Leven met hersenletsel

Leven met hersenletsel – Gastblog #48 Elsa

Hi! Ik ben blij dat een gastblog mag schrijven voor Liefs Linne! Ik ben Elsa Korfage, 29 jaar en ik ben chronisch beperkt. Op mijn zevende heb ik hersenletsel opgelopen door een hersenbloeding. Ik heb verschillende beperkingen, zowel lichamelijk als cognitief. Die twee maken dat ik een lage belastbaarheid heb. Lage belastbaarheid betekent voor mij dat ik heel gauw vermoeid ben, hoofdpijn krijg, niet helder meer kan denken (brainfog) en ik prikkelgevoelig ben.

 

Omgaan met mijn hersenletsel

Ik ben heel lang mijn grenzen over gegaan, omdat ik zo normaal mogelijk wilde zijn. Dat heeft mij veel gebracht, maar ook veel gekost. Mijn gezondheid ging eraan onderdoor. Nu ben ik stapje bij beetje weer aan het opkrabbelen, maar ik doe het wel anders en daarover deel ik meer in dit artikel.

 

Ergotherapie

Ik kom nu bij een ergotherapeut die mij helpt mijn leven anders in te delen naar mijn lage belastbaarheid. Ik wil daarbij ook hulpmiddelen accepteren om voor mij het leven iets makkelijker te maken.
Doordat ik zo normaal mogelijk wilde leven, deed ik ook veel te veel op een dag voor mijn lage belastbaarheid. Ik ben nu aan het leren om versnellingen terug te gaan en meer naar mezelf te luisteren. Ik leer ook met een planner te werken, om zo niet te veel te doen. Dit gaat de ene dag beter dan de andere. 

 

Hulpmiddelen

Ik merk ook dat ik zelf stappen zet. Zo heb ik mijn ergotherapeut om advies gevraagd over een trippelstoel. Zij vond het een goed idee, want zo zit ik meer in plaats van dat ik loop en dat is meer rust. Dat hoopte ze tenminste. Ik heb de trippelstoel nu een paar maanden en ik vind het heel fijn. Het geeft mij inderdaad meer rust.

 

Kijken naar wat wel kan met mijn hersenletsel

Ik had een sportschoolabonnement waar ik niks meer mee deed, omdat ik lichtelijk was ingestort (weer meer gedaan dan ik kan). Het sportschoolabonnement heb ik stopgezet. Normaal zou ik hem door laten lopen, want ik moet en zal weer gaan sporten. Ik had het erover met mijn trainer en die dacht mee. 10-rittenkaarten zijn normaal een half jaar geldig, daar heb ik niks aan, als ik lichtelijk ben ingestort is het zo weer een half jaar verder. Hij gaat vragen of die 10-rittenkaart een langere geldigheidsduur kan hebben voor mij. Dat zou betekenen dat ik langer de tijd heb om te herstellen en meer vrijblijvend naar de sportschool kan gaan. Als ik mijn dag niet heb, komt vaak voor bij mij, dan gewoon een weekje later kan gaan. Heel fijn dat er mensen zijn die meedenken! 

 

Acceptatie

Mijn leven is langzaam aan het veranderen. Stapje voor stapje vind ik een weg die voor mij werkt. Het is niet altijd even makkelijk, maar het voelt wel goed naar mijn eigen lichaam te luisteren.

Je mag nee zeggen of eerder weggaan, je mag een dagje rustig aan doen, je mag om aanpassingen vragen, je mag mooi anders zijn. 

Ben je nieuwsgierig geworden naar mij? Je kunt mij volgen, onder de naar Enjoy Elsa, op facebook en instagram. Daar vertel ik over leven met hersenletsel. De onderwerpen zijn heel divers. Voor ieder wat wils! Zie ik je daar?

 

Liefs,

Elsa

 

– Wil jij ook graag een gastblog schrijven? Laat een bericht achter via het contactformulierof stuur mij een DM op Instagram.

1 reactie

  1. Frank op 4 oktober 2021 om 00:44

    Mooi geschreven Elsa,
    Jouw inzichten en acceptatie die je heb op gedaan uit het verleden zijn niet zo maar gekomen. Mooi om te horen dat je de bewustwording kan omzetten naar een gevoel wat je kan accepteren. Heel veel innerlijke rust en succes gewenst. En laat het voor anderen ook een steun geven hoe er mee om te gaan

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.