Hoe blijf je gezond

Hoe blijf je gezond? – Gastblog #22 Mike

Tja… Hoe blijf je gezond in een wereld die constant veranderd? Een wereld waarin een pandemie nu een grote rol speelt. Ik ben Mike Lehnkering, anesthesiemedewerker in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. En tijdens de COVID-19 pandemie zet ik mij onder andere in op de IC van mijn ziekenhuis om daar beademende COVID-19 patiënten te verplegen. De OK-programma’s liggen stil omdat er geen bedden, materialen of verpleegkundigen meer zijn. En zorgenden nutteloos op de reservebank zetten? Dat is geen optie.

 

Hoe blijf ik gezond en fit tijdens deze pandemie als zorgheld?

Te midden van de meest kwetsbare patiënten in het ziekenhuis. In tijden dat ik meer werk dan ik eigenlijk zou moeten doen. In tijden van een intelligente lockdown. Waar de sportscholen dicht zijn, het sociale (verenigings-) leven op zijn gat ligt.

Eigenlijk is het simpel; Rust, Reinheid en Regelmaat.

Als ik dit opschrijf in mijn greenbook, wil ik het alweer uitwissen. Hoe een zorgheld gezond blijft. Zorgheld? Ben ik dat echt? Of is het een titel om mijzelf een gezicht te geven in deze pandemie. Ik doe waar ik voor ben opgeleid. Ik doe waar ik goed in ben. En nu misschien wel het harder, zichtbaarder. Maakt dat je een held? In ogen van de buitenwereld wel…

 

Rust

Ik werk momenteel onregelmatiger dan ik normaal doe. Op de OK hebben we een goed rooster systeem, wat we bijna helemaal naar wens kunnen invullen. Nu, tijdens de pandemie, vul ik openstaande diensten in op de IC. Gelukkig zitten we in een lockdown. Want hierdoor vervallen, net zoals bij iedereen, veel afspraken uit mijn agenda. Ook mijn sociale leven ligt plat. Dat zorgt ervoor dat ik thuis eigenlijk niets meer hoef te doen. Geen zwemlessen, geen vergaderingen ’s avonds. Rust, relaxen.

Maar rust is niet stilzitten, vervetten of vastroesten. Wanneer ik thuis kwam staat mijn hond Maestro (een Zwitserse Appenzeller sennenhond) al kwispelend achter de deur. Te popelen om naar buiten te gaan. Dit voorkomt dat ik op de bank plof en daar uitgeblust blijf hangen. Ik loop iedere keer als ik hem uitlaat minimaal 30-60 minuten, buiten. Weer of geen weer. Dit geeft mij rust in mijn hoofd. Heerlijk buiten, genieten van de onbezorgdheid van mijn hond. Bewust geniet ik van de soms kleine dingen om mij heen. Dankbaar voor de kleine dingen, dankbaar dat ik een grote teug frisse lucht door mijn neus in mijn longen mag laten stromen. Iets dat mijn patiënten op de IC momenteel niet gegund is.

Uitgewandeld? Dan is er rust. Mijn vriendin maakt ook lange dagen. Onbewust hanteren wij ’s avonds een italiaans regime. Na het werk, eerst even bewegen en daarna, later op de avond, pas eten. Overwegend een gezonde maaltijd. Soms ook echt wel comfortfood. Het voordeel is dat je daarna een warm bad kunt nemen, een boek kunt lezen of een Netflix serie kijken. En dan op tijd naar bed. Morgen wacht weer een drukke dag.

 

Reinheid

Poeh, soms kom ik afgepeigerd thuis. Na uren in beschermende (synthetische) kleding kan ik wel een douche gebruiken. Dat doe ik dan ook. Onder de douche spoel ik letterlijk de dag van mij af. En ik ben gestart met koud douchen. Ik weet niet of het helpt, maar ik vind het leuk om mijzelf te trainen. Als het geen gezondheidsvoordelen oplevert, dan scheelt het in ieder geval warm water.

 

Vitaliteit

Reinheid is voor mij synoniem voor vitaliteit. Naast letterlijk schoon zijn, na een douche, ook gezond eten en bewegen. Van nature ben ik geen sporter. Ik heb geen atletisch lichaam, maar mijn conditie is op peil en verbeterd (ik sta soms zelf te kijken wat ik allemaal kan). Ik ben nog al snel verveeld, dus ik mix allerlei vormen van sport en bewegen gedurende de dag. Dus niet alleen flink door wandelen met Maestro, maar ook hardlopen of fietsen (dan doet Maestro ook mee) en krachttraining. Iedere dag doe ik iets aan sport of beweging. Afhankelijk van mijn energie is dit matig intensief tot intensief. Maar er wordt bewogen, minimaal 30 minuten per dag. Maar meestal veel meer, verspreid over de dag. Een mooi hulpmiddel hierbij is mijn Apple-watch waarbij je al je inspanningen kunt bijhouden en medailles kunt winnen voor je activiteiten.

 

Gezond eten

Gezond eten is ook een vorm van reinheid. Ik ben bourgondisch aangelegd. Het liefst zit ik lekker lang te tafelen. Dit zijn niet altijd de maaltijden met de minste caloriën. Wanneer ik weet dat er zo’n avond aankomt, compenseer ik dat de rest van de dag met gezonde voeding. Standaard gebruik ik een set natuurlijke voedingssupplementen van dōTERRA, Het Life Long Vitality pakket zorgt voor een gezonde basis. Als ik deze neem, weet ik dat ik de essentiële voedingstoffen (micronutriënten, omega-vertzuren, vitamines en mineralen) binnenkrijg die ik voor deze dag nodig hebt. Een goede basis om de dag mee te starten. 

 

Regelmaat

Ondanks dat ik onregelmatig werk, zorg ik toch zoveel mogelijk voor regelmaat. Mijn wekker gaat standaard om 5:30uur. Rustig opstaan, zonder stress. Rustig een half uur in alle stilte (de rest van buurt slaapt nog) met Maestro wandelen. Daarna ontbijten en soms alvast een klusje voor Life-Line-Trainingen, een mailtje wegwerken, een blogje typen. Of even lezen. Op de OK hebben we ook regelmaat. Het OK-programma loopt door. Dus operatieassistenten en anesthesiemedewerkers lossen elkaar af, zodat de operateur door kan werken. Dus op gezette tijden krijg ik tijd voor een kop koffie, een lunch en thee. Overwerken komt bijna nooit voor. Er is altijd wel een dienstploeg die je eventueel de zorg voor de patiënt kan overnemen. Na het werk weer minimaal een half uur naar buiten. En na het eten is er rust en ontspanning. Meestal lig ik tussen 22:00 en 22:30uur weer in bed. Als de wekker gaat om 5:30uur heb ik net 7 uur geslapen. Net genoeg, volgens de richtlijnen. Wanneer ik een dag vrij ben of weekend heb, slaap ik uit. Door de weeks tot een uurtje of 8:00uur. In het weekend is er geen wekker en sta ik op, wanneer ik dat wil Of wanneer Maestro er echt uit wil.

 

Rust, Reinheid en Regelmaat

Ik wissel mijn activiteiten af met relaxte momenten. Maar geen passiviteit, hooguit een afwisseling van intensiteit. Gezond en natuurlijk eten, blijven bewegen en mezelf ook intellectueel uitdagen (door bijvoorbeeld te lezen) zorgen voor reinheid. En een vast dagritme helpt mij in mijn regelmaat. Ook hier zit variatie in. Want met alles wat ik doe, luister ik naar mijn lichaam. En binnen de regelmaat die heb, pas ik de intensiteit aan. Heb ik geen zin om hard te lopen, dan wandel ik. Heb ik geen zin in lezen, dan doe ik soms gewoon een dutje.

 

Mocht je meer willen weten? Neem gerust contact met mij op.
Of volg mij op Instagram / Facebook/ LinkedIn

 

– Wil jij ook graag een gastblog schrijven? Laat een bericht achter via het contactformulier of stuur mij een DM op Instagram.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.