Duurzaam scheren

Duurzaam scheren met een safety razor? Ik probeerde het uit!

De meeste vrouwen en mannen maken er gebruik van, een scheermes. Met het ene scheermesje doe je langer dan met de ander. Zo zijn er wegwerpscheermesjes, maar ook plastic scheermesjes waar je telkens een nieuw mesje op kan zetten. Deze gaan alweer een stukje langer mee. Sinds een tijdje bestaat er ook de safety razor. Een stalen scheermes waarbij je ook alleen het mesje vervangt om de zoveel tijd en je het scheermes zelf dus jaren kan gebruiken. Naast dat het duurzaam is hoorde ik veel positieve verhalen over het scheren met een safety razor, maar ook veel verhalen waarbij mensen zich sneden aan het mes. Nu sta ik bekend als de Donald duck van de familie. Maar ik merkte dat ik het toch wel heel graag zelf een keer wilde proberen. Dus er zat maar een manier op!

 

Duurzaam scheren? Hier moet je op letten!

Bij duurzaam scheren zit er geen plastic in de producten verwerkt, gaan de producten zo lang mogelijk mee en heb je zo min mogelijk afvalproducten. Zo gooi je vaak alleen het mesje weg van het scheermes, maar kan je de houder gewoon bewaren. Daarnaast is het bij duurzaam scheren van belang dat niet alleen het scheermes duurzaam is, maar ook de scheerzeep en de andere producten die je gebruikt. In vele soorten scheerzeep zitten schadelijke stoffen. Stoffen die slecht zijn voor het milieu maar ook voor jouw huid. Mijn tip! Gebruik een scheerzeep met scheerkwast. Door deze combinatie maak je het jezelf een stuk makkelijker met scheren, heb je toch veel scheerschuim en ben je duurzaam bezig.

 

Duurzaam scheren, het scheermes

Het mesje van een safety razor staat loodrecht op de huid en is een scherp mes. Dit is niet iets wat we in de afgelopen jaren ontdekt hebben. Sinds de eerste wereldoorlog bestaan er namelijk mesjes, die vaak door een barbier gebruikt worden die je loodrecht op de huid zet. Met een safety razor heb je dit ook, maar kan je het gemakkelijk zelf doen. Eigenlijk laat je het scheermesje zijn werk doen. In mijn ogen klinkt dit al iets dat alleen maar fout kan gaan.

Zoals ik al eerder zei moest ik even een drempel over voordat ik zelf een safety razor ging uittesten. Zo bijzonder kon dat hele scheermes toch niet zijn en waarom is iedereen er zo laaiend enthousiast over.

Een safety razor is een stukje duurder om aan te schaffen, maar je merkt het kwaliteitsverschil wel vind ik, daarnaast gaat het product ook nog eens een stuk langer mee en scheelt het je op de lange termijn juist geld!

 

Mijn ervaring met de safety razor

Eerlijk is eerlijk. Ik neem mijn woorden terug. Ik besloot er uitgebreid voor te zitten en nam er de tijd voor. Online zocht ik op hoe je hem veilig kon gebruiken. (We hadden een dagje sauna gepland staan en in de winter besteed ik meestal niet heel veel aandacht aan mijn benen, ik ben dan ook niet een pro scheerder, maar nu vond ik het wel fijn ze weer te scheren.) Ik sopte mijzelf in en zette het mesje tegen mijn huid aan. Wonder boven wonder gleed het mesje zo over de huid heen (oké oké ik gebruikte nog wel mijn handen, maar je hoefde inderdaad niet zoveel kracht te zetten als bij een ‘normaal’ scheermes).

Ik was positief verrast en ging door met de rest van mijn benen. Ik deed er iets langer over dan normaal, maar heb ze in tijden niet zo glad gehad.

Achteraf heb ik twee bultjes gehad, dit had ik normaliter niet na het scheren, maar normaliter scheerde ik ook met de groeirichting mee dit deed ik nu niet want dat vond ik nog een stukje enger en ik was echt heel bang om mijzelf te snijden.

De tweede keer scheerde ik daarom met de groeirichting mee zoals ik meestal deed en dat werkte top!

Duurzaam scheren met een safety razor

 

 

Duurzame scheren, de scheerzeep

Voorheen dacht ik altijd dat scheerkwasten iets waren voor vaders. Maar dankzij Grace is Green leer ik steeds meer handige producten kennen en dus kreeg ik een scheerzeep met scheerkwast om uit te proberen.

Mijn ervaring met de scheerzeep en scheerkwast

‘Waarom heb ik dit nooit eerder in mijn leven gebruikt?’ dacht ik direct nadat ik klaar was met scheren. Ik vond het zoveel handiger. Normaal gesproken was ik mijzelf namelijk aan het inzepen om vervolgens mijn handen zeepvrij te maken en te scheren, weer in te zeepen en weer mijn handen zeepvrij te maken en weer te scheren tot ik mijn hele onderbenen had gehad. Maar nu kon ik gewoon heel makkelijk met in de ene hand mijn scheerkwast en met in de andere hand mijn scheermesje mijn benen doen. Ideaal!

Na het scheren waren mijn benen ook super zacht en had ik eigenlijk geen body lotion meer nodig! Deed ik in dit geval wel vanwege de winter… Ik heb ’s winters altijd een hele droge huid, maar in de zomer was het denk ik niet eens nodig geweest.

Veelgestelde vragen over de safety razor

Misschien denk je nu jeetje Linne wat was jij een bange schijterd, maar om mij heen hoorde ik best wel wat mensen die het spannend vinden/vonden om een safety razor aan te schaffen. Op Instagram plaatste ik daarom een poll. 19% van de stemmers gaf aan een safety razor te gebruiken. Dus vroeg ik jullie welke vragen jullie zoal hadden over het scheermes.

 

Vragen over het mesje

 • Wat is een safety razor nou precies?
  Het is een scheermesje dat je loodrecht op je huid zet en gemaakt is van 1 scherp mesje. Bij een safety razor zit het mesje aan beide kanten van het scheermesje en het scheert net zoals je met alleen een mesje iets kan scheren.
 • Hoe vervang je een mesje, ik heb er geen en volgens mij is het heel ingewikkeld?
  Je draait de bovenkant van de houder eraf en dan kan je voorzichtig het mesje erin leggen.Vervolgens draai je de bovenkant weer dicht en dat is alles!
 • Hoe bewaar je het scheermesje veilig?
  Je kan hem het beste even schoonmaken na gebruik door de bovenkant eraf te halen, zo doe je langer met een los mesje. En verder gewoon droog bewaren. Eventueel kan je een etuitje aanschaffen. Ik wil er heel graag nog een. Op Grace is green hebben ze deze namelijk wel!
 • Wat is het verschil met een gewoon scheermesje?
  Een safety razor is een scherper mesje dan het mesje van een gewoon scheermes, het is een wat zwaardere houder waardoor het gemakkelijk over je huid glijdt en zo voor een gladder resultaat zorgt. Daarnaast is het scheermes duurzamer dan de scheermesjes die je bij de kruidvat koopt.
 • Werkt het beter dan een standaard mesje?
  Als je het mij vraagt wel, volgens het internet ook, maar zoveel mensen zoveel voorkeuren dus ik denk dat het toch een kwestie is van uitproberen.

Vragen over het gebruik

 • Oh ik twijfel ook zo! Maar jij snijd jezelf er dus niet vaak aan?
  Het is tot nu toe nog niet gebeurd! Maar ik verwacht wel dat het een keer gaat gebeuren… Uiteraard laat ik dan weten hoe erg het is 😉
 • Gaat het makkelijk of duurt het best lang? Omdat het maar 1 mesje is.
  Het gaat vind ik net zo snel als met een gewoon scheermes! Misschien nog wel sneller, want het is wel een scherper mesje. Dus ik denk dat je van het verschil 1 mesje of meerdere mesjes niet zoveel merkt. Ik in ieder geval niet!
 • Hoe werkt het precies en hoelang kan je het gebruiken?
  Het werkt eigenlijk hetzelfde als met een gewoon scheermes, je moet alleen wel net iets voorzichtiger zijn en je kan de houder altijd blijven gebruiken. De mesjes wissel je om de zoveel tijd.
 • Ik heb een zeer gevoelige huid (eczeem) dus heb snel last van plekjes maakt dit het niet erger?
 Ik zou niet over een wondje heen gaan, maar dat doe ik persoonlijk ook niet met een ‘gewoon’ scheermes. Verder kan het wel zijn dat je huid even moet wennen, daar las ik veel over op het internet, maar als je verder gewoon een normale huid hebt kan je er met het scheermes gewoon overheen gaan.

Wil je graag iets bestellen bij Grace is Green, de webshop waar ik zelf de producten vandaan heb? Met de code Liefslinne10 krijg je nu 10% korting!

Dat waren alle tips en vragen. Heb je nu toch nog een vraag dan mag je mij altijd een berichtje sturen.

Liefs,
Linne

 

– Dit blogartikel bevat gekregen producten, maar is geen onderdeel van een betaalde samenwerking.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.