minder papier verspillen

Zo kan jij minder papier verspillen! – Een duurzamere ik #12

Papierverspilling is een belangrijk probleem als het gaat om het milieu. Per jaar worden miljarden bomen gekapt en soms gebruiken we papier alleen om even twee dingen op te schrijven en het vervolgens weer weg te gooien. Heel erg zonde natuurlijk en in dit artikel deel ik een aantal tips zodat jij minder papier kan verspillen.

 

Smartphone

Zeg nou zelf, 9 van de 10 keer heb je hem in je hand, broekzak of tas bij je. Maak slim gebruik van de notities in je telefoon. Als je nou helemaal slim bent, maak je ook goed gebruik van de cloud waar een smartphone vaak gebruik van kan maken. Zo kan jij ook op je laptop, tablet of pc je notities bekijken. 😉

 

De agenda

De meeste mensen kopen elk jaar of elk schooljaar een nieuwe agenda met gemiddeld meer dan 100 bladzijdes en sommige wel tot 400 bladzijdes. Vervolgens gebruiken sommigen hem amper en wordt hij aan het eind van het jaar gewoon weggegooid. En dat terwijl er met de technologie van nu veel duurzamere oplossingen zijn, zoals het gebruik van een online agenda. Voordeel, je hoeft geen fysieke agenda mee te nemen en kan hem overal openen op elk device.

 

Denk aan de kleintjes

Er zijn ook een aantal hele kleine acties waarbij je toch papier gebruikt, terwijl het niet nodig is. Zo kan je een hoorntje gebruiken wanneer je een ijsje haalt in plaats van een bakje. Ook kan je cadeautjes inpakken met theedoeken, oude kranten of andere stoffen.

 

Herbruikbaar notitieboekje

Je kent het wel. Je maakt graag gebruik van notitieboekjes en hebt er soms ook genoeg liggen. Sommige gebruik je na een tijdje niet meer of ben je kwijt. Een duurzamere oplossing daarvoor is een Bambook. Zelf gebruik ik er nu een tijdje een en ik ben helemaal verkocht. Zelf vind ik de S stiften niet zo fijn, maar dat kan voor iedereen verschillen. De M stiften daar in tegen ben ik wel fan van! Handig is dat je er op hun website zelf eentje kunt samenstellen. Nog leuker, met de code LiefsLinne15 kan jij nu al de eerste stap zetten naar minder papier verspilling en 15% korting krijgen op je eigen Bambook!. De code is geldig tot en met 31 september 2020.

 

Printen

Als je dan moet printen, zorg er dan voor dat je dubbelzijdig print, dit scheelt papier. Kan je printer niet dubbelzijdig printen? Op het web zijn verschillende artikelen te vinden die je uitleggen hoe je je papier kan neerleggen zodat het toch dubbelzijdig print. Ook is het verstandig om je bestanden zo klein mogelijk te printen. Zet je lettergrootte op 10 of 11 in plaats van 12. Stel de printer zo in dat een leeg blad niet afgedrukt wordt. Of stel in dat er twee bladzijdes op 1 kant afgedrukt worden.

 

Recycle je papier

Iedereen gebruikt wel iets van papier, maar gooi het in de juiste afvalbak en als je iets print wat je later niet meer gebruikt zorg dat dan je de zijkant of achterkant van het papier gebruikt voor notities etcetera voordat je het weggooit. Ook zijn er genoeg leuke dingen te vouwen van papier dat overblijft van verpakkingen of notities. Koop je nou toch een notitieboekje, kaarten of andere spullen kijk dan even waar het papier geproduceerd is. 😉

 

Plant een boom

Wil je nu echt iets doen voor al die studieboeken die je kocht, verslagen die je printte of de vele notitieboekjes die je gebruikte? Dan is er ook gewoon de mogelijkheid om een boom te planten! En leuk weetje, voor elk notitieboekje die Bambook verkoopt wordt ook een boom gepland.

 

Reclame

Als laatste wordt er voor veel reclame papier gebruikt. Door een ja-nee sticker op de deur te plakken voorkom je dat er elke week weet ik veel hoe veel papier op je mat belandt die je misschien een keer doorbladert en daarna weggooit. Want als je nou echt een aanbieding zoekt google je het toch gewoon? Ook door flyers en visitekaartjes te weigeren heb jij effect op papierverspilling.

 

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

Dit blogartikel bevat gekregen producten.

 

2 reacties

  1. Krystle/Batboy op 12 september 2020 om 19:49

    Leuke tip om cadeautjes eens anders in te pakken! Al lijkt mij krantenpapier nou niet echt geschikt.

  2. cheryl op 11 september 2020 om 08:12

    Wat een top artikel! Hele bewustwording!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.