Duurzamer leven

Duurzamer leven? Dit zijn mijn tips – Gastblog #33 Emma

Hi allemaal! Mijn naam is Emma. Ik ben 22 jaar en ik woon en studeer in Leuven, België. Sinds een paar jaar ben ik bezig met duurzamer leven en ik leer nog elke week nieuwe dingen bij. In dit artikel deel ik graag een paar inzichten met jullie om jullie weg naar een duurzamer leven een serieuze boost te geven! Het zijn kleine tips die ik de afgelopen jaren heb ondervonden en waar ik de afgelopen jaren zelf veel aan heb gehad. Laten we beginnen!

 

Het is de inhoud die telt

Duurzaam leven was voor mij lang gewoon “minder plastic gebruiken”. Want iedereen vertelt je dat plastic slecht is. Het maakt onze planeet kapot, onze oceanen zitten er vol van, dieren sterven omdat hun maag vol plastic zit, … Maar de impact van de dingen die je koopt of consumeert zit in veel meer dan alleen de verpakking. 

Dit is iets wat ik leerde toen ik meer plantaardig begon te eten. Ik kon bijvoorbeeld koemelk in mijn eigen fles kopen bij de verpakkingsvrije winkel of havermelk kopen in een drankkarton in de supermarkt. Voor iemand die begon met duurzaam leven vanuit een zero-waste perspectief was dit geen makkelijke keuze. Maar als je de impact van een liter koemelk vergelijkt met die van een liter havermelk dan merk je al snel dat die verpakking het minst van je zorgen is. 

 

Kijk verder dan de plastic verpakkingen als je duurzamer wil leven

Als we bijvoorbeeld het waterverbruik even bekijken: om een liter koemelk te produceren is er maar liefst 1050 liter water nodig terwijl er voor een liter havermelk slechts 48 liter water gebruikt wordt. Voor het maken van het drankkarton waar die havermelk in verpakt zit is minder dan een halve liter water nodig en als je hem daarna goed recycleert komt hij hopelijk niet in zee terecht. Dezelfde vergelijking kan je maken voor het landgebruik of de CO2-uitstoot en je zal snel zien: havermelk zal steeds de betere keuze zijn. 

Wanneer je meer duurzame keuzes probeert te maken is het dus belangrijk om even verder te kijken dan het plasticje dat errond zit. Soms vergt dat wel wat voorbereiding, opzoekwerk of wat meer inzicht maar dat is het allemaal waard! Als je wat meer info wil over dit onderwerp zijn er veel blogs en boeken die je kunnen verder helpen. Ik denk bijvoorbeeld meteen aan De Verborgen Impact van Babette Porcelijn. Ik heb het zelf nog niet gelezen maar heb er al veel goede dingen over gehoord.

 

Herbruikbaar betekent niet meteen duurzaam en dus duurzamer leven

We hebben thuis allemaal een hoop herbruikbare zakjes. Liefst nog die mooie katoenen met allerlei leuke opdrukken en printjes. Maar wist je dat je zo een katoenen zak zo’n 50 keer moet gebruiken opdat hij echt “beter” zou zijn voor onze planeet dan een plastic zakje? Dit is alleen als we kijken naar de impact die het zakje heeft wanneer het bij het afval gaat. Als we kijken naar de achterliggende impact, zoals bij de melk eerder, dan bedoel ik het landgebruik, waterverbruik, de Co2-uitstoot, … moet je zo een zakje maar liefst 7.100 keer gebruiken om “beter” te zijn dan plastic tegenhanger. Voor een zakje van bio-katoen liggen deze aantallen nog veel hoger: respectievelijk 149 en 20.000 keer.

Begrijp me niet verkeerd: voor herbruikbaar kiezen is natuurlijk super goed maar dan moet je het ook écht hergebruiken. Ik kom ook elke week een leuke herbruikbare koffiebeker of drinkbus tegen die ik heel graag zou willen kopen maar eerlijk: ik heb een koffiebeker, een hele goede zelfs, en maar liefst vijf drinkbussen en dat is meer dan genoeg. Je moet “nee” leren zeggen: nee tegen jezelf wanneer je weer wat nieuws wil kopen maar ook nee tegen anderen wanneer ze jou weer een gratis herbruikbaar tasje ofzo willen aanbieden. Ik ben even in mijn kast gaan kijken: al die drinkbussen? Gratis gekregen! (En eentje van mijn zus geleend en nooit teruggegeven, oeps)

 

Kleine stapjes zijn ook stapjes naar een duurzamer leven

Misschien wel het allerbelangrijkste: doe alleen de dingen waar je jezelf goed bij voelt. Begin met kleine stapjes, zo kan je veel verder gaan. Ik at bijvoorbeeld heel graag vlees en dan het liefst van al lams- of rundvlees. Dit zijn vleessoorten met de grootste impact op onze planeet. Ik dacht dat ik nooit zonder zou kunnen. Maar om de planeet te redden begon ik met 1 dag in de week vegetarisch te eten, daarna alleen nog vlees in het weekend en toen deed ik een keer voor een uitdaging 40 dagen zonder vlees. Voor ik het wist kwam er geen vlees meer op mijn bord en noemde ik mezelf vegetariër en dat ben ik nu al bijna 2 jaar. Dat is me alleen maar gelukt omdat ik niet in één keer al het vlees uit mijn leven probeerde bannen. 

Veganistisch eten lijkt voor mij een logische volgende stap. Maar ik hou zo veel van kaas: oude kaas, Parmezaanse kaas, brie, … en ik ben niet klaar om ineens helemaal geen kaas meer te eten. Lange tijd vond ik dat moeilijk, dat ik niet dit “ene kleine ding” kon doen voor onze planeet. Hoe kan ik mezelf nu bestempelen als iemand die duurzaam leeft of de planeet probeert te redden als ik niet eens veganist ben? Wel: ik doe al zo veel dat ik heus wel een snee kaas op mijn boterham mag eten hoor.

 

“Wie weet noem ik mijzelf op een dag wél veganist”

Dus ik nam gewoon een klein stapje: ik drink geen koemelk meer en ik eet geen yoghurt. Ook tijdens het koken gebruik ik plantaardige boter en room. Kleine stapjes dus! Maar mijn kaas geef ik voorlopig niet op en roomijs eet ik ook nog elke week. Wie weet… Op een dag noem ik mezelf wél veganist, maar die dag zit er nog niet meteen aan te komen en dat is prima. 

Ik wil gewoon dat jij ook weet dat het helemaal oké is om het niet meteen perfect te doen van de eerste keer. Kan je bijvoorbeeld niet meteen terecht bij een verpakkingsvrije winkel? Koop dan voortaan in de supermarkt pasta in een kartonnen doos in plaats van in een plastic pak. Zie je jezelf geen vegetariër worden? Eet dan gewoon 1 dag in de week geen vlees. Neem gewoon kleine stapjes en je zal zien dat het snel vanzelf gaat.

Heb je nog vragen of gewoon een beetje extra inspiratie nodig op je duurzame zoektocht? Check mijn pagina op Instagram even: @sustainable.wannabe. Ik sta altijd open voor een babbeltje dus stuur me gerust een berichtje. 

Nog veel succes!

Emma

 

– Wil jij ook graag een gastblog schrijven? Laat een bericht achter via het contactformulier of stuur mij een DM op Instagram.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.