Geld uitgeven

Waarom we wel geld uitgeven aan kleren en niet aan iets wat we echt nodig hebben

Herken je dat? Je wilt een shirtje kopen en hij is toch maar €15 dus je koopt hem. Vervolgens kom je iets tegen wat je eigenlijk wel nodig hebt, bijvoorbeeld een app die ervoor zorgt dat je beter kan plannen en meer rust gaat krijgen in je hoofd. Toch is je gedachte dan vaak ‘€5! Zoveel? Ja daagh. ‘ Hoe bepalen we nu waar we ons geld aan uitgeven?

 

Onze hersenen spelen met ons.

Waarom geven we wel €15 uit aan kleding en niet aan iets wat we misschien wel echt nodig hebben? Psychologisch gezien speelt ons hoofd een spelletje met ons. Geld uitgeven is iets wat vaak heel normaal is. Je zit in een soort patroon. Een app kopen is over het algemeen niet iets wat we vaak doen, of althans ik zelf niet. Om dan €5 uit te geven aan een app kan als heel veel voelen als je het vergelijkt met het feit dat je daar misschien wel een half uur of zelfs langer voor moet werken.

 

Immateriële dingen zijn niet minder belangrijk.

Het klopt, geld uitgeven aan dingen die je vaak niet echt kan vastpakken is lastiger om te doen. Een broek heb je echt nodig, anders loop je de hele dag in je onderbroek, lijkt mij wat ongemakkelijk en koud. Maar misschien heb jij die app wel net zo hard nodig, zodat je productiever te werk gaat, maar vooral zodat je meer rust overhoudt in je hoofd en daardoor beter kan ontspannen. De waarde van iets immaterieels is lastiger te bepalen, maar niet minder belangrijk.

 

Mijn tip!


Zelf ga ik iets wat ik nodig heb vaak vergelijken met een etentje. Ik ben fan van uit eten gaan en besteed liever mijn geld aan een etentje dan aan een avondje stappen, omdat ik uit een etentje meer plezier haal. Met veel dingen die ik wil kopen, zoals een app van €4,50, vergelijk ik het met eten, want tja voordat corona om de hoek kwam kijken was dat iets wat ik wekelijks uitgaf in de kantine. Door het hiermee te vergelijken kom ik erachter dat sommige dingen echt niet zo duur zijn, of juist het voor mij niet waard zijn en kan ik beter keuzes maken qua geld. Kijk dus vooral naar waar jij vaak je geld aan uitgeeft en kijk of je dat bedrag dan beter kan relativeren. Uiteraard is dat bedrag voor iedereen anders, maar is hetgeen waar je iets mee vergelijkt ook anders. Ga je dus vooral niet vergelijken met anderen.

Wat wil jij eigenlijk al een tijdje hebben en ga je daar nu nog een keer goed over nadenken?

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.