Een onzichtbare ziekte zichtbaar maken

Een onzichtbare ziekte zichtbaar maken

Een afweerstoornis zie je niet aan de buitenkant en meestal als ik aan mensen vertel dat ik dit heb, kijken ze mij glazig aan. Soms gevolgd door de opmerking “maar je ziet er helemaal niet ziek uit”.

 

Onzichtbaar voor de buitenwereld

Een afweerstoornis is een probleem aan de binnenkant van je lichaam. De cellen die ervoor zorgen dat je afweersysteem zijn werkt doet doen het als je een afweerstoornis hebt niet helemaal goed. Vaak heeft niemand het door als ik ‘s avonds hoofdpijn heb, omdat die dag net iets te veel was voor mijn lichaam. Dat ik moeite heb om mij te concentreren omdat ik gewoon heel erg moe ben. Of dat ik met 39 graden koorts nog steeds doorga alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

 

Onbegrip en opmerkingen

Soms vind ik het wel lastig dat je van de buitenkant niets ziet van mijn afweerstoornis. Er is vaak onbegrip en soms krijg ik opmerkingen als “wat heeft zij nou weer” en “aansteller”. Deze mensen moesten eens beter weten. In een eerder artikel ‘Je zag niks…’ leg ik uit waarom ik het soms ook heel erg fijn vind om mijn afweerstoornis te verbergen. Er zijn maar weinig momenten dat je echt goed aan mij kan zien dat ik een chronische ziekte heb. In mijn agenda is dit wel te zien, deze staat vaak vol met (ziekenhuis)afspraken en ook een keer in de vier weken een infuus.

 

Een afweerstoornis zichtbaar maken

Dankzij Debbie fotografie heb ik mijn afweerstoornis zichtbaar kunnen maken, zij heeft samen met mij een fotoshoot gehouden tijdens mijn infuus. Dankzij de foto’s die zij toen gemaakt heeft kan ik gemakkelijk aan mensen uitleggen hoe zo’n infuus dag ervoor mij uit ziet. Op eigenlijk alle foto’s die ik maak zie je Linne, een vrolijke meid die van het leven geniet. De foto’s die door Debbie gemaakt zijn laten een hele andere kantvan mij zien.

“Before you start to judge me, step into my shoes and walk the life I’m living, and if you get as far as I am, just maybe you will see how strong I really am” – Unknown

 

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

12 reacties

 1. Cynthia op 11 februari 2020 om 20:46

  Erg mooie foto’s. Mooi dat je niet alleen dior je woorden, maar nu ook door je foto’s het onzichtbare zichtbaar maakt. Dat helpt -in mijn ervaring- zowel voor acceptatie bij de ander als voor jezelf!

 2. hippmiemeisje op 11 februari 2020 om 14:45

  Wel, ik vind dit zo belangrijk….
  Ik zit ook met een onzichtbaar syndroom, ik kan daardoor geen kinderen krijgen.
  Maar ik moet daar ook hormoonbehandelingen voor ondergaan…
  Daarnaast heb ik ook cPTSS

  Als je er iets over zegt, hebben mensen al snel iets van “medelijden opwekken”, voor mij is het gewoon deel van mijn leven en je zegt van iemand in een rolstoel toch ook niet dat die erin zit om medelijden op te wekken?

  Ik wil maar zeggen: goed dat je onzichtbare ziektes zichtbaar wil maken!!! echt waar!

  • Liefslinne op 11 februari 2020 om 14:53

   Wauw je reactie doet zoveel met mij! Dankjewel!

 3. Manon op 11 februari 2020 om 13:43

  Wat een mooie quote. Inderdaad, de ontwetendheid van mensen zorgen voor negatieve reacties.

  • Liefslinne op 11 februari 2020 om 14:53

   Dankjewel!

 4. KoolFamily op 11 februari 2020 om 08:37

  Mooie foto’s. Jezelf op je kwetsbaarst tonen is sterk!

 5. Maartje op 10 februari 2020 om 21:44

  Herkenbaar wel. Ik heb chronische pijn en wanneer mensen het niet zien en zeggen ‘het zit tussen je oren’ om gek van te worden. Alleen omdat ze het niet kunnen zien

 6. An op 10 februari 2020 om 16:27

  Mooie foto’s. En wat ben je dapper. Veel liefs.

  • Liefslinne op 10 februari 2020 om 16:37

   Wat lief! Dankjewel

 7. Marleen op 10 februari 2020 om 15:15

  Heftig hoor meid! Ik kan er verder weinig over schrijven maar mooi gezegd!

  • Liefslinne op 10 februari 2020 om 16:37

   Dankjewel!

 8. Laura op 8 februari 2020 om 22:14

  Mooie foto’s en een sterk stuk!. Op de foto’s sta je, in mijn ogen, ook nog heel krachtig. Ik heb geen onzichtbare ziekte maar wel autisme. Dit is ook niet zichtbaar en zorgt ook vaak voor onbegrip. Ik weet dus een beetje hoe dat is.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.