Menstruatiecup

De menstruatiecup van Organicup – Een duurzamere ik #4

Deze week deel ik mijn ervaringen over de menstruatiecup. Een menstruatiecup vervangt eigenlijk je tampons en maandverband. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Zelf ben ik voor de OrganiCup gegaan in maat A. Maar ik raad je zeker aan om te kijken bij welk merk jij je comfortabel voelt. Nog even voor iedereen die nieuw is met een menstruatiecup en zich eigenlijk afvraagt wat een menstruatiecup is. Het is een Cup die je inbrengt in je vagina net als dat je een tampon inbrengt. Een menstruatiecup zuigt zich vacuüm (klinkt pijnlijk, maar daar voel je niks van) en vervolgens vangt het het bloed op. Je kan hem vervolgens legen en opnieuw inbrengen.

 

Gemaakt van

  • De menstruatiecup zelf is gemaakt van siliconen. Siliconen zijn afgeleid van kwarts, een soort zand, en het op één na meest voorkomende mineraal in de aardkorst. Ook is het niet schadelijk voor het milieu. 
  • De OrganiCup is heel bewust wit van kleur, omdat dit de kleur is van het materiaal dat wordt gebruikt en er zo geen kleurstoffen of andere stoffen hoeven worden toegevoegd. 
  • De verpakking zelf is van gerecycled karton en op de verpakking zelf staan ook alle instructies om extra verspilling tegen te gaan. 
  • De verpakking van de OrganiCup is zo klein mogelijk om verspilling qua ruimte bij het transport te voorkomen. 
  • Het katoenen tasje dat bij de cup zit en waar je de cup in kan doen is gemaakt van niet gebleekt organisch katoen.

Menstruatiecup

 

Duurzame punten van de Organicup

OrganiCup doet meer met duurzaamheid dan alleen de OrganiCup produceren en verkopen. Op hun website hebben ze een hele pagina waarin ze uitleggen wat ze doen. Het komt erop neer dat ze het belangrijk vinden dat wij als vrouwen samen het taboe doorbreken van ongesteld zijn. Maar ook vinden ze het belangrijk om andere vrouwen te helpen die normaal geen menstruatieproducten kunnen gebruiken. “Together we’re making a positive impact on environmental, cultural and social scales.” Benieuwd dus naar hun hele verhaal en doel van de organicup? Dan raad ik je aan even hun website te bekijken.

 

Waar kan je de menstruatiecup kopen?

De OrganiCup is via hun eigen website te bestellen, maar ook te vinden bij de Kruidvat, Etos, Holland and Barret, bol.com, Amazon, zerowaste.nl en Miiasha. Genoeg keuze dus! Ik zelf kocht hem bij de Kruidvat bij een 1+1 actie. Waar mijn portemonnee heel blij mee was aangezien ik dus maar 50% betaalde en mijn zus, die er ook een kocht, ook maar 50% betaalde.

 

Menstruatiecup

 

De menstruatiecup inbrengen – Mijn ervaringen met de menstruatiecup

Ik heb in het begin van mijn zoektocht een aantal video’s gekeken en heb online heel veel ervaringen gelezen over menstruatiecups. Ik kwam erachter dat het punt waarop je denkt ‘wat een geweldig ding’ en het punt waarop je de menstruatiecup het liefst de prullenbak in gooit toch wel erg dicht bij elkaar liggen. Dit liep bij mij net iets anders. 

Voordat ik de menstruatiecup ging gebruiken heb ik hem uitgekookt. Daarna ben ik gaan douchen. Ik kreeg namelijk van iemand de tip om de cup voor de eerste keer in te brengen onder de douche nog voor ik ongesteld was. Om zo te kijken hoe je hem makkelijk kan inbrengen en uit te vinden wat voor mij fijn werkte. Zo gezegd zo gedaan…

 

De menstruatiecup voelen zitten – Mijn ervaringen met de menstruatiecup

Toen ik wist dat ik ongesteld moest worden heb ik hem vast ingedaan. Alleen voelde ik hem nog heel goed zitten. Daarom heb ik hem toen opnieuw ingedaan (iets hoger) en toen zat hij wel goed. Ik heb hem in totaal 24 uur heel fijn gedragen (uiteraard tussendoor geleegd) en herkende de negatieve gevoelens die mensen hadden over dit product eigenlijk niet zo. Maar ik heb het geweten, want ineens kreeg ik hem niet zo goed meer in en had ik ruzie met het steeltje.

Ik bleef hem maar voelen. Zat hij direct na het inbrengen goed dan voelde ik hem twee uur later wel, terwijl hij de eerste dag de hele tijd goed zat. Ik probeerde andere manieren van inbrengen en las nog meer artikelen, maar niks leek te helpen. Gelukkig sprak ik met twee meiden op Instagram en besloot hem op hun advies binnenstebuiten in te brengen. Dit kan gewoon aangezien het materiaal hetzelfde is. Het kan alleen zijn dat je hem er moeilijker uit krijgt aangezien je geen steeltje hebt. Het was mijn beste beslissing ooit en uiteindelijk heb ik hem nog twee dagen heel fijn kunnen gebruiken. 

 

De menstruatiecup uitkoken – Mijn ervaringen met de menstruatiecup

De eerste paar keer moest ik tijdens het legen even wennen aan het hele idee al vond ik het ergens ook fascinerend. Je hoort wel is dat mensen vinden dat de menstruatiecup stinkt dat vind ik zelf niet. Ja het bloed wat erin zit kan soms stinken, maar het is een afvalproduct van je lichaam en het is heel normaal dat menstruatiebloed soms wat kan ruiken.

Na het gebruik van de menstruatiecup heb ik hem weer uitgekookt en in het zakje die bij de verpakking zat weer opgeborgen.

Toevoeging 03 maart 2021: De menstruatiecup verkleurt na verloop van tijd iets, ik vind dit persoonlijk zelf niet storend.

 

De conclusie van mijn ervaringen met de menstruatiecup

Al met al was ik tevreden over mijn ervaringen met het gebruik van de menstruatiecup. Waarom ik in het begin geen last van het steeltje had? Geen idee. Maar gelukkig heb ik wel een manier gevonden, waarbij ik hem alsnog fijn kan gebruiken. In het vouwen van de menstruatiecup zitten vele verschillen en er zijn vele methodes. Zelf heb ik gemerkt dat de C methode qua vouwen het beste werkt voor mij. Ik heb ook gemerkt dat ik het steeltje niet echt nodig heb en mijzelf er alleen maar mee hinder. 

Ik heb dan ook naast dat het in het begin een flinke zoektocht kan zijn en ik kan je zeggen na maanden soms nog steeds, omdat elke menstruatiecycles soms weer net iets anders is vind je je weg er wel in en heeft de menstruatiecup voor mij geen nadelen. Toch kan het zijn dat het voor jou niet werkt. Ook dat is oké. Er zijn gelukkig tegenwoordig ook andere duurzame alternatieven voor tijdens je menstruatie.

Dat waren mijn ervaringen met de menstruatiecup. Voor iedereen zal iets anders beter werken, maar heb je vragen of loop je ergens tegenaan. Vraag gewoon wat meiden die ook een menstruatiecup gebruiken of zij hetzelfde probleem hebben en wat zij zouden doen om het op te lossen. We zijn allemaal vrouwen en heb je echt niemand, weet dat je mij altijd een berichtje kan doen en wie weet kan ik je helpen!

 

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.