Duurzame kleding

Duurzame kleding kopen? Hier kan je op letten! – Een duurzamere ik #5

De afgelopen tijd heb ik verschillende producten vervangen voor iets wat duurzamer is. Terwijl ik dit deed ging ik mij verdiepen in fast fashion en duurzame kleding. Vragen die in mij op kwamen waren: wanneer is kleding duurzaam, waar moet ik op letten en hoe kan je met duurzame kleding bijdragen aan de wereld? In dit artikel deel ik welke stappen jij kan zetten naar een duurzamere kledingkast.

 

Bewuste keuzes: duurzame kleding

Als je echt duurzame kleding wilt gaan dragen is dit altijd mogelijk, maar wil je middels een kleine verandering iets bijdragen aan de wereld, dan ben je al top bezig. Als we namelijk met zijn allen een stukje duurzamer gaan leven, levert dat veel meer op dan een paar mensen die het perfect doen. Het belangrijkste is dus eigenlijk om bewuste keuzes te maken als het om kleding gaat. Hierdoor zal je minder snel nieuwe kleding kopen en kijk je naar wat je echt nodig hebt. Zo koop je geen onnodige kleding die je nooit draagt of kleding die na een tijdje toch in de kast verdwijnt.

 

Stoffen

Stoffen spelen een belangrijke rol bij duurzame kleding. Of een stof duurzaam is hangt van heel veel verschillende factoren af. De manier van maken speelt een belangrijke rol, maar ook waar het vandaan komt en hoe goed de omstandigheden voor de werknemers zijn.

Het meeste duurzame is stoffen hergebruiken, dus een gerecyclede stof. Wil je echt gaan voor nieuwe kleren dan kan je het beste gaan voor Lyocell/Tencel, linnen of hennep.

 

Fast fashion vermijden

Fast fashion is eigenlijk alle kleding die je nieuw koopt in de winkels. Deze kleding gaat vervolgens vaak na een paar weken de sale weer in. Winkelketens vernieuwen om de paar weken hun assortiment om jou steeds maar enthousiast te maken voor hun nieuwe collecties. Wat kan je dan wel doen in plaats van fast fashion?

Eigenlijk alles wat je nieuw koopt draagt bij aan de impact op de wereld, maar wil je echt nieuwe kleding kopen (waaronder fast fashion), kijk dan naar iets wat je ECHT wilt. Daarnaast zorgen de bovenstaande stoffen voor een duurzamere jurk dan bijvoorbeeld een jurk van wol. Maar iets om ook rekening mee te houden is hoelang het product mee gaat. Je kan wel een jurk kopen van duurzame stoffen, maar als het maar 1 jaar mee gaat en een andere jurk van slechtere stoffen 6 jaar, zal de tweede jurk nog altijd duurzamer zijn.

 

Tweedehands kleding = duurzame kleding

Een groot voordeel, in eigenlijk elke centrale stad die er is zit wel een tweedehands kledingwinkel. En nog een groot voordeel, je draagt met het dragen van tweedehands kleding bij aan de wereld!Google even en je zult er snel eentje vinden. Op mijn Instagram-account deel ik steden waar ik ben geweest en wat ik ervan vond, zoals Arnhem. Binnenkort volgen Zwolle en Doetinchem ook. Verder kan je online ook heel veel tweedehandskleding vinden. Denk aan de grote bedrijven als United Wardrobe en Vinted, maar ook kleine bedrijven als ‘wordeenswakker’ en ‘Mengelmoesz’. Uiteraard is het ook bij tweedehandskleding belangrijk dat je bewust kleding koopt. 

Met deze tips zet jij de eerste stappen naar een duurzamere kledingstijl! Wat is jouw ultieme tip?

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.