
Duurzamer worden, ook jij kan het! – Gastblog #1 Harmke
Vanaf deze week komt elke zondag een gastblog online Harmke mag aftrappen en neemt jullie mee in haar avontuur rondom duurzamer worden. Ook deelt ze tips en geeft ze je concrete linkjes van mensen en artikelen die haar geïnspireerd hebben.
Even voorstellen
Mijn naam is Harmke, ik ben 20 jaar en ik studeer Crossmedia Design aan de kunstacademie, en wat ik wil doen, is mensen inspireren om te zorgen voor onze wereld, de mensen om ons heen, en onszelf.
Ik ben al zo’n 5 jaar vegetariër. Men vraagt dan ook altijd wat mijn redenen zijn. ‘3 dingen… ik vind het niet oké hoe er met dieren omgegaan wordt, hoe slecht de productie is voor deze planeet en dat ik het meeste ook nog eens niet zo lekker vindt.’ En mis je het dan helemaal niet? Vraagt men dan. Nee, helemaal niet.
Dit is een van die dingen die beetje bij beetje helpen aan een wat schonere, eerlijkere wereld waar ik, net als vele anderen naar snak. Er zijn zoveel dingen die je kunt doen, zoals het gebruiken van natuurlijke, plasticvrije producten, nadenken over energieverbruik, zonnepanelen installeren, waterverbruik verminderen, maar wat een van de belangrijkste aspecten is, is dat je echt goed nadenkt over waar de producten vandaan komen die jij consumeert. Voedsel, kleding, verzorgingsproducten, alles.
de duurzaamheid
zelfst.naamw, (v.) UITSPRAAK: [‘dvrzamheit]
1) eigenschap van lang goed te blijven of the blijven bestaan
Voorbeeld: ‘garantie geven op de duurzaamheid van een kozijn’
2) streven om verstandig met energiebronnen en het milieu om te gaan
Voorbeeld: ‘Veel bedrijven doen tegenwoordig iets aan duurzaamheid.’
De impact
Ik werd dan ook heel blij toen ik zag dat Linne ook een wat duurzamer leven zou willen hebben, want hoe meer mensen hierom geven en dan vervolgens stemmen met hun geld (denk aan het kopen van duurzame producten, en het niet meer kopen van fast fashion, en alle andere producten die zijn gemaakt onder slechte omstandigheden en met plastic materialen), hoe meer bedrijven en de hele samenleving gaan nadenken over wat nou eigenlijk meer gewenst is, een goedkoop plastic shirtje of een kwaliteit, duurzaam geproduceerd shirt waar je je leven mee kunt doen, waar wel een eerlijk prijskaartje aan hangt.
Zo kun je namelijk beter iets kopen waarvan je weet dat het lang mee zal gaan, dat je het lang leuk gaat vinden, of dat je al iets hebt bedacht voor als het stuk zal gaan, wat je er dan van zou kunnen maken. Als we het hebben over materialen, dan kun je het beste gaan voor een natuurlijke stof, eentje die als je die weg zou gooien, het gewoon zou vergaan en onderdeel worden van bijvoorbeeld compost. Maar als je een stof kiest als polyester, wat voor een groot deel bestaat uit plastic, zal dit voor een hele lange tijd nog blijven liggen, en langzaam microplasticdeeltjes loslaten. Koop geen dingen die je niet nodig hebt, ook niet als je denkt ‘dit zal misschien wel ooit van pas komen’. Weloverwogen keuzes door er een aantal dagen over na te denken maken dat je de betere keuzes zult maken, en minder impulsaankopen zult doen. Soms bestaan er ook producten die je leven misschien makkelijker maken, maar die erg slecht zijn voor jou en de aarde. https://nos.nl/artikel/2338845-even-geen-nieuw-shirtje-8000-mensen-doen-mee-aan-seizoen-van-minder-winkelen.html
Inspiratie
Duurzaamheid kan op zoveel manieren; denk bijvoorbeeld aan de Zero Waste movement. Toen ik begon met het letten op dit soort veranderingen en details, waar ik eerder nog nooit op heb gelet, ging er een wereld voor mij open. Geïnspireerd door bijvoorbeeld Gittemary Johansen uit Denemarken, en het boek Het Zero Waste Project van de zussen Nicky en Jessie uit Amersfoort, een echte aanrader.
Wat veel mensen nog wel eens vergeten, is waar het duurzame leven nou precies om gaat. Wij willen de aarde een beetje beter maken, ons thuis, en ook van onze medebewoners in de natuur. Daar is veel voor nodig, maar als meer en meer mensen ook maar een klein beetje bijdragen, hoe meer verschil dat kan maken. Dus, vergeet niet dat ondanks dat je misschien denkt dat je geen verschil kan maken, je dat weldegelijk kan. Jouw acties hebben impact, hoe klein ook, en het kan verandering brengen als genoeg mensen meedoen. Het maakt niet uit of je nieuw bent in het plaatje, of je al jaren bezig bent. We proberen allemaal de wereld een beetje beter maken, en dat kunnen we beter met zijn allen een beetje doen. Laat je inspireren en inspireer anderen, maar wees vooral niet perfect.
Hieronder laat ik een aantal linkjes van mensen die mij hebben geïnspireerd en gemotiveerd.
https://www.instagram.com/hetzerowasteproject/ Nicky en Jessie uit Amersfoort schreven het boek ‘Het Zero Waste Project’, en hebben zojuist hun tweede boek ‘Doe Het Zero gelanceerd’. Met veel zorg hebben ze ook hun eigen winkeltje opgezet.
https://www.youtube.com/user/Gittemary Gittemary Johansen uit Denemarken heeft altijd wel handige informatie, weetjes, maar ook een goed humeur die je leert over van alles binnen de wereld van duurzaamheid en Zero Waste.
https://www.instagram.com/gittemary/ @gittemary
https://www.youtube.com/watch?v=wthTmQHmuZ0&feature=youtu.be 50 Minutes to Save the World door Amir Zakeri uit Hawaï. WAARSCHUWING het kan een paar heftige beelden bevatten. Dit vond ik een zeer inspirerende docu/film. Zet een punt achter eenmalig gebruikt plastic (single use plastic). 22:30 minuten Kazim, 12 jaar, een slimme jongen die wat heeft te zeggen over het gebruik van plastic. Deze documentaire film is zeker de moeite waard om te bekijken.
https://www.youtube.com/watch?v=eRLJscAlk1M Prince Ea’s Dear Future Generations: Sorry
https://www.youtube.com/watch?v=9-dpv2xbFyk&t=677s A Plastic Wave – A documentary film on plastic pollution
Mooi artikel en leuk dat je gestart bent met gastblogs.