Herinneringen

Herinneringen vastleggen

Hoe leg jij herinneringen vast? Meestal als we een aan een herinnering denken, denken we er of heel negatief of juist heel positief over. We stoppen het in een soort hokje. Als we niet echt iets vinden van de herinnering, herinneren we het ons op een gegeven moment niet meer. Omdat we de herinneringen onderscheiden in positief en negatief verliezen we herinneringen die buiten die categorieën vallen snel uit het oog.

 

Een herinnering is vaak meer dan dat jij je ervan kan herinneren

Herinner je je bijvoorbeeld die mooie reis die je ooit gemaakt hebt? De momenten waarop van te voren plannen werden gemaakt voor de reis, het moment waarin je nog dat laatste nachtje in je eigen bed sliep en zo nog veel meer dingen slaan we niet op.

 

Een negatieve herinnering

Nu is het bij een positieve herinnering niet meteen heel erg als je je de negatieve kanten niet meer kan herinneren. Maar wanneer je een herinnering negatief hebt ‘gemaakt’, kan het best zijn en dat weet ik eigenlijk wel met 100% zekerheid te zeggen, dat er ook mooie momenten waren aan die herinnering.

Zelf ben ik bijvoorbeeld met mijn vriend op vakantie geweest naar Italië. Het enige waar ik aan kon denken was hoe de vakantie eindigde. Het was niet zoals we het gehoopt hadden, maar er waren zo ontzettend veel mooie momenten tijdens die vakantie. Toch kreeg ik altijd weer een verdrietig en gekwetst gevoel als ik terugdacht aan die vakantie.

 

Mooie momenten opschrijven

Wat mij hielp was de situatie vanuit helikopterview bekijken, waardoor ik voor mijzelf niet alleen de negatieve momenten herinner, maar ook de mooie momenten, waarbij we buiten met een drankje aan het genieten waren van de natuur. Hoe goed het tussen ons ging en nog veel meer. Als ik dingen vanuit een ander perspectief bekijk lukt het mij beter om ook de kleine dingen te waarderen , dit helpt voor mij heel erg bij het opschrijven van geluksmomentjes. 

 

Wanneer jij je er goed bij voelt

Het opschrijven van geluksmomentjes kan je dagelijks of wekelijks doen, maar misschien vind jij het juist fijn om dit alleen bij bijzondere activiteiten te doen, zoals een vakantie. Zelf doe ik het vooral wanneer ik hier behoefte aan heb, maar nu in deze coronatijd probeer ik het eigenlijk wel elke dag te doen, om mijzelf er even aan te herinneren dat ik echt wel veel doe op een dag en dat mijn dagen ook vaak een stuk leuker zijn dan ik denk. Wanneer ik ’s avonds kapot van alle indrukken in bed lig helpt dit mij in te zien dat mijn dag toch wel productief was.

Dit is wat mij heel erg helpt, maar voor iedereen werkt iets anders weer heel goed. Heb jij andere tips om alsnog te kunnen nagenieten van mooie momenten die eerder vaak verdwenen door iets negatiefs? Zet ze gerust in de comments.

Maak er een mooi weekend van en wees een beetje lief voor jezelf 😉

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

11 reacties

 1. Stefaan op 12 mei 2020 om 20:29

  ik maak van veel foto’s, dat gaat snel en is makkelijk terug te vinden. opschrijven kost me iets te veel tijd!

 2. Krystle/Batboy op 12 mei 2020 om 20:04

  Ik maak veel foto’s. Heerlijk om naar die mooie en leuke momentje terug te kunnen kijken.

 3. Joanne op 8 mei 2020 om 10:56

  Ik heb er toevallig van de week een blog over online gezet. Ik leg foto’s vast in fotoboeken. Mijn moeder deed/doet dit ook altijd en ik vind het nog steeds leuk om die fotoboeken door te bladeren, dusja… Ik zet het nu maar voort haha

  • Liefslinne op 8 mei 2020 om 19:35

   Super leuk om te lezen!

 4. nicole op 8 mei 2020 om 10:40

  Dagelijks opschrijven waar je blij van wordt schijnt inderdaad een goede techniek te zijn om je beter te voelen.

 5. Lodi op 8 mei 2020 om 10:07

  Ik heb een bullet journal waar ik alles in opschrijf, deze gaat ook mee op vakantie, maar ook gebeurtenissen die nu gebeuren schrijf ik hier allemaal in op, zo bewaar ik al mijn herinneringen, mooi, maar ook minder mooi. Maar ook het bloggen doet hier aan ,mee, hier schrijf ik natuurlijk ook heel veel, wat ik later weer terug kan lezen.

  • Liefslinne op 8 mei 2020 om 10:09

   Oh wauw! Een hele mooie manier om de herinneringen zo echt mogelijk te bewaren

 6. henk op 8 mei 2020 om 09:42

  Ik probeer bij negatieve herinneringen ook altijd iets positiefs te bedenken bij die situatie, zodat je niet met louter negatieve gevoelens achter blijft.Een negatieve ervaring is een mooie les voor een volgende keer

 7. Lizette op 8 mei 2020 om 09:38

  Ik schrijf dagelijks in een dagboek, waardoor ik alle herinneringen – goed en minder fijn – noteer. Nou ja, de voornaamste van de dag dan, want per dag is er weinig plek om te schrijven. Van alle fijne herinneringen, en dat is in ons leven vooral op reis of onderweg of zo, heb ik altijd veel foto’s. Dat vind ik later ook weer leuk om in terug te kijken.

 8. rachel op 8 mei 2020 om 09:37

  ik schrijf alles op en maak overal fotos van!! en dat bundel ik elke maand 😉

  • Frédérique op 11 mei 2020 om 06:52

   Ik maak foto’s maar er zijn ook bepaalde liedjes of bepaalde geuren die herinneringen opbrengen. Daar word ik altijd blij van. Ook bij negatieve herinneringen. Dat klinkt gek he? Maar bij elke negatieve herinnering hangt ook een positieve herinnering. Herinner ik me bijvoorbeeld iets uit het overlijden van mijn moeder dan triggert dat ook weer een herinnering van iets grappigs wat we hebben meegemaakt daarvoor of een leuke vakantie die we hebben doorgemaakt. Zo heeft elke herinnering een binding met een andere.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.