spiraaltje

Waarom een spiraaltje voor mij niet werkte | Storytime

Vanaf mijn veertiende slikte ik de pil voor anderhalf jaar. Na een paar maanden gestopt te zijn ging ik hem weer gebruiken en in 2018 probeerde ik een spiraaltje uit. Waarom ik telkens terugval op de pil en waarom het spiraaltje voor mij niet werkte deel ik in dit artikel om zo anderen herkenning te geven. Dit omdat ik echt niet de enige ben voor wie anticonceptie na zes jaar nog steeds een zoektocht is.

Disclaimer: Dit is hoe ik het heb ervaren. Dit kan bij elke vrouw verschillen. Twijfel je om een spiraaltje te nemen? Kijk dan of je een afspraak kan maken met de huisarts. Hij/zij kan hier meer over uitleggen.

 

Voorbereiding en plaatsing

Eigenlijk al vanaf het begin dat ik een spiraaltje wilde is er veel overleg geweest met de gynaecoloog en mijn eigen arts. Nu zul je misschien denken ‘Waarom overleg met je eigen arts?’. Het plaatsen van een spiraaltje kan de nodige problemen met zich meebrengen wanneer je een afweerstoornis hebt. Mijn arts gaf toen aan dat ik beter nog even kon wachten tot ik wat stabieler was en minder infecties had. Uiteindelijk een jaar later heb ik toen de afspraak gemaakt bij de gynaecoloog voor de plaatsing. Eind november 2018 kon ik terecht.

Vol goede moed ging ik daarheen. Ik hoorde veel verschillende verhalen over hoe iemand een plaatsing had ervaren en besloot er open minded in te gaan. De plaatsing zelf vond ik reuze meevallen, maar ook dit verschilt dus per vrouw. Bij mij ervaarde ik alleen problemen net na de plaatsing. Ik ben heftig ongesteld altijd en ook dit keer reageerde mijn lichaam heftig. Meerdere keren onderweg naar huis viel ik bijna flauw van het bloedverlies en de heftige buikkrampen. De volgende dag had ik al nergens meer last van en vond ik het het allemaal waard.

 

Klachten door het spiraaltje

In het begin had ik vrij weinig klachten. Ik had drie jaar de pil geslikt dus mijn lichaam moest wat wennen, maar zelf vond ik dit niet storend. Na een tijdje kreeg ik toch verschillende klachten en veranderde mijn lichaam. Ik ging van een 65E cup naar een 65B en ik viel enorm af. Ook had ik regelmatig bloedingen, buikpijn en andere menstruatieklachten.

Er is destijds nog onderzoek gedaan of het iets anders kon zijn, zoals een infectie, maar de conclusie was uiteindelijk toch dat deze klachten veroorzaakt werden door mijn spiraaltje. Toen werden mij verschillende keuzes voorgelegd. Ik kon het spiraaltje houden en waarschijnlijk hield ik dan de klachten die ik nu ook had. Of ik kon gaan voor een andere conceptie als de Implanon of ik kon terug gaan naar de pil. Ik heb er toen voor gekozen rustig de tijd te nemen om erover na te denken en heb de spiraal nog een tijdje laten zitten.

 

Andere anticonceptie

In augustus 2019 besloot ik toch om het spiraaltje te laten verwijderen. Ik wist nooit waar ik aan toe was. Soms begon ik ineens te bloeden, andere dagen had ik veel buikpijn en soms had ik nergens last van. Het constant bezig zijn met dit soort klachten maakte mij onrustig en bij de huisarts kon ik toen mijn spiraaltje die zelfde week nog laten verwijderen. Ik zag er zelf heel erg tegenop, omdat ik zoveel klachten had gehad bij het plaatsen. Bij het verwijderen heb ik heel even een krampje gevoeld en dat was het letterlijk. Daar was ik super blij mee! Ik kreeg gelijk een receptje voor de pil en die zelfde dag begon ik weer aan de pil.

 

Hormonen

Eigenlijk al vanaf mijn 14e reageer ik heel heftig op hormonen. De pil heeft veel effect op mij en het spiraaltje dus blijkbaar ook. Vanwege mijn heftige menstruaties ben ik in eerste instantie aan de pil gegaan. Voor ik een relatie kreeg heb ik het nog even zonder de pil geprobeerd maar mijn heftige menstruatieklachten kwamen al snel terug. Denk aan overgeven, koorts en flauwvallen. Inmiddels heb ik al bijna vier jaar een relatie en ook daarbij vond ik het zelf wel een fijn idee om de pil te slikken, een spiraaltje te hebben of een andere vorm van anticonceptie. 

Ik besloot dus van het spiraaltje terug te gaan naar de pil en je raadt het al, ook daarin merkte ik qua hormonen en dus ook qua lichaam, gedrag en mood een groot verschil. Wie weet probeer ik ooit nog andere anticonceptiemogelijkheden, maar voor nu laat ik het even bij de pil. Lekker makkelijk en ik weet waar ik aan toe ben.

 

Heb ik spijt van mijn spiraaltje?

Ik heb absoluut geen spijt van het laten plaatsen van een spiraaltje. Voor heel veel vrouwen werkt het wel. Ik was net één van die vrouwen voor wie het niet werkte. De plaatsing was niet fijn door de heftige ongesteldheid, zoals ik die voor de pil ook had, die erachteraan kwam. Doordat ik een spiraaltje heb uitgeprobeerd weet ik nu al wel dat het niet werkt voor mij en kan ik over een tijdje nog altijd kijken naar andere mogelijkheden. En wie weet probeer ik over tien jaar weer een spiraaltje uit en bevalt het mij dan wel. Tot die tijd ben ik weer terug bij de pil en ik ga gewoon rustig nadenken over waar ik mij fijn bij voel als het gaat om anticonceptie.

 

Heb je vragen na het lezen van dit artikel? Stuur mij gerust een berichtje dan probeer ik hem te beantwoorden. Voor echte medische vragen raadt ik je aan contact op te nemen met een arts.

 

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

 

– Dit blogartikel bevat geen samenwerking of gekregen producten

5 reacties

 1. Céline op 4 december 2020 om 12:02

  Momenteel slik ik toch al heel wat jaren de pil. Ik heb er nooit last van maar ben toch aan het overwegen om over te schakelen aangezien ik er van overtuigd ben dat jaren slikken van de pil, niet zo gezond kan zijn. Het is iets om over na te denken.

  • Liefslinne op 4 december 2020 om 12:04

   Dat heb ik ook! De pil is gemakkelijk maar ik denk echt niet gezond

 2. Yaika op 30 november 2020 om 18:18

  Heel fijn om je verhaal te lezen. Ik vind het vrouwen hier veel vaker over moeten praten, aangezien het echt een struggle kan zijn om de juiste anticonceptie te vinden. Ik heb ‘geluk’, aangezien ik persoonlijk best goed reageer op de pil. Ik slik hem zelf al 5 jaar en ik heb er eigenlijk nooit probleem mee ondervonden.

 3. Frank Boogers op 27 november 2020 om 22:21

  Fantastisch Linne, zoals jij overal over alle onderwerpen kunt praten, heb veel respect voor je, ga zo door!

  • Liefslinne op 27 november 2020 om 22:24

   Super lief! Dankjewel 🙌🏻

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.