Een steekje los van Iris ter Haar

Een steekje los van Iris ter Haar – Boek review

Sinds een jaar heb ik regelmatig met paniekaanvallen te maken. Een tijdje terug schreef ik hier al een blog over en op Instagram ben ik er al langer open over. In Nederland heeft namelijk 1 op de 5 wel eens met een angststoornis te maken, waaronder paniekaanvallen. Er heerst nog een heel taboe op mentale gezondheid en daarmee ook op angst- en paniekstoornissen. Het taboe word beetje bij beetje kleiner, maar is er nog wel. Dat heb ik zelf het afgelopen jaar ook gemerkt. Daarom is het extra belangrijk dat er open word gepraat over mentale problemen. Het boek, een steekje los, van Iris is daarom vind ik één van de boeken die deze wereld een klein beetje beter maakt. In dit artikel deel ik een uitgebreide review over het boek.

 

Een steekje los – leven met angst

Zoals de ondertitel van het boek van Iris al prijsgeeft gaat het boek over leven met angst. Iris gaat globaal in op het leven met angst. Welke angststoornissen zijn er en hoe ziet een paniekaanval er in de praktijk uit. Daarnaast vertelt ze veel over haar eigen zoektocht in haar leven met angst. Een steekje los - AchterkantZe neemt je mee in situaties waarin ze zich bevond en deelt stukjes uit haar leven. Stap voor stap neemt ze je door het hele boek mee in haar zoektocht naar hoe je nu zo normaal mogelijk kan leven als je last hebt van angst. Ze deelt tips die voor haar werken en deelt feitelijke informatie die haar verhaal aanvult.

 

 

Dit vind ik van het boek

Ik kan je zeggen ik ben weg van het boek! Het heeft voor mij zoveel betekend. Rondom mijn paniekaanvallen zocht ik al wel contact met anderen en had ik het er ook over met mijn psycholoog, maar om zo iemand haar verhaal te lezen raakt mij. Het boek is op een fijne manier geschreven dus het leest ook heel erg fijn weg en er werd zelfs gelachen tijdens het lezen van het boek. Er komen verschillende onderwerpen aan bod. Zo zou je het boek ook kunnen lezen als je geen last hebt van leven met angst. Dat ik last heb van paniekaanvallen daar ben ik wel mee bekend. Een paniekstoornis zou ik het niet perse noemen, maar door het boek van Iris werd ik wel even met mijn neus op de feiten gedrukt. Het eerste hoofdstuk vond ik heel fijn omdat het mij inzicht gaf in mijn eigen situatie.
Het tweede deel zorgde er juist voor dat ik stukjes ging herkennen, maar tegelijkertijd ook inzag hoe het ook kan en waarom exposure juist zo goed is. Het laatste stuk was een mooi slot waarin ook haar vriend nog een stukje heeft geschreven.

 

Dit leerde ik van het boek een steekje los

Uit het boek neem ik ook een aantal punten mee.

  • Zo heb ik geleerd dat een paniekaanval maar 10 minuten duurt, maar het wel kan voelen alsof je al de hele dag in paniek bent, omdat het spanningsniveau hoger ligt dat bij een normaal iemand.
  • Ik heb uit het boek handvatten kunnen meenemen die mij kunnen helpen bij een paniekaanval. Nu is het niet zo dat als ik een paniekaanval heb dat ik de tips uit het boek toepas en ik lachend de rest van de dag door ga, maar op dat moment geeft het mij wel enige rust.
  • Door het boek van Iris ben ik erachter gekomen dat er een patroon zit in mijn paniek.
  • Ik heb door het boek geleerd dat wat er in mijn hoofd gebeurd niet gek is. Het is een volkomen normale reactie vanuit mijn lichaam op een situatie. Dat die situatie niet een situatie is waarin ik zo in paniek zou hoeven raken doet er even niet toe.
  • Ik ben er door het lezen van Iris haar boek achter gekomen dat ik bij het stukje problemen met autonomie achter zo goed als elk streepje een vinkje kan zetten en dat dat niet perse een probleem zou hoeven zijn, maar nu in combinatie met mijn paniekaanvallen wel de boosdoener is.
  • En als laatste heb ik geleerd dat ik niet perse hoef te hopen dat de paniekaanvallen niet meer voorkomen, maar vooral dat ik voorbereid ben en erop kan anticiperen.

 

Paniekaanvallen

Heb je nu net als mij last van paniekaanvallen of net als Iris last van een angststoornis, weet dan allereerst dat je niet alleen bent. Praat erover met je omgeving. En lukt dit niet zoek dan naar andere mogelijkheden die voor jou werken. Zoek mij, Iris of andere accounts op en ik weet zeker dat je heel wat mensen een berichtje kan sturen (hangt er natuurlijk wel van af wat voor berichtje je stuurt ;))

Waardering: 9,5

Een steekje los

Geschreven door Iris ter Haar
BlossomBooks / 2021 / ISBN 9789463492713

Hier vind je het boek! En hier vind je het e-book! Veel leesplezier.

 

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

 

– Dit blogartikel bevat gekregen producten, maar is geen onderdeel van een betaalde samenwerking.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.