Mentale gezondheid bespreekbaar maken

Mentale problemen bespreekbaar maken

Veel mensen weten niet dat er bij chronische ziektes, ook bij een afweerstoornis, mentale problemen komen kijken. Je ervaart dingen anders en andere begrijpen jou daardoor minder. Mensen hebben een oordeel over je of maken rot opmerkingen. Natuurlijk zijn er gelukkig ook heel veel mensen die het goed (proberen te) begrijpen of je zoveel mogelijk proberen te helpen.

Toch komen bij chronische ziektes dus veel mentale problemen kijken [i]. Dit komt zoals ik hierboven al zei doordat met een chronische ziekte, vaak gevoelens als angst, eenzaamheid en onzekerheid ervaren. Nu denk je misschien ‘Linne waarom schrijf jij hierover? Ik leg het je graag uit met een eigen voorbeeld, na het voorbeeld schrijf ik waarom het zo belangrijk is om hierover open te zijn naar andere.’

Mijn ervaring met mentale problemen

Een voorbeeld hiervan is; Ik had een grote vriendengroep, we spraken veel af, alleen ik kon niet altijd mee. Soms was ik te moe of had ik onverwachts ergens last van. Ik ging naar de HAVO om meer vrije tijd te hebben en mijn ziekte en school goed te combineren. Ik raakte mensen kwijt. Inmiddels studeer ik. Op mijn studie was ik in het begin weinig aanwezig. Nu heb ik de infusen die ervoor zorgen dat ik meer kan, maar ik word voor veel avondjes stappen of andere uitjes niet meer meegevraagd doordat ik er nooit was of vaak af moest zeggen. Ik word door veel vrienden, kennissen of andere gezien als het meisje wat nooit meekon, het meisje die er nooit is of het zieke meisje. Maar ik ben meer dan dat. Ik ben Linne.

Gelukkig heb ik een hele lieve vriend en twee hele lieve vriendinnen waarbij ik altijd terecht kan. Maar door alles heb ik geen vriendengroep kunnen opbouwen. Ik merk dat ik dit nu wel is lastig vind, omdat ik inmiddels ook graag uit wil en wil genieten van het leven. In mijn eentje naar de kroeg gaan is ook wat… Gelukkig weet ik inmiddels ook dat als het echt slecht gaat er genoeg mensen zijn die er voor mij willen zij. Ook vriendinnen die ik soms al heel lang niet gesproken heb. Dat deze mensen er onbewust vaak toch zijn geeft een fijn gevoel.

Toch voel je je dan soms eenzaam. Jij weet wat je voelt en wat je kan. En wat dan wel is gebeurd is dat je eindelijk een feestje of iets hebt, en je raad het al, dan heb je weer ergens last van… Alsof het lichaam niet een keer meewerkt.

Je bent niet de enige

Ook ik loop regelmatig tegen mentale problemen aan, een lange tijd liet ik het niemand weten en wou ik ook dat niemand het wist. Inmiddels zie ik berichten in de lotgenoten contactgroep van mensen die ook een afweerstoornis hebben dat meer mensen hiervan last hebben en dat ik niet de enige ben. Persoonlijk vind ik dan ook dat ik het niet moet verschuilen en eigenlijk met mensen erover praten helpt. Ik ontken dan ook niet dat ik geholpen word door een medisch psycholoog om met alles om te gaan. Ik hoop dat als mensen (met een chronische ziekte) dit lezen, zich herkennen. En dat het een steuntje in de rug kan zijn, dat zij niet de enige zijn.

Door het te delen, kunnen mensen er rekening mee houden. Weten ze waar je tegenaan loopt en je wie weet helpen.

Lees jij dit en heb jij ook last van mentale problemen? Er zijn genoeg mensen die je kunnen helpen.

– Kop op! Het komt altijd goed! –

Liefs Linne ♥

[i]https://www.ntvg.nl/artikelen/psychische-en-psychiatrische-problemen-bij-chronisch-somatisch-zieken-aanbevelingen-voor/volledig

2 reacties

  1. Antoinette op 29 mei 2018 om 19:00

    Mooi geschreven Linne. Ik vind je een kanjer hoe je met alles om gaat. ??

    • admin op 30 mei 2018 om 08:48

      Dankjewel!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.