een webshop starten

Eigen webshop starten? Hier kan je op letten

Je hebt allerlei ideeën in gedachte en wil heel graag je eigen webshop starten. Maar waar moet je eigenlijk allemaal rekening mee houden? Wat moet je allemaal regelen en aanschaffen? Maar nog belangrijker. Wat moet je absoluut niet doen? Zelf heb ik jarenlang een webshop gehad en neem ik je mee in een aantal punten waar je op kan letten.

 

Brainstorm mindmap

Waarschijnlijk heb je honderden ideeën en wil je het liefst alles tegelijk regelen. Herkenbaar! Voordat je daarom begint kan het helpen om een brainstorm sessie met jezelf te doen waarbij je bijvoorbeeld alles wat in je opkomt in een mindmap opschrijft. Hierdoor krijg je gelijk een beter overzicht in wat je allemaal wil en wat je allemaal moet regelen.

 

Webshop aanmaken

Als je een beetje in kaart hebt wat je allemaal wil gaan doen en een globaal idee hebt van hoe je dit wil gaan doen is het tijd om een webshop aan te maken. Dit kan eigenlijk op heel veel verschillende manieren. Zo kan je heel gemakkelijk een account aanmaken op bijvoorbeeld Etsy, maar kan je als je een hosting hebt ook zelf een Woocommerce of Shopify webshop aanmaken.

Verdiep je in de mogelijkheden die er zijn en kies een van deze mogelijkheden. Google het een en ander of kijk op YouTube. Je zult zien dat er een hoop tutorials zijn.

 

Producten foto’s

Wanneer de basis van de webshop gebouwd is kan je beginnen met het vullen van je webshop. Afhankelijk van de producten die je verkoopt heb je al foto’s mochten het bijvoorbeeld digitale producten zijn of kan je aan de slag gaan met het maken van product foto’s. Kijk eens op Pinterest en zoek bijvoorbeeld naar ‘[het product wat je gaat verkopen] product photography’. Je zal dan wat voorbeelden tegenkomen waarmee je inspiratie hebt om je eigen producten op de foto te gaan zetten.

 

Emails instellen

De volgende stap in het starten van je webshop is het schrijven van mails. Omdat het om een online winkel gaat wil je mensen zo goed mogelijk op de hoogte houden van hun bestelling. Zorg daarom voor een duidelijk mail die verstuurd kan worden als het product is gekocht, maar ook een duidelijk mail voor als het product onderweg is en misschien wel een aantal mails die er voor zorgen dat de klant uiteindelijk een nieuwe bestelling plaatst of een review achter kan laten.

 

Verpakkingsmateriaal

Wanneer de bestelling is geplaatst en de klant mail heeft dat de bestelling is bevestigd kan het, mits het geen digitale bestelling is, opgestuurd worden. En je kan het zo gek verzinnen, maar eigenlijk is alles te koop. Van brievenbuspakketjes tot grote dozen waar een boom in kan en van stickers waarmee je je verzenddoosje dicht kan plakken tot spanbanden mocht je dan toch bomen verkopen ;). En om even groot te dromen, mocht je webshop nou ooit zo groot worden dat je een magazijn nodig hebt met personeel, een palletwagen en lopende banden. Ook die kan je vinden.

 

Verzendlabels

Om weer even wat kleiner te denken. Zodra het product is ingepakt is het natuurlijk tijd om het op te sturen. Denk goed na over welke verzendmethode je wil gebruiken en hoe je het jezelf makkelijk kan maken met verzendlabels. Zo is het in het begin handig om gewoon handmatig een verzendlabel aan te maken, maar weet dat er ook automatiseringen zijn en verzendlabels dan automatisch gemaakt kunnen worden wat op den duur heel veel tijd scheelt en tijd is ook geld.

 

Extra tip:

Zorg ervoor dat je wanneer je een webshop wilt starten alles wat met de webshop te maken heeft dezelfde uitstraling heeft. Van de webshop zelf tot de verzenddozen en de mails. Hiermee is een klant sneller geneigd een aankoop te doen of de aankoop als prettig te ervaren. Daarnaast straal je er ook professionaliteit mee uit.

 

Liefs,
Linne

 

Gerelateerde artikelen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.