Iedereen tevreden willen houden

Iedereen tevreden willen houden? Dit helpt mij!

Heeft iemand je wel is gezegd dat je je anders moet gedragen? Je niet mooi genoeg bent? Of dat je misschien wel te veel aandacht vraagt? Tegenwoordig heeft iedereen wel een oordeel over elkaar. Vroeger al, alleen tegenwoordig is de manier om dat oordeel uit te spreken veel makkelijker. De een doet het anoniem via social media en de ander stuurt je een foto op Instagram. De een vind dit en de ander vind dat. Er is eigenlijk altijd wel iemand die een mening over jou heeft. Soms willen we vluchten voor al deze opmerkingen die iedereen vandaag de dag heeft. We schieten in een please gedrag en willen iedereen tevreden houden om al die opmerkingen maar buiten de deur te houden.

 

Iedereen tevreden willen houden

Ik denk dat we de bovenstaande voorbeelden allemaal wel herkennen. De een is zelfverzekerder dan de ander, maar we dealen allemaal wel eens met momenten waarop we het idee krijgen dat we aan het pleasen zijn. Om welke reden dan ook. Angst om iemand kwijt te raken of misschien juist om iets te bereiken. Hier en daar meegaan met iets is niet erg, maar er zijn grenzen. Jouw grenzen en als iemand daar overheen gaat mag je best doen wat voor jou het beste voelt. Ook al is dat afscheid nemen van een vriendschap, een avondje niet mee stappen of nee zeggen tegen die ene baan. Iedereen tevreden willen houden ontstaat vaak doordat we het idee hebben dat mensen over ons oordelen. Wat weer voelt alsof je het niet goed doet en dus ga je kijken hoe je het wel goed genoeg kan doen.

 

Natuurlijk instinct

Oordelen zit in ons natuurlijke instinct. Door te oordelen wisten onze voorouders of het een kwestie van verdedigen was of dat ze veilig waren. Het oordelen wat wij vandaag de dag doen is een echt oerinstinct. We oordelen allemaal. Ook ik. Het gaat er alleen om wat doe je met het oordeel.

Iemand om niks uitschelden op social media terwijl je die persoon niet eens persoonlijk kent gaat te ver. Een oordeel die je hebt van iemand anders vind ik dan ook dat je die voor je moet houden. Iemand zei ooit tegen mij ‘een opmerking waar iemand op dat moment iets mee kan, bijvoorbeeld een kruimeltje die in je mondhoek zit, die kan je maken. Een opmerking waar iemand op dat moment niks mee kan, bijvoorbeeld dat iemand dik is, die kan je niet maken’.

 

Andere teleurstellen

Daarnaast kan je mensen ontzettend kwetsen met iets wat misschien helemaal niet klopt. Hoe je het ook went of keert, je zal altijd mensen teleurstellen of mensen hebben die een mening over je vormen die niet klopt. Ik weet bijvoorbeeld dat mensen die niet chronisch ziek zijn van mij vinden dat ik mij aanstel en om aandacht vraag. Daarnaast zijn er weer mensen met een chronische ziekte die het veel zwaarder als ik hebben en misschien vinden dat ik het allemaal veel erger maak dan het is. Alleen zul je altijd andere mensen teleurstellen, omdat er zoveel mensen zijn die een andere mening delen dat de neuzen nooit dezelfde kant op zullen wijzen.

 

Het goed willen doen, dit helpt mij…

Mijn gedachtes kunnen soms maar doorgaan en er zijn dan een paar kleine dingen die mij heel erg helpen.

 1. Het helpt mij om te denken, waar denk ik straks als 80-jarige vrouw op terug? Op het moment dat ik voor mijn eigenlijk lichaam zorgde of op het moment dat ik mij gek liet maken door een vriendin die achteraf niet eens een vriendin bleek te zijn. Door hieraan te denken kan ik gemakkelijker de meningen van andere van mij af schudden en lukt het mij beter om na te denken wat ik nu zelf echt wil.
 2. Brain dump, ik kon het eerst niet uitstaan als mensen zeiden dat het hielp om een brain dump te doen, maar ik moet toegeven het helpt echt. Ik heb een boekje in huis waar ik eens in de zoveel tijd mijn gedachtes in schrijf waardoor ik ze uit mijn hoofd krijg en beter na kan denken wat ik nu eigenlijk echt wil en weer dichter tot mijzelf te komen in plaats van na te denken wat anderen willen.
 3. Als laatste helpt het mij heel erg om over dingen na te denken iets wat mijzelf daar heel erg bij helpt zijn invulboekjes. Nu ben ik zelf niet zo van de invulboekjes waarbij het gaat om hoe voel je je nu etc. maar wat mij bijvoorbeeld dan wel weer helpt is het kleine dingen boek van Bonnie. Hierin kan je verschillende vragen beantwoorden zoals “Wat eet je het liefste de laatste tijd?” En dan hoor ik je denken hoe zorgt dat ervoor dat ik minder ga pleasen?  Je komt een stukje dichter weer bij hoe je je voelt, wat je vind en wat je wil waardoor je weet beter weet waarvoor je het doet.

 

Extra tip om minder te pleasen:

Maak een lijstje met dingen die je goed doen en die je als kind altijd super leuk vond. Bijvoorbeeld bakken, een boswandeling maken, uitgebreid in bad of douche met de kaarsen aan en een serie, een picknick, ga zo maar door. Hang dit lijstje ergens op en als je merkt dat je heel erg in je hoofd zit kies dan een activiteit uit voor die dag of week om ernaar uit te kijken en even echt van te genieten.

 

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

 

Gerelateerde artikelen:

16 reacties

 1. Stefaan op 9 september 2019 om 08:15

  Soms vind ik het kei hard als mensen waar je zoveel voor gedaan hebt verdwijnen uit je leven. Ondankbaarheid daar heb ik het erg lastig mee!

 2. Custodia Chineva op 9 september 2019 om 08:06

  Wat heb je het goed beschreven, het is heel moeilijk mensen hebben vaak hun oordelen al klaar liggen.

  • Liefslinne op 9 september 2019 om 12:49

   Dankjewel!!

 3. Céline op 4 september 2019 om 12:04

  Echt herkenbaar jammer genoeg. Vooral over dat eindigen van vriendschappen… Hopelijk kan ik het ook snel een plaatsje geven net zoals jij.

  • Liefslinne op 5 september 2019 om 21:42

   Ook ik heb er soms nog moeite mee hoor! Tegen andere ja zeggen en daarbij mijzelf vergeten, maar het is een leerproces denk ik

   • Liefslinne op 5 september 2019 om 21:43

    @celine jij komt er wel 😉

 4. Mandy op 3 september 2019 om 09:00

  Wat een mooie blog! Er is mij zovaak verteld dat ik moet veranderen en dat ik niet goed genoeg ben, eerst trok ik me daar zoveel van aan maar nu doet het me niks meer. Ik ben wie ik ben, en zo neem je me maar. Het leven is te kort om te druk bezig te zijn met hoe je voor anderen moet zijn, GENIET.

  • Liefslinne op 5 september 2019 om 21:43

   Yes girl!

 5. Melissa op 2 september 2019 om 20:31

  Ik ken het gevoel dat je je aansteld. Ze weten bij mij nog niet precies wat het is maar is wel constant aanwezig

 6. Claudia op 2 september 2019 om 17:20

  Lieve linne, zo herkenbaar!
  Gelukkig weten wij dat een chronische ziekte niet altijd zichtbaar zijn én dat dat de meest sterke, positieve, creatieve en gezelligste mensen zijn?
  Lekker niet belangrijk wat die ander vind!

  xxx

  • Liefslinne op 2 september 2019 om 17:45

   Ahw dankjewel Claudia! Ennuhh zeker weten 😉

 7. Ilona Wielinga op 1 september 2019 om 08:17

  Wat een onwijs mooi artikel, en je hebt helemaal gelijk. Uiteindelijk leef je je leven voor jezelf, en ben jijzelf de enige die je echt tevreden moet houden.

 8. Sherana | Reisenergie.nl op 30 augustus 2019 om 21:28

  Jammer dat mensen tegenwoordig zo snel oordelen. Iedere dag zie ik het weer gebeuren en ik moet eerlijk toegeven dat ik soms ook m’n momenten heb. Maar dan bedenk ik me gelukkig gauw dat je aan de buitenkant vaak niet kan zien wat een persoon allemaal doormaakt.

 9. Henk op 30 augustus 2019 om 20:24

  Ik denk dat je er niet bij voorbaat al van moet uitgaan dat je iemand gaat teleurstellen. Dan ga je al van start met een negatieve grondhouding. Ga van het positieve uit, en wie jou daarin niet wil volgen die haakt maar af. Daar moet je je kostbare energie niet aan verspillen.

 10. Lodi op 30 augustus 2019 om 18:20

  Het is zo moeilijk. Mensen oordelen heel snel aan de buitenkant, maar weten niet ( of willen niet weten) hoe je van binnen zit. Jezelf blijven is goed genoeg.

  • Wanda op 2 september 2019 om 21:53

   Hoe de ene het ziet of ervaart, wil inderdaad niet zeggen dat een ander het ook zo ervaart. Ik heb dat helaas zelf ook meegemaakt en dat heeft mij toen wel geraakt.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.