Duurzaam online shoppen

Duurzaam (online) shoppen? Hier moet je op letten!

Online winkelen is slechter voor het milieu dan sommige mensen zich beseffen. Bestelbusjes rijden alle kanten op met jouw bestellingen. Ook worden bestellingen die je terugstuurt soms gewoon vernietigd. Dit omdat het meer tijd, geld en energie kost voor grote bedrijven om het te controleren, opnieuw te verkopen, in te pakken en te verzenden. Dit zijn twee van de grootste voorbeelden. In dit artikel deel ik hoe jij ook online duurzaam kan shoppen. Let’s start!

 

Duurzaam online shoppen = Bewust shoppen

Ik weet dat ik het al heel vaak heb genoemd in blogs die gaan over duurzaamheid, maar lees je in en wees je bewust van wat je koopt. Weet jij bijvoorbeeld welke stoffen het slechtste zijn voor het milieu? Hoe green-washing eruit ziet? En bij welke webshops jij het beste kan winkelen? 

Met het lezen van dit blogartikel ben je al goed op weg. Jij weet straks waar je op kan letten bij het doen van je volgende online aankoop.

 

Kijk verder dan dat je normaal zou doen

Kijk goed naar de stoffen waar een product van is gemaakt en of het bedrijf wel echt aan duurzaamheid doet of dat het iets is wat ze gebruiken voor hun marketing. Om online duurzaam te kunnen shoppen moet je soms verder kijken dan dat je normaal zou doen om er zeker van te zijn dat je niet in de maling genomen wordt. Online valt namelijk heel veel te verdoezelen. Meer dan je denkt.

 

Bundel je aankopen

Kijk of je je aankopen kan bundelen wanneer je online duurzaam wilt shoppen. Zo kan een pakketje bijvoorbeeld in een keer gebracht worden in plaats van dat er meerdere pakketjes afgeleverd moeten worden. Op deze manier vindt er minder CO2-uitstoot plaats en wordt er ook minder verpakkingsmateriaal gebruikt. Nu snap ik dat het niet altijd een goed idee is voor je portemonnee om meerdere dingen te kopen, maar kijk bijvoorbeeld eens of die goede vriendin daar niet toevallig ook een bestelling wilde plaatsen. Wie weet scheelt het jullie ook nog eens verzendkosten! 

 

Kleine ondernemers of ondernemers uit Nederland

Een ander klein verschil dat jij al kan maken is kijken of je een bestelling kan plaatsen die uit Nederland komt. Zo zorg je namelijk voor veel minder CO2 uitstoot. Normaal zou er een vliegtuig vliegen met onder andere jouw pakketje. Vervolgens wordt je pakket ook nog met vrachtwagens naar een sorteercentrum wordt gebracht. Om dan weer met kleinere busjes jouw huis te rijden. Denk hierbij dus aan lokale ondernemers. Is er geen bedrijf uit Nederland zoek het dan zo dicht mogelijk bij huis. Europa is alweer beter dan China en Amerika!

 

Hulpmiddelen die het duurzaam online shoppen net wat makkelijker maken

Zelf vind ik online duurzaam shoppen soms best wel lastig. Gelukkig zijn er verschillende apps die het online bestellen je net wat makkelijker kunnen maken. Keurmerkwijzer, Love your clothes, Energielabel en Groene geefgids zijn enkele apps die jou informatie kunnen geven over een online bestelling die je wilt plaatsen.

Op platforms als blogs, Instagram en YouTube worden verschillende tips gegeven. Houd deze dus goed in de gaten. Ook zijn er Facebookgroepen die je eventueel kunnen helpen door het vinden van iemand uit jouw buurt die ook een bestelling wilt plaatsen bij een webshop waardoor je je bestelling kan bundelen!

 

Stel jezelf vragen als je online duurzaam gaat shoppen

Last but not least! Stel jezelf soms een aantal vragen om je bewuster te worden van de aankoop die je doet. Heb ik dit echt nodig? Hoelang ga ik het dragen? Hoe zorg ik goed voor mijn kleding? Moet ik het echt nieuw kopen of kan ik het ook tweedehands kopen?

 Dit kan je helpen een keuze te maken in welke aankoop je doet en waar je hem doet.

Ennuhhh, niks kopen is natuurlijk het meest duurzaam ;).

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

 

– Dit blogartikel bevat geen gekregen producten of samenwerkingen

4 reacties

 1. Yaika op 31 januari 2021 om 20:52

  Goede tips, thanks! Ik ben zelf bezig met verduurzamen van mijn leven én ook van mijn kledingkast. Ik weet steeds vaker waar ik op moet letten als ik kleding bestel. Nu moet ik ook zeggen dat ik al bijna 2 maanden geen kleding gekocht heb. We kunnen nu immers toch nergens heen.

  • Liefslinne op 31 januari 2021 om 22:00

   Goed bezig! Leuk dat je dit deelt 🙌🏻

  • Erwin op 13 februari 2021 om 18:02

   Mooi geschreven!

   • Liefslinne op 28 februari 2021 om 15:09

    Dankjewel!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.