lichamelijke veranderingen

Omgaan met lichamelijke veranderingen – Even kletsen

Gedurende je leven, maar zelfs gedurende een jaar verandert er veel in je lichaam. Je kan afvallen, aankomen, maar het kan ook zijn dat je tegen belemmeringen aanloopt omdat je chronisch ziek bent geworden, of opvlammingen hebt van je chronische ziekte. Het kan zijn dat een mentale ziekte een rol speelt en ga zo maar door. Allemaal dingen die effect hebben op lichamelijke veranderingen. Op de middelbare school leren we veel, maar niet over hoe we moeten omgaan met deze lichamelijke veranderingen. En als ze van de één op andere dag een rol spelen dan is het soms lastig om hiermee om te gaan.

Zelf heb ik regelmatig mijn hoofd gestoten als het gaat om omgaan met lichamelijke veranderingen. Het is toch een dingetje waar je niet altijd controle over hebt. Daarnaast wordt er nog weinig over gesproken. Want afvallen is toch fijn! Nou, niet altijd, en iemand die chronische ziek is en kilo’s aankomt tja dat is misschien fijn voor je lichaam, maar hoe ga je daar mentaal mee om? Dat kan best een klap zijn. En daarom wilde ik dit artikel schrijven. Gewoon voor de herkenning voor anderen of misschien wel voor mijzelf om over een tijdje als ik weer eens struggle het terug te kunnen lezen.

 

Lichamelijke veranderingen door…

De puberteit

Niet iedereen heeft met de lichamelijke veranderingen van een chronische ziekte te maken, maar een lichamelijke verandering waar wel iedereen mee te maken heeft is die van de puberteit. Nu kreeg ik mijn chronische ziekte in het begin van mijn puberteit en weet ik dus niet welke van de twee bijna een eetstoornis veroorzaakte, maar ik denk mijn chronische ziekte. Al zou het ook heel goed kunnen dat het beide waren. 
Maar ik kan mij wel heel goed voorstellen dat er een moment komt dat alles aan je lichaam lijkt te veranderen. Je lichaamsbouw verandert. Je schiet de hoogte in en het kan zijn dat er in de breedte ook wat bij komt. Het is heel normaal om dat lastig te vinden en dus moeite te hebben met de veranderingen die er plaatsvinden. Daarnaast verschillen de veranderingen heel erg per persoon. Wie weet ben jij de laatste in de klas die borsten krijgt. Dat kan voor de nodige onzekerheden zorgen. Dat is heel normaal!

 

Hormonen

Naast de puberteit zijn er nog andere factoren die effect hebben op je lichaam, waaronder hormonen. En voordat je mij onderbreekt. Ik weet dat de hormonen hetgeen zijn wat je lichaam in de puberteit zo verandert, maar aangezien hormonen ook een grote rol spelen na de puberteit en die hormonen toch net weer wat anders doen met je mind dan de hormonen (ze komen op random momenten en worden veroorzaakt door bijvoorbeeld de wisseling van anticonceptie) in de puberteit, wilde ik ze toch even op deze manier benoemen.

Op je hormonen heb je tot een bepaald niveau effect (afhankelijk van hoeveel moeite je ervoor wil doen). Maar een gegeven is dat je hormonen zorgen voor lichamelijke veranderingen. Of je nu begint met de pil, stopt met de pil of gebruik gaat maken of stopt met een andere vorm van anticonceptie. Het zorgt allemaal voor lichamelijke veranderingen. Of althans, meestal wel. Veranderingen waar je niet altijd op zit te wachten en dus ervoor kunnen zorgen dat het lastiger is om om te gaan met de lichamelijke veranderingen.

Een chronische ziekte

Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat een chronische ziekte soms doet wat hij zelf wil. Dit kan resulteren in afvallen of aankomen, maar ook in andere belemmeringen waaronder meer moeite krijgen met bewegen of een bepaalde sport. Door deze veranderingen word je er soms even flink aan herinnert dat de ziekte er is. Omgaan met lichamelijke veranderingen kan dus soms ook betekenen dat het even minder gaat of misschien wel dat je een opvlamming hebt van je chronische ziekte. Daar zit je simpelweg niet op te wachten en dat kan dus ook echt zorgen voor de nodige mentale klachten.

 

Omgaan met lichamelijke veranderingen

Eigenlijk zijn er altijd twee dingen die ervoor zorgen dat het lastig is om met lichamelijke veranderingen om te gaan. De eerste is de controle die je lijkt te verliezen (zeker voor de control freaks is dit één van de redenen dat ze moeite hebben met lichamelijke veranderingen) maar het kan ook zijn dat je het (nog) niet mooi vind. Kijk of je erachter kan komen wat voor jou de reden is dat je moeite hebt met de veranderingen. Is het de controle? Je zou je ook kunnen richten op fitter worden op een manier dat je er niet in door kan slaan.

Is het omdat je iets niet mooi vind? Kijk dan of je door middel van oefeningen (Online zijn er heel wat te vinden) jezelf kan leren meer van je lichaam te houden en van de veranderingen die het meebrengt. Want je lichaam zorgt voor je organen die je in leven houden. Ik noem hem wel vaker, maar een telefoonhoesje vind je ook niet belangrijker dan de telefoon zelf. Kijk dus of je meer van je lichaam kan houden om wat het doet en minder om hoe het eruit ziet. En ik weet het dit gaat het ene oor in en het andere oor uit. Dat zou het bij mij ook gaan als iemand het tegen mij zou zeggen. Maar wie weet helpt het die ene lezer van dit artikel.

 

Mijn ervaringen met lichamelijke veranderingen

Zelf heb ik heel wat jaren gestruggeld met mijn lichamelijke veranderingen. Ik ben iemand die het fijn vindt om controle te hebben over dingen en eigenlijk alle drie de bovenstaande punten hebben bij mij ervoor gezorgd dat ik moeite kreeg met het houden van mijn eigen lichaam.

Vooral het chronisch ziek zijn hakt er bij mij soms in. Aan het begin van mijn ziekte (toen ik 13, 14 en 15 jaar was) gebeurde er veel en kwam de ene na de andere diagnose erbij. Ik kreeg bijna een eetstoornis, omdat ik opzoek was naar controle. Gelukkig heb ik van die tijd veel geleerd en is mijn zelfbeeld niet meer zo laag geweest. Maar er zijn momenten die mij triggeren en dat zijn eigenlijk alle drie de punten die ik dus hierboven noem. Gaat het fysiek slechter met mij door mijn ziekte? Dan kan ik minder goed omgaan met de lichamelijke veranderingen. Evenals de veranderingen van een spiraal, de pil of het ontpillen, maar ook de puberteit (al ben ik daar gelukkig uit).

Dit artikel was deels informatief, maar vooral heel persoonlijk. Daarom wil ik je bedanken voor het lezen van het artikel. Hopelijk heb je er iets aan gehad. Dikke knuffel van mij.

 

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.