Tips duurzamer leven

Vijf goedkope tips voor een duurzamer leven – Gastblog #39 Julia

Hoi! Even voorstellen: mijn naam is Julia en op mijn Instagram account Duurzaam Op Kamers deel ik duurzame tips voor een klein (studenten)budget. Ik laat zien hoe je duurzamer kunt leven, zonder daar meer geld aan uit te geven. Denk aan tweedehands kleding en spullen, vega(n) eten en zero (of beter gezegd: less) waste leven. In deze gastblog geef ik je mijn vijf beste tips om de eerste stappen naar een duurzamer leven te zetten die ook nog eens lief zijn voor je portemonnee!

 

Tips voor een duurzamer leven

Tweedehands kleding

Ga voor tweedehands

Dit geldt niet alleen voor kleding, maar voor alle spullen die je je maar kunt bedenken: laptop, fiets, boek… Verzin het, of je kunt het vinden op Marktplaats, Facebook Marketplace, de lokale Facebook groep, of gewoon in de kringloopwinkel bij jou in de buurt! Zelf vind ik Marktplaats heel prettig werken. Je kunt een zoekopdracht instellen zodat je meteen een notificatie krijgt wanneer iemand een nieuwe advertentie van jouw gezochte heeft geplaatst. Zelf neus ik graag rond in de kringloopwinkels (lees: verslaafd 😉 )… Zo scoor je je favoriete item voor een klein prijsje en bespaar je een hoop impact op het milieu (denk aan productie, transport en afvalverwerking). Volgens het boek De Verborgen Impact van Babbette Porcelijn (aanrader!) zijn spullen de eerste factor waarmee je het grootste verschil kunt maken voor de aarde.

 

Recycle

Heb je dat extra nachtkastje echt nodig? En die schoenen, waar je er al een paar van hebt staan in een andere kleur? Tot 2 jaar terug was ik hier nog helemaal niet mee bezig en dacht ik dat ik het echt ‘nodig’ had. Maar wat heb je eigenlijk écht nodig? Bedenk van welke spullen jij energie krijgt en welke spullen jouw leven makkelijker maken of verrijken. De rest dat nog een ronde mee kan, geef je een tweede kans. Geef het aan een vriend, zet het op Marktplaats (of die andere platforms die ik hierboven noemde).

Is het niet meer te gebruiken? Check dan https://www.afvalscheidingswijzer.nl/ van Milieucentraal. Zoek op een product en je weet meteen waar je het weg kunt gooien. Wist je bijvoorbeeld dat gescheurde panties en sokken met gaten gewoon in de textielbak horen? Deze worden bijvoorbeeld gerecycled tot opvulling van autostoelen! En met die verkochte schoenen kun je nog een aardig zakcentje verdienen!

 

Minimaliseer

Ga vervolgens voor jezelf na op welke vlakken je kunt minimaliseren. Er zijn verschillende challenges die je hierbij kunnen helpen. Je kunt bijvoorbeeld voor jezelf de regel stellen dat je eerst een bepaalde tijd (een week of een maand bijvoorbeeld) nadenkt of je een kledingstuk echt wilt hebben. Doei, impulsaankopen! Ik heb zelf het afgelopen half jaar voor het eerst meegedaan aan #thenobuychallenge (check hier de instagram pagina voor allerlei tips en outfitinspiratie). Dit kan je helpen om van die gewoonte af te komen om continu nieuwe kleding (in dit geval, maar het kan natuurlijk ook met spullen) te kopen.

Bovendien houd je er zo een hoop geld aan over! Ik heb het geld dat ik ermee bespaarde duurzaam belegd via Peaks (check hier mijn post voor meer informatie en 5 euro gratis belegtegoed). Zet kleine, haalbare stapjes. In plaats van de No Buy Challenge kun je ook voor de Buy Nothing New challenge gaan (alleen maar tweedehands kopen). Saskia van thegreenlist.nl heeft dit bijvoorbeeld gedaan en gedeeld op haar blog en instagram!

 

Leen van een ander

Tegenwoordig zijn er allerlei apps en platforms waar je in contact kunt komen met die ene buurtgenoot om die handige uitschuifbare ladder te lenen. Waarom zou je deze nieuw aanschaffen, als je ook gewoon even je buurman lief aan kunt kijken? Voor alles is tegenwoordig een app: BKSY voor boeken (maar denk ook aan de buurtbiebs, de bibliotheek en een vriend die van hetzelfde genre houdt), Peerby voor gereedschap en meer, COMN voor kleding en vergeet natuurlijk niet om gewoon een vraag te stellen in de lokale Facebook groep (echt, ik heb die groep met mijn ‘wijkkies’ helemaal ontdekt!). Zo kom je ook nog eens in contact met likeminded people! Ik leen bijvoorbeeld boeken over duurzaamheid uit met Chantal van My Plastic Free July en dan maken we altijd gelijk even een praatje. Zo gezellig!

 

Red die aangebroken pot pastasaus

Red die aangebroken pot pastasaus

Minder vlees en meer plantaardig eten is natuurlijk sowieso een goed idee (check hier een overzichtje van mijn vegan receptjes onder de €1,50 per persoon), maar voedselverspilling tegengaan is een tweede! Er zijn allerlei trucjes om te zorgen dat er niet weer een gekke kleur in jouw pot pastasaus beland en je dus geen extra geld hoeft uit te geven aan een nieuwe. De vriezer is je grootste vriend wat voedselverspilling betreft. Denk bijvoorbeeld aan de restjes pesto in porties verdelen in een ijsblokjesvorm, en een half blikje kokosmelk (wel even in een bewaardoosje gieten) en een open zakje currypasta kunnen ook zo de vriezer in. NU.nl heeft laatst een artikel gepubliceerd over producten waarvan je niet verwacht dat je ze kunt invriezen. Handig!

Welke tips gaan jou helpen om duurzamer te leven met een beperkt budget? Het belangrijkste is volgens mij: houd het leuk voor jezelf! Kijk wat bij jou past en enthousiasmeer anderen hierover. Je hebt meer impact dan je denkt. 🙂

Op zoek naar meer handige tips? Volg mij op Instagram voor budgetproof duurzame tips en vegan receptjes. Ik help je graag! 

 

 

– Wil jij ook graag een gastblog schrijven? Laat een bericht achter via het contactformulier of stuur mij een DM op Instagram.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.