Praten over seks

Praten over seks, waarom moet dat eigenlijk? – Gastblog #30 Lotte

Seks hoort bij het leven. Het is iets heel natuurlijk, verbindend en kan waanzinnig leuk zijn. Alleen vinden we het vaak wat ongemakkelijk om over seks te praten. 

 

Taboe

Door te praten over seks draag je bij aan een cultuur waarin seksualiteit normaal is. Want ondanks dat we leven in een samenleving waar seks overal aanwezig lijkt te zijn (denk maar aan porno, series, magazines…), is het tegelijkertijd een groot taboe om erover te spreken. Door niet te spreken over seks houden we dat taboe mee in stand én dat zorgt ervoor dat seksualiteit voor velen samengaat met gevoelens van schaamte. Zonde!

 

Seks normaliseren

Seks een plaats geven in je leven en je eigen seksualiteit ten volle omarmen vraagt tijd en ruimte om te mogen experimenten en erover te spreken. Misschien vind je de gedachte aan praten over seks maar eng. Dat snap ik, want het is vaak wel een beetje uit je comfort zone stappen. Je hebt het nooit echt ‘geleerd’, en als je het dan al doet, is het vaak wat lacherig of als mopje bedoeld. Ik ga je dan ook niet vragen om je hele seksleven op een groot uithangbord voor je huis te plaatsen. Ik ga je wél vragen om seks meer te normaliseren. Bijna ieder mens rondom jou heeft seks en dat moet je niet ontkennen. Ja, óók je ouders of je grootouders. Doei, taboes! Benoem het zoals het is en er zal al heel wat schroom wegvallen. 

 

Praten over seks met je partner

Daarnaast is het heel belangrijk om ook met je partner regelmatig over seks te praten. Praten helpt om elkaar beter te leren kennen in bed: je leert niet enkel wat je partner verwacht en leuk vindt, maar je kan ook nieuwe dingen over jezelf bijleren. 

Sommige mensen vinden het moeilijk om hun seksuele voorkeuren te bepreken met hun partner omdat ze schrik hebben de andere te kwetsen of om zichzelf kwetsbaar op te stellen. Ook het idee dat seks vanzelf moet gaan en dat je mekaar gewoon moet kunnen aanvoelen speelt hier vaak een rol. Jammer, want dat is niet zo. Je partner kán gewoon niet even in je hoofd gaan kijken om te zien waar jij nu precies naar verlangt. Open communiceren met je partner over seks is de sleutel tot meer plezier in de slaapkamer. 

 

Hoe doe je dat dan, praten over seks? 

Enkele tips: 

  • Creëer een veilige sfeer waar je open en eerlijk kan communiceren. Respecteer mekaars wensen maar ook de grenzen! 
  • Probeer te focussen op de positieve aspecten en de dingen die wel goed gaan. Vind je een bepaalde handeling niet zo opwindend? Geef dat dan duidelijk aan op een respectvolle manier en zeg ook waar je graag meer van zou willen. 
  • Praat steeds vanuit jezelf en niet vanuit de ander. In de plaats van ‘jij doet…’, kan je beter zeggen; ‘ik ervaar dat zus of zo’, of ‘ik heb liever dat…’
  • Stel jezelf kwetsbaar op zodat ook je partner de ruimte voelt om dat te mogen doen. 

Ten slotte wil ik graag meegeven dat je heus niet over àlles hoeft te spreken. Je doet het gewoon op je eigen tempo en zoals jij je er goed bij voelt. Praten over seks kan je leren. De volgende keer dat je het doet, zal het al wat gemakkelijker gaan. 

Wil je graag meer taboeloze babbels over seksualiteit? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn Instagramaccount @alottelove

Liefs, 

Lotte 

 

– Wil jij ook graag een gastblog schrijven? Laat een bericht achter via het contactformulier of stuur mij een DM op Instagram.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.