ik met afstuderen en zal ik voor zes maanden weer gaan stagelopen om een afstudeeropdracht binnen een bedrijf te doen. Maar eerder in mijn studie heb ik ook al een keer zeven maanden stage gelopen. De meesten die op Liefs Linne terechtkomen weten wat ik heb, maar omdat er soms ook lezers bij zitten die mij nog niet kennen zal ik eerst kort nog even uitleggen wat ik heb en waarom ik dus gedurende mijn stageperiode te maken had met fysieke en mentale belemmeringen. Uiteraard ga ik niet alleen in op wat ik had gedurende de stageperiode maar ook op hoe ik mijn stage nou aanpakte. Wat deed ik wel en wat deed ik heel bewust niet? Let’s start!
Stage lopen met fysieke belemmeringen
Ik ben geboren met een afweerstoornis, dus mijn afweersysteem werkt niet helemaal zoals dat van een ‘normaal’ persoon wel werkt. Hier en daar maak ik stoffen minder aan en dat zorgt ervoor dat ik sneller ziek ben. Gelukkig kan je met medicijnen en voeding heel wat, maar mijn lichaam werkt alsnog harder dan dat van de meeste studenten en dus heb ik ook minder energie. Daarnaast ben ik (vooral) sneller ziek dan andere studenten.
Naast mijn afweerstoornis heb ik ook astma, het hypermobiliteitssyndroom, hypoglykemie en osteoporose. Hierdoor moet ik extra goed letten op mijn zithouding om gewrichtsklachten te voorkomen en moet ik op tijd pauze nemen om niet in een hypo te belanden.
Kort beschreven zijn dat de fysieke belemmeringen waar ik gedurende mijn stage mee te maken had. Wil je hier nou meer over weten dan raad ik je aan hier verder te lezen.
Stage lopen met mentale belemmeringen
Dan heb ik naast de fysieke belemmeringen tijdens mijn stage ook te maken gehad met mentale belemmeringen. Deze kwamen vooral door de corona crisis en het hele thuiswerken, maar ze waren er wel. Klachten die horen bij overspannen zijn. En aangezien heel veel studenten gedurende hun studie last hebben van overspannen zijn of een burn-out vond ik het ook belangrijk om deze erbij te benoemen en hoe ik daarmee om ben gegaan tijdens mijn stage.
Minder uren werken
Van mijn afweerstoornis wist ik natuurlijk al af voordat ik überhaupt begon met stage lopen. Het is gewoon een feit dat ik minder energie heb dan andere studenten en dus heb ik al vrij vroeg in mijn studieloopbaan met mijn SLB’er gekeken naar mijn studieloopbaan. Welke aanpassingen had/heb ik nodig? De conclusie was vrij snel genomen. In principe kan ik alles gewoon volgen zoals het is. Maar met stage lopen is het handiger als ik minder uren stage loop om daarnaast ook nog een beetje student en mens te kunnen zijn.
Dus besloten we samen dat ik mijn stage en afstudeerstage in 30 of 32 uur per week ging doen in plaats van 40 uur. Daardoor loop ik ook wat langer stage en moesten we wat schuiven met wanneer ik vakken zou gaan volgen. Zo ben ik in mijn derde jaar mijn minor gaan doen wat ik normaal in de vierde zou doen en ben ik gaan stage lopen in de vierde wat je normaal in de derde doet. Aangezien elk vak elk half jaar begint zit je anders met de uitloop van de stage. In dit geval was dat niet zo.
Afspraken maken met begeleiders
Zoals ik al zei in het artikel over solliciteren met een chronische ziekte kan het handig zijn dat je open bent over de gehele situatie. Dan weten andere betrokkenen bij je stage ook waar ze eventueel rekening mee kunnen houden. Nu was dat bij mijn stage helemaal top geregeld. Er werd veel rekening met mij gehouden, maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat een bedrijf een beetje moeilijk doet. Het kan dan helpen om afspraken te maken, dan weet iedereen ook waar hij/zij aan toe is en maak je het makkelijker voor jezelf om voor jezelf op te komen als er iets is, want iedereen weet hoe of wat en er zijn afspraken. Ook als een bedrijf wel wil meedenken is het fijn om afspraken te maken. Dan is de drempel minder groot om aan te geven dat het bijvoorbeeld een dag even niet gaat.
Weet wat je zelf kan én wil
Jij leeft met jouw mentale en/of fysieke problemen en jij weet dan ook als de beste wat je wel kan en wat je ook wil doen. En ik benoem deze twee even heel bewust, omdat er heel veel mogelijk is op het moment dat je tegen andere dingen nee zegt. Maar dat kan wel betekenen dat je tegen heel veel dingen nee zegt om bijvoorbeeld 40 uur per week te werken. Weet jij dat je net zo goed of misschien wel beter werkt met 32 uur, omdat je dan ook nog vrije tijd hebt en geniet van het leven? Dan is dat net zo belangrijk.
Daarnaast willen heel veel mensen wel helpen of meedenken, maar die leven niet met de belemmeringen die jij misschien hebt. Daarom kan het extra helpen als jij weet wat je kan en wat je wil.
Relocation
Als het specifiek gaat om mentale struggles tijdens een stage dan kan ik je een relocation heel erg aanraden. Een stage, maar ook een semester of opdracht kunnen voor veel stress zorgen. Weken lang ben je hele dagen ermee bezig. Dat kan voor een gejaagd gevoel zorgen. Bij een relocation ga je een paar dagen (al zijn het er twee) weg van de plek waar je studeert. Weg van de plek waar je in een cirkel komt van opstaan, moe zijn, stress, enz.
Zelf ben ik drie dagen naar Den Bosch gegaan. Het enige wat ik er deed was wandelen, fietsen, lezen en slapen. En eigenlijk ben ik normaal helemaal niet zo goed in ontspannen. Maar daar moest ik wel. Even geen stage deadline. Even geen stress. Gewoon luisteren naar wat ik nodig heb en that’s it. Je kan even echt opladen om vervolgens met meer energie en een rustiger hoofd verder te gaan of misschien wel de laatste weken in te gaan.
En nu hoor ik je denken. Ja maar daar heb ik tijdens mijn stage/afstudeeropdracht/semester toch helemaal geen tijd voor. Dat dacht ik ook! Maar als je even de tijd neemt om met je begeleiders te kijken dan kan je misschien twee dagen voor of na het weekend vrij vragen en dan heb je al vier vrije dagen achter elkaar! Daarnaast levert gestrest doorwerken je misschien minder op dan even er tussenuit en dan met minder stress verder werken.
Kijk wat voor jou werkt
Uiteraard is alles wat ik hierboven noem een mogelijkheid. Maar kijk wat bij jou past. Wat voor jou werkt en wat mogelijk is bij je studie/het bedrijf waar je stage loopt.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.
- Dit artikel bevat geen gekregen producten en is ook geen onderdeel van een betaalde samenwerking.