solliciteren met een chronische ziekte

Solliciteren met een chronische ziekte – Zo heb ik het aangepakt!

In 2014 kreeg ik de diagnose afweerstoornis. Op mijn blog deel ik hier best veel over. Zo schreef ik al een artikel over chronisch ziek zijn en een relatie hebben, chronisch ziek zijn en studeren en aangezien voor mijzelf een nieuw hoofdstuk is begonnen van stage lopen kreeg ik vaak de vraag hoe ik het solliciteren heb aangepakt in combinatie met chronisch ziek zijn. In dit artikel lees je hoe ik het solliciteren heb aangepakt met mijn chronische ziekte en wat ik denk dat voor mij het beste werkt. Zie het als een soort tips die ik deel. Kleine disclaimer. Ik ben uiteraard een expert op het gebied van chronisch ziek zijn, maar ben verder geen expert als het gaat om solliciteren etc. Ik kan echt alleen uit mijn eigen ervaringen spreken.

 

Voorbereiding

Voordat ik stage ging lopen dacht ik dat het beter was om zo min mogelijk nadruk op mijn ziekte te leggen. Ik ben gaan nadenken waar wel over gesproken moest worden, maar wilde verder niet ingaan op mijn ziekte. Ik ben overigens Linne en niet die meid met een chronische ziekte. Net als iedere andere student heb ik mijn eigen competenties en ben niet dommer dan een andere hbo-student die net als ik stage gaat lopen. Ik vind het belangrijk dat mensen mij leren kennen zoals ik ben, dat ze Linne leren kennen. Aangezien ik nou eenmaal wel die afweerstoornis heb, heb ik lang nagedacht over hoe ik het wilde gaan aanpakken. En dat is ook gelijk mijn eerste tip. Wie ben jij? Hoe wil jij de jij laten zien die je bent. Wat vind je zelf belangrijk bij een sollicitatie? 

 

Hoe heb ik het aangepakt?

Ik heb gewoon gesolliciteerd zoals ieder ander dat zou doen. Ik heb een motivatiebrief opgestuurd, samen met mijn CV en portfolio. Alleen in mijn portfolio is te vinden dat ik chronisch ziek ben (als je die helemaal zou lezen überhaupt). Ik heb zelf voordat ik überhaupt enige ervaring had met solliciteren bij een bedrijf besloten dat ik het wel belangrijk vond om te kijken of ik bepaalde dingen tijdens mijn sollicitatie al kon regelen. 

Ik ben het gesprek aangegaan toen ik ben uitgenodigd en heb voor mijzelf een klein lijstje gemaakt van te voren. Hierop stond onder andere de vraag hoe zij aankijken tegen eventuele beperkingen, minder uren werken en welke mogelijkheden zij mij te bieden hebben. Want een chronische ziekte bestaat niet alleen uit beperkingen.

We zijn het gesprek begonnen zoals denk ik elk gesprek zou starten. Toen duidelijk was dat ze wisten wie ik was, Linne, heb ik al licht iets door laten schemeren over mijn ziekte. Ze reageerden hier heel luchtig op en dat gaf mij zelf al meer motivatie. Op een gegeven moment komt er een punt dat ze vragen voor je hebben. Wat zijn je verwachtingen van ons bedrijf? Hierbij heb ik gevraagd of dat het eventueel een mogelijkheid zou zijn om met mijn ziekte minder uren te werken. Dit was geen enkel probleem. 

Uiteraard werd er wel gevraagd wat ik voor ziekte heb en zijn we daar kort even op in gegaan. Ik denk doordat ik juist mijzelf heb laten zien, maar ook echt wel mijn chronische ziekte dat het een succes is geworden. Al weet ik ook echt wel dat dat niet altijd zo is…

 

Solliciteren met een chronische ziekte

Eerst dacht ik dat het heel vervelend zou zijn als een bedrijf mij vanwege mijn ziekte af zou wijzen, maar tijdens mijn stage heb ik ook gemerkt hoeveel een bedrijf moet doen zodat jij voor ze kan werken. Dat betekent niet dat je een blok aan het been bent, maar wel dat er dingen geregeld moeten worden, zoals minder uren, een speciale stoel of wat je dan ook nodig hebt. 

Het kan zijn dat een bedrijf je niet aanneemt vanwege je ziekte (optie 1), het kan zijn dat een bedrijf je wel aanneemt maar moeite heeft met je ziekte (optie 2) en een bedrijf kan je aannemen en alles accepteren zoals het is (optie 3). Als jij er in je sollicitatie niet open over bent kan het zijn dat het bedrijf jou met andere verwachtingen aanneemt. Hierdoor ontstaan er in de eerste week eventueel problemen omdat zij onverwachts voor verrassingen komen te staan, dat is niet alleen vervelend voor het bedrijf, maar ook voor jou.  Niets is namelijk vervelender dan een bedrijf dat niet achter je staat, je ziekte een verzinsel vindt of wat dan ook. Ik heb geluk bij het bedrijf waar ik stage loop, maar ik ben me dit wel gaan beseffen. 

Wijst een bedrijf je af vanwege je ziekte dan is dat heel vervelend, maar eigenlijk moet je heel blij zijn. Want geloof mij, optie 2 wil je vermijden. Dan kan je beter verder zoeken totdat je optie 3 hebt.

 

Tips

Ik raad je dus wel aan om je chronische ziekte te benoemen wanneer je gaat solliciteren. Ik dacht eerst dat het alleen een blok aan het been zou zijn.  Maar naast dat jij competenties hebt die anderen niet hebben, zoals doorzettingsvermogen, weet het bedrijf waar ze aan toe zijn en jij ook.

Verder zou ik kijken naar jezelf voor je een gesprek in gaat. Wat kan je wel en waar moet misschien rekening mee gehouden worden in je werkzaamheden. Door dit voor jezelf helder te hebben maak je het jezelf en het bedrijf stukken makkelijker.

En als laatste zou ik willen zeggen: Wees trots op jezelf! Je bent niet voor niets zo ver gekomen. Doe het op een manier die bij jou past, bewandel je eigen pad en dan kom je er echt wel!

Heb je de behoefte om even te kletsen? Stuur mij dan een gerust een DM of benader mij via het contactformulier op deze blog.

 

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

 

– Dit blogartikel bevat geen gekregen producten of samenwerkingen.

1 reactie

  1. Frank Boogers op 9 januari 2021 om 22:12

    Wederom 👍👍👍

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.