Sparen of beleggen

Sparen of beleggen als student? Zo pakte ik het aan!

Ik was als het ging om financiën niet de persoon waar je in eerste instantie advies aan zou vragen, simpelweg omdat ik er geen verstand van had. Ik wist een beetje balans aan te brengen in het bijhouden van mijn financiën, maar daar bleef het ook wel bij. Afgelopen jaar ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in financiën en stiekem kan ik zeggen dat ik er inmiddels toch ook wel aardig wat vanaf weet. Ik ben aan de slag gegaan met bitcoin, ben anders gaan kijken naar mijn spaarrekening en heb mij verdiept in het beleggen in aandelen. In dit artikel neem ik je mee in mijn hele zoektocht als student als het gaat om sparen of beleggen. 

 

Betalen met je telefoon

De veranderingen gaan tegenwoordig heel, maar dan ook heel snel. Ik ben 21 jaren jong en heb soms echt dat ik denk ‘Wat? Kan dat ook al’ en meestal ben ik ook iemand die niet meegaat met die veranderingen, zo heb ik pas sinds twee jaar contactloos betalen ingeschakeld op mijn pinpas en ben ik ook niet iemand die met haar telefoon betaalt. Wie weet lees je dit artikel wel in 2022 en gebruik ik het dan wel, maar voor nu in 2021 gebruik ik het nog niet en zie ik het mijzelf ook nog niet heel snel doen.

Als het gaat om financiën ben ik sowieso altijd iemand die voorzichtig even de kat uit de boom kijkt. Werkt het betalen met de telefoon nou heel goed dan spring ik op een gegeven moment mee in de trend en doe ik het ook, maar ik zal als het gaat om financiën nooit een van de eersten zijn die meedoet met een trend. Zo ook met het beleggen in Crypto en aandelen, al kan ik je zeggen dat ik inmiddels de eerste beleggingen heb gedaan. Want ik ging toch nadenken; Wat wil ik nu? Wil ik sparen of wil ik beleggen? En als ik wil gaan beleggen, hoe wil ik dat dan gaan doen?

 

Hoe houd ik mijn financiën bij?

Om in te gaan op het hele sparen of beleggen-verhaal neem ik je even kort mee in hoe ik mijn financiën bijhoud. Elke twee weken pak ik een moment waarop ik opschrijf wat er binnen is gekomen en wat er uit is gegaan. Ik kijk of ik nog openstaande tikkies heb en stuur de nodige tikkies. Elke maand, of laat ik het zo zeggen, ik probeer om elke maand een overzicht te maken van hetgeen wat ik gedurende de maand heb opgeschreven, maar soms doe ik het ook nog van de maand ervoor, omdat ik bijvoorbeeld die maand nog niet gedaan had. Ik houd daarin verschillende categorieën bij en als ik kijk naar het afgelopen anderhalf jaar kan ik precies zien waarin ik moet verminderen etc. 

Leuk feitje: ik kan in dat overzicht ook precies zien wanneer er een lockdown was en mijn uitgaven als het ging om eten een stuk lager waren.

 

Sparen of beleggen

Doordat ik mijn financiën zo goed bijhoud weet ik ook in welke maanden ik meer uitgeef en welke minder en kan ik daarin makkelijker afspraken met mijzelf maken. Ook heb ik een overzicht van wat ik maandelijks op de spaarrekening kan zetten of ‘kan missen’. En vooral die laatste twee zijn van belang want zeker als het gaat om beleggen dan is het belangrijk om dat altijd te doen met geld dat je kan missen en van jezelf is en dus niet van een lening komt bijvoorbeeld. Ik merkte de afgelopen 6 maanden dat ik steeds meer naar mijn spaarrekening kon doen en dat was eigenlijk het moment dat ik dacht: ‘Ik ben er wel klaar voor om het een en ander te proberen.’

 

Sparen

Maandelijks zet ik iets op mijn spaarrekening. Dit is voor mij eigenlijk een vast bedrag. Heb ik de maand ervoor geld van mijn spaarrekening gehaald dan zet ik dat er nog bij. Zo heb ik voor die maand iets minder, maar dan had ik die maand ervoor maar niet zoveel geld uit moeten geven. Voor mij werkt dat heel goed en ik ben ook echt niet iemand die snel geld van de spaarrekening pakt, maar voor iedereen werkt iets anders weer beter. Ik ken ook vrienden die eigenlijk bijna niet bij hun spaarrekening kunnen. Puur uit een soort zelfbescherming. Wil je sparen, maar lukt het je niet? Geef de moed niet op, er is echt heel wat mogelijk.

 

Beleggen in Crypto

Met het geld wat ik dus een soort van ‘over’ had ben ik vervolgens begonnen met crypto. Ik heb mij van tevoren goed ingelezen en dacht toen ‘Ik moet nu gewoon beginnen en gaandeweg leer ik wel.’ En dat is ook wel een beetje zo met crypto. Nu ben ik echt heel voorzichtig begonnen met €10 en heb ik er nu gewoon een bedrag op gezet en zie ik wel wat dat over 5 jaar gedaan heeft.

Heel soms leg ik een bedrag in dat ik kan missen, alle kleine beetjes helpen, maar verwacht niet dat het veel geld is hoor! Ik ben ook maar een student. Maar als het gaat om beleggen in Crypto zijn er heel wat mogelijkheden. Je kan elke maand iets inleggen, eenmalig iets inleggen, maar je kan ook spelen met de markt. Het één zorgt voor meer stress dan de ander. Ik ga daar verder nu niet op in want daar zijn echt al heel veel artikelen over, maar google het gewoon eens. Het Instagramaccount van Cryptomeid is echt een aanrader vind ik als het gaat om informatie zoeken over crypto op een laagdrempelige manier.

 

Beleggen in aandelen

Mijn volgende stap is ook om te gaan beleggen in aandelen. Zelf ben ik hier nog niet aan begonnen, omdat ik het beleggen in crypto eerst wat beter wilde begrijpen. Er is namelijk nog best wat voor nodig. Zo moet je bitcoin kopen, moet je dit vervolgens in een bitcoin Wallet veilig neerzetten en kan je dus eventueel ook weer bitcoin verkopen op momenten dat de markt gunstig is. Ik doe het liefst alles één voor één dus het beleggen in aandelen heb ik mij al wel iets over ingelezen, maar ga ik mij rustig over een tijdje verder in verdiepen.

Dat waren mijn eerste stapjes als het gaat om beleggen, over een tijdje kom ik terug met een update over mijn beleg avontuur en lees je of ik verder ben gegaan of dat ik merkte dat het uiteindelijk toch niks voor mij was.

 

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

  • Dit artikel bevat geen gekregen producten, maar is wel onderdeel van een betaalde samenwerking.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.