Osteoporose op jonge leeftijd

Ik kreeg de diagnose Osteoporose op jonge leeftijd | Life

Een tijdje terug deelde ik meer over hoe ik in 2014 de diagnose afweersysteemstoornis kreeg. Vanaf dat moment gebeurde er veel. Zo kreeg ik op jonge leeftijd ook de diagnose osteoporose bij. Dit houdt in dat je botten minder stevig zijn en dat ze dus sneller kunnen breken. Hoe de doktoren erachter kwamen dat mijn botten te zwak waren en welke behandeling ik ervoor kreeg lees je in dit artikel.

 

Rugklachten

Vanaf april 2015 klaagde ik steeds vaker over pijn in mijn rug. Aangezien ik voor mijn hyperlaxiteit al onder behandeling was bij een fysiotherapeut werd ik daar ook behandeld voor mijn rugklachten. De rugpijn werd weer minder en ik begon met hardlopen. Ik merkte dat ik mijn ei erin kwijt kon en ik deed het met heel veel plezier. In juni deed ik dan ook samen met een vriendin mee aan een color run. Eigenlijk waren de rugklachten het eerste signaal dat er iets niet goed ging, maar tot de color run dacht iedereen dat het toch gewoon bij mijn hyperlaxititeit hoorde. 

 

Overbelaste enkel?

Totdat ik na het lopen van de color run niet meer op mijn benen kon staan. Mijn enkel werd dik en  soms ook blauw. De volgende dag ging ik naar de fysio. Waarschijnlijk had ik tijdens het lopen van de color run mijn enkel overbelast. Ik moest maar een tijdje rust houden. Maar wat ik ook deed, het werd niet minder.

 

Verschillende ‘diagnoses’

Uiteindelijk werd er na een tijdje weer naar mijn enkel gekeken door een fysiotherapeut. In vier weken tijd is er drie keer naar gekeken en alle drie de keren kreeg ik iets anders te horen. De derde keer werd er gezegd dat dan toch mijn periost (beenvlies) geïrriteerd was. Zo gingen er een paar weken voorbij, maar telkens als ik teveel deed kreeg ik weer heel veel pijn. 

 

Gebroken enkel

Mijn ouders en ik kwamen op het punt dat we het ook niet meer wisten Met een doorverwijzing van de huisarts heb ik een röntgenfoto laten maken. Dan konden we in ieder geval toch een botbreuk uitsluiten. Echter bleek hieruit dat ik 6 weken daarvoor een breuk had opgelopen die inmiddels aan het helen was. Precies op de plek waar de breuk zat, zat ook een schaafwondje. Ik kon het mij nog goed herinneren, want twee dagen voor de color run toen ik naar huis wilde fietsen stootte ik met mijn enkel tegen de trapper van mijn fiets aan. Ik kan me ook wel herinneren dat het toen pijn deed maar na een paar minuten was die pijn alweer weg. Door de color run is het bot gaan wrijven en heb ik er zoveel last van gekregen. 

 

Osteoporose op jonge leeftijd

Omdat een enkelbreuk niet zo snel kan gebeuren bij gezonde meiden van mijn leeftijd heeft mijn arts toen een botscan laten maken. Hierop is te zien wat je botdichtheid is. Die van een normaal persoon is tussen de +1 en de -1. Die van mij zat op -1,6, dat in combinatie met mijn botbreuk zorgde ervoor dat ze konden zeggen dat ik een verminderde botmassa had en dus osteoporose.

 

Behandeling Osteoporose op jonge leeftijd

Sinds die tijd kreeg ik een jaar lang om de drie maanden een pamidronaat infuus. Daarnaast slik ik sinds die tijd elke dag calcium en vitamine D. Door het pamidronaatinfuus kreeg ik weer botmassa. De behandeling zou ongeveer acht jaar werken (acht jaar dus zonder infusen). Om ervoor te zorgen dat mijn botdichtheid niet weer minder zou worden ga ik elk jaar onder de scan. Helaas is mijn botdichtheid wel weer minder geworden als dat ze hadden gehoopt na inmiddels 5 jaar, maar aangezien ik al een langere tijd geen breuken meer heb gehad is het voor nu goed. Osteoporose wordt op jonge leeftijd vaak behandeld, op oudere leeftijd niet altijd. Dit hangt ook af van de botdichtheid die iemand heeft.

 

Beperkingen van Osteoporose op jonge leeftijd

In 2018 ontdekten ze nog een botbreuk in mijn rug, deze bleek later ouder dan 8 weken te zijn. Dit konden ze zien op de MRI-scan die was gemaakt. Gelukkig merk je van osteoporose weinig. Je breekt sneller je botten, maar verder doet het geen zeer. Wel zijn er een aantal dingen die ik niet meer mag doen van de artsen sinds ze weten dat mijn botdichtheid lager is. Zo mag ik niet hardlopen, in verband met de demping in mijn rug zou ik dan mijn eigen rug kunnen breken. Ook word ik sinds ze ervan weten niet meer gekraakt bij de fysio, maar alleen gemasseerd en moet ik dus opletten dat ik niet te gekke dingen doe, omdat mijn botten sneller breken.

Dat was mijn verhaal! Er valt dus prima mee te leven zolang je geen botbreuk hebt. Dit verhaal deel ik puur voor mensen die geïnteresseerd zijn in wat ik heb, hoe ik erachter kwam en wat voor effect het heeft op mij.

Heb je nog vragen, stel ze gerust!

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

 

– Dit blogartikel bevat geen gekregen producten of samenwerkingen

 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.