Mentale gezondheid

Laten we de zorg voor mentale gezondheid normaliseren

Toen ik vier jaar geleden amper lucht kreeg vanwege een zware longontsteking en keelontsteking kreeg ik snel een behandeling. Ik kreeg medicijnen voor thuis en moest later nog een keer op controle komen om te kijken of alles weer beter ging. Mijn longen zijn een van de gevoeligste organen als het gaat om mijn afweerstoornis. Gelukkig had mijn kinderarts destijds het snel door toen ik niet meer normaal naar mijzelf begon te kijken en mijzelf begon kwijt te raken. Ik werd doorverwezen naar een medisch psycholoog en werd geholpen voor mijn mentale gezondheid. En hoe normaal dit nu ook klinkt. Dat is het helaas niet.

 

Fysieke zorg wordt vaak sneller opgepakt dan mentale zorg

Dagelijks vechten vele jongeren tegen een mentale ziekte. Onzekerheid, eetstoornissen, angststoornissen en nog veel meer psychische problemen komen een stuk vaker voor dan je denkt. Wanneer je iets bezeert, staan binnen een paar tellen mensen om je heen om je te helpen, maar wanneer je aangeeft in de put te zitten of het niet meer te weten blijven mensen stil. Hier en daar wilt iemand je wel helpen, maar omdat mentale gezondheid niet altijd even makkelijk te begrijpen is sta je er toch al snel alleen voor.

 

Dat er niks te zien is betekend niet dat iemand niet constant struggled met zijn of haar mentale gezondheid

Er is niks te zien aan de buitenkant, maar dat betekend niet dat het er niet is. Dagelijks komen mensen met een lichamelijke of psychische ziekte zichzelf tegen. Wanneer je een been gebroken hebt helpt iedereen je. Alleen aan mensen met een onzichtbare ziekte is niks te zien. Soms valt het nog uit te leggen, maar toch zal je snel horen dat het verzonnen is of dat je gek bent.

 

Mentale gezondheid normaler maken

Als je tegen psychische problemen aanloopt of niet lekker in je vel zit. Weet dan dat er altijd meer mensen zijn dan je denkt bij wie je terecht kan.
Van de week keek ik Ambulance down under en daarbij zij een verpleegkundige van het programma ook dat ze zowel voor lichamelijke als mentale klachten dag en nacht klaarstaan. Je mag naar ze toe komen of 112 bellen als je het echt niet weet.

Toch is het zo dat de gezondheidszorg nog meer moet veranderen en (jongere) mensen sneller geholpen moeten worden. Naar een psycholoog wordt je wel snel doorverwezen, maar heb je meer hulp nodig i.v.m. zelfbeschadiging of andere struggles kan de zorg soms te lang duren. 

 

Wil je graag je ei kwijt? Weet dat mijn DM altijd open staat op instagram evenals het contactformulier op liefslinne.nl. Niks is te gek om te delen en wat kan er kwaat tegen een luisterend oor.

Je bent sterker, mooier en krachtiger dan je bent & ooit komt er een dag en dan kijk je met trots terug hoe je jezelf herpakt hebt en aan jezelf gewerkt hebt.

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

13 reacties

  1. nicole op 3 januari 2020 om 08:12

    Wonderlijk is dat inderdaad dat lichamelijk problemen zoveel minder beladen zijn dan emotionele en mentale problemen…

  2. Cynthia op 11 december 2019 om 14:26

    Ja hulp op fysiek gebied is vaak makkelijker geregeld dan hulp voor mentale problemen. Dat zie ik meer om me heen. Er is ook meer begrip voor fysieke problemen. Voornamelijk als het ook echt te zien is. En dat is jammer.

  3. Oliver op 11 december 2019 om 11:24

    Interessant artikel en ben benieuwd of dit in de toekomst nog gaat veranderen. Mentale gezondheid vind ik minimaal net zo belangrijk als je fysieke gezondheid.

  4. Alexandra op 10 december 2019 om 12:02

    Mentale ellende, soms zou ik willen dat je zonder kon. De medische hulp op dit gebied zou best wat meer toegankelijk mogen zijn. Mooi stukje heb je geschreven.

    • Liefslinne op 10 december 2019 om 13:36

      Dankjewel!

  5. An op 9 december 2019 om 23:16

    Inderdaad. Mentaal welzijn is ook erg belangrijk

  6. rachel op 9 december 2019 om 12:29

    goed geschreven en op sommige punten herkenbaar

    • Liefslinne op 10 december 2019 om 10:44

      Dankjewel!

  7. Henk op 8 december 2019 om 17:35

    Een vaak vergeten groep, totdat het fout gaat. Mooi, integer blog van je!

    • Liefslinne op 10 december 2019 om 10:44

      Dankjewel!

  8. Franceska op 8 december 2019 om 17:35

    Er lijden heel wat mensen psychisch. Helaas wordt de oorzaak zelden aangepakt. Preventief werken zou de eerste stap moeten zijn.

  9. Yvonne op 8 december 2019 om 16:57

    Wat een mooie liefdevolle actie dat je een luisterend oor aanbied. En inderdaad loop je tegen veel hobbels als je mentaal iets hebt. Fysiek is voor de buitenwereld goed te zien inderdaad.

    • Liefslinne op 10 december 2019 om 10:44

      ❤️❤️

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.