Onbeschrijfelijk verdrietig gevoel

Vaak last van een onbeschrijfelijk verdrietig gevoel?

Herken je dat? Je hebt een top dag en toch ben je down. Je kan het nergens naar herleiden en als je kijkt naar je leven, hoor je gelukkig te zijn. Maar dat ben je nu op dit moment niet. Op dit moment heb je last van een onbeschrijfelijk verdrietig gevoel en wil je even niks aan je hoofd. Nou ik kan je zeggen je bent niet de enige. Het is iets waar heel veel mensen last van hebben. Soms komen er tranen bij kijken, de andere keer ben je vooral gewoon heel moe of het kan zijn dat je juist een soort woede op iedereen af reageert. Er kunnen ook er meerdere emoties bij elkaar ontstaan. Vaak is er bij dit onbeschrijfelijke verdrietige gevoel geen oorzaak die je zo kan bedenken, zoals iemand die je mist of verloren bent.

 

Waar komt dat onbeschrijfelijke verdrietige gevoel nou vandaan?

Hormonen

De grootste oorzaak hiervoor zijn onze hormonen. Hormonen hebben zo’n ontzettend grote invloed op zoveel dingen in je leven en dus ook op je humeur. Heb je teveel progesteron dan ben je juist heel slaperig en heb je snel oncontroleerbare eetbuien en heb je teveel van het hormoon oestrogeen aangemaakt dan heb je meer energie en kan je beter omgaan met stress. Het gevoel waar je last van hebt kan dus heel goed komen doordat je hormonen vandaag net even iets anders in balans zijn als gisteren. En voor alle mannen die nu dit artikel lezen, ook jij hebt hormonen dus dit is zeker niet iets wat alleen speelt bij vrouwen.

 

Eisen

Naast de hormonen kan het ook zijn dat het komt doordat je constant aan “eisen” wil voldoen van andere. Eisen die je jezelf oplegt op basis van hoe andere mensen tegen jou doen. Dus je moet bijvoorbeeld van jezelf gaan schoonmaken, omdat je je ouders graag wilt laten zien dat je het allemaal zo goed doet. Maar misschien nog wel de bekendste van allemaal. Je legt jezelf vaak de eis op dat je naar activiteiten (feestjes ;)) moet waar je helemaal niet naartoe wilt… Fomo, Fear of missing out. De angst dat mensen je minder leuk vinden als je niet met ze afspreekt of niet naar dat ene feestje gaat waar alle vrienden naartoe gaan.

 

Met iemand meeleven

Wanneer je hooggevoelig bent kan je je heel snel gaan voelen zoals iemand anders zich ook voelt. Je neemt emoties over. Is iemand blij dan word je daar ook blij van en is iemand verdrietig dan word je daar zelf ook een beetje down van. Dus bij jouzelf is er niks aan de hand, maar bij iemand die dicht bij jou staat wel. En dat vind je zo vervelend voor die persoon dat je er down van word. Ik en mijn vriend zien elkaar niet elke dag, maar als hij ergens tegenaan loopt en daarvan baalt dan kan ik dat heel soms ook merken in mijn emoties.

 

Onbewust slecht slapen

Als laatste komt het best wel vaak voor dat je een onbeschrijfelijk verdrietig gevoel hebt, doordat je slecht geslapen hebt die nacht zonder dat je dit weet. Dit kan komen doordat je onrustig geslapen hebt, maar dit niet bewust hebt geregistreerd in de hersenen. Of misschien ben je wel vaak wakker geweest, maar hebben je hersenen dit niet opgenomen. Hierdoor kan je je dit de volgende dag niet meer kan herinneren, terwijl het wel invloed heeft op je humeur.

 

Wat kan je doen als je last hebt van een onbeschrijfelijk verdrietig gevoel?

Schrijven

Mij kan het helpen om even van mij af te schrijven, alle gedachtes die ik in mijn hoofd heb zet ik dan op papier en door z’n braindump voel ik mij soms al een stuk beter.

 

Yoga / mediteren

Soms hebben mensen het idee dat ze heel erg zelf van zich af staan. Ze voelen zich anders dan dat ze zich voor hun idee horen te voelen. Het kan dan helpen om te mediteren of iets van yoga te doen om weer dichter tot jezelf te komen.

 

Sporten

Zoals sommige die mijn blog vaker lezen wel weten ben ik dol op sporten. Vraag mij niet waarom, want tijdens een work-out denk ik altijd ‘waarom heb ik mijzelf dit aangedaan?’ maar achteraf voel ik mij meestal wel een stuk beter. Dit komt doordat er allerlei hormonen vrij komen die je vrolijker maken, waardoor je dus ook lekkerder in je vel gaat zitten en dat onbeschrijfelijke verdrietige gevoel misschien wel weg is.

 

Praat erover

Voor andere kan het weer helpen om er met iemand over te praten. Misschien herkent die persoon met wie je het erover hebt het gevoel wel en zorgt dat voor herkenning waarna je het gevoel voor jezelf beter een plekje kan geven.

 

Doe je ding

Merk je dat je niet lekker in je vel zit, geef jezelf dan even de tijd. Doe waar jij behoefte aan hebt en eet waar jij zin in hebt. En werkt het bovenstaande voor jou niet of denk je maar dat is echt niks voor mij. Doe dan vooral je ding. Wil je graag serie kijken doe dat. Wil je liever iets bakken doe dat. Het belangrijkste is dat het jou goed doet.

 

 

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

13 reacties

 1. Marieke op 17 mei 2021 om 10:47

  Ik ben al een hele lange tijd verdrietig en boos en weet niet waardoor dat komt.
  Mensen zeggen dan ja het gaat over echt zo makkelijk
  Groetjes Marieke

 2. Mandy op 16 november 2019 om 11:31

  Heel herkenbaar! Iedereen in de reacties zegt dat ze hier sneller last van hebben in de winter, ik heb dat dus in de zomer. Ik voel me oprecht gelukkig in de kou, en word heel down als er ook maar een straaltje zon te ontdekken is

 3. Gabrielle op 12 november 2019 om 11:11

  Heel herkenbaar dit, zeker in de wintermaanden heb ik er vaak last van. Een onbeschrijfelijk verdrietig gevoel maar inderdaad als ik het laat gaan komt het altijd goed.

 4. Frederique op 11 november 2019 om 20:33

  Die ene keer per maand ben ik altijd wel verdrietig dus inderdaad de hormonen. Ik kijk dan veel tranentrekkers en andere verdrietige films, lekker huilen is soms gewoon lekker 🙂

  • Liefslinne op 12 november 2019 om 11:17

   Altijd goed films kijken!

 5. Alexandra op 11 november 2019 om 20:31

  Vervelend dat je er last van hebt. Sterkte ermee.

 6. Custodia Chineva op 11 november 2019 om 16:53

  Wat leuk geschreven. Hormonen kunnen en rol spellen bij het onverklaarbare gevoel. Positief blijven en creëer voor jezelf een fijn omgeving maar vooral betrouwbaar waar je op terug kunt vallen

 7. Felice op 11 november 2019 om 15:57

  onbewust slecht slapen, het duurde een tijdje voor ik die doorhad…maar toen ik weer lekker sliep, kon ik de wereld weer aan

 8. Wanda op 11 november 2019 om 13:17

  Ik herken wel dingen in je blog! Ik heb het dan vooral in de winterperiode, dan kan ik mij zo ineens verdrietig en neerslachtig voelen terwijl er voor mijn gevoel niks is gebeurd.

  • Liefslinne op 11 november 2019 om 18:23

   Ik heb er zelf ook meer last van in de winter dan in de zomer!

 9. Melanie op 20 oktober 2019 om 10:51

  Wat een mooie blog! Ik slaap vaak slecht ik word daar niet echt verdrietig van maar wel heel snel chagerijnig

 10. Alexandra op 20 oktober 2019 om 09:16

  Er is altijd een oorzaak voor je verdrietig voelen. Het kan verdriet, angst, spijt en zelfs blijdschap zijn. Soms kun je je down voelen omdat je leeft zonder doel en in een soort van gat valt. Er zijn vele redenen. Mindfulness helpt om beter te voelen wat scheelt. Een reden dat je je zo voelt is er altijd. Soms is het lastig deze te ontdekken.

 11. Georgina Lifestyle op 20 oktober 2019 om 05:49

  Interessante blog!

  Hormonen zou dus een mogelijke oorzaak kunnen zijn van een onbeschrijflijk verdrietig gevoel. Interessant om te weten.

  Een verdrietig gevoel of iets in die trant hebben is niet fijn. M.i. hoef je je geen zorgen te maken als dit van zeer korte duur is, maar als het langer duurt en erger wordt en dat je er niet uitkomt, dan is het tijd om actie te ondernemen.

  Ik zeg: probeer positief te blijven ondanks dat de situatie niet altijd even leuk is.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.