Reuma

Wat mijn reuma me geleerd heeft – Gastblog #40 Rebecca

Hi, ik ben Rebecca. Ik ben 21 jaar en heb al bijna mijn hele leven een vorm van jeugdreuma. Daarnaast ben ik vrijwilliger bij Youth-R-Well, studeer ik Psychologie, houd ik van sporten en ben ik graag bezig met fotografie of ukelele spelen. Je merkt het al wel. Hoewel mijn reuma een grote invloed kan hebben op mijn dagelijks leven, zie ik mezelf niet als ‘slechts’ een patiëntje. Sterker nog. Ik denk dat alle dingen die ik door (of misschien beter gezegd, dankzij) mijn reuma heb meegemaakt me heel veel hebben geleerd. In deze gastblog mag ik daarover schrijven, wat ik heel leuk vind!

 

Opgroeien met jeugdreuma

Vroeger hebben we nogal veel verschillende soorten medicatie geprobeerd en moest ik voor mijn gevoel heel vaak naar het ziekenhuis. Toen ik ongeveer zes jaar was zijn we begonnen met medicatie via injecties die gelukkig heel goed aansloeg. Dankzij mijn prikken kon ik weer wat meer lopen en zelfs een beetje meedoen met gym. Op de middelbare school had ik nog steeds diezelfde medicatie. Met wat ups en downs kwam ik het gymnasium eigenlijk heel goed door. Sociale steun van familie, vrienden en docenten was toen heel belangrijk voor me. 

Fast forward naar toen ik een vervolgopleiding moest kiezen. Op dat moment begon mijn reuma weer een grotere rol te spelen. Bij de ene universiteit zou ik namelijk echt op kamers moeten, de andere stad was nog wel te doen qua reistijd; de ene opleiding had veel meer praktijklessen dan de andere. Uiteindelijk heb ik toen gekozen voor Psychologie – een ontzettend goede keuze. Vorig jaar speelde mijn reuma weer erg op en inmiddels zijn we twee keer van behandeling gewisseld en ben ik een hoop ontstekingsremmers verder. In september ga ik mijn Master doen, en hopelijk houdt mijn reuma zich dan een beetje gedeisd!

 

Hoe mijn reuma mijn leven positief heeft beïnvloed

Grenzen ontdekken

Hoewel ik leef met pijn, vermoeidheid, stijfheid en andere vervelende klachten en de afgelopen tijd erg vaak naar het ziekenhuis moest, heb ik ook heel wat geleerd van mijn reuma. Ten eerste kom je jezelf elke keer dat je over je grens heengaat weer tegen. Dankzij mijn reuma voel ik beter aan wat ik wel kan doen en waar ik misschien beter nee tegen kan zeggen. Dit komt omdat ik de waarschuwingssignalen van mijn lichaam meer heb leren herkennen (lees: moet herkennen). Daarnaast zorgt dit er ook voor dat ik mijn energie vooral probeer te investeren in dingen die mij ook weer energie geven, in plaats van ja te zeggen op dingen die ik eigenlijk niet wil.

 

Ik kan meer dan ik soms denk

Hoewel ik die grenzen dus beter heb leren kennen, weet ik ook dat ik vaak meer kan dan dat ik van tevoren denk. Hierbij speelt sporten een hele grote rol. Vroeger kon ik niet goed sporten, nu ga ik vijf keer per week naar de sportschool bij mijn fysio. Ik merk dat die krachtoefeningen me heel veel energie geven, even een pauze zijn van alle studiestress en me ook echt sterker maken! Ik heb regelmatig dingen gedaan waarvan ik van tevoren niet had gedacht dat ik het zou kunnen, en wil toch proberen om zo mijn grenzen wat te verleggen.

 

Meer doorzettingsvermogen

Ten derde heeft mijn reuma bijgedragen aan mijn doorzettingsvermogen en het zoeken naar uitdaging. Ik wil altijd alles uit een ervaring halen en probeer elke ontwikkelingskans te pakken. Ik denk dat mijn reuma me bewuster heeft gemaakt van mijn interesses en ervoor zorgt dat ik soms ook echt bepaalde keuzes moet maken die gezonde mensen misschien niet hoeven te maken. Zo zal ik niet snel op een doordeweekse dag uitgaan als ik de volgende dagen nog college heb; ik heb langzaam geleerd hoe ik prioriteiten moet stellen. 

 

Meer empathie

Tot slot heb ik het gevoel dat mijn reuma me meer empathie heeft gegeven, vooral in medische situaties. Ik snap zelf heel goed hoe het is om vaak naar het ziekenhuis te moeten, bijwerkingen te hebben of te moeten zitten in het OV. Op die manier hoop ik ook nog wat aan mijn omgeving terug te geven, bijvoorbeeld via mijn columns voor Youth-R-Well! ☺

 

 

 

– Wil jij ook graag een gastblog schrijven? Laat een bericht achter via het contactformulierof stuur mij een DM op Instagram.

 

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.