Doelen stellen

Doelen stellen? Zo bereik jij je doelen – Gastblog #51 Mirjam

Doelen staan centraal in mijn leven. Grote doelen en kleine doelen. Het maakt niet uit. Zolang het maar gaat over datgene wat ik belangrijk vind. Het is van belang dat de doelen aansluiten bij mijn ambities en mijn wensen en als laatste is het belangrijk dat de doelen gaan over datgene wat mij gelukkig maakt. Zo stelde ik in december 2019 het doel dat ik meer wilde schrijven en begon ik mijn blog Lekker niet Perfect. Met als gevolg dat ik nu artikelen schrijf waarmee ik anderen wil inspireren, een verhaal heb geschreven dat is verschenen in een verhalenbundel en bezig ben met het schrijven van een boek. Daarmee ontmoette ik ook nog eens anderen die mij weer inspireren. Doel behaald! Maar doelen stellen betekend niet dat je de doelen ook behaalt. Hoe je dat doet? Dat leg ik je graag uit in dit artikel.

 

“Door het stellen van doelen maak je je wensen en ambities concreet”

 

Een doel zorgt voor een bepaalde focus. Het zorgt ervoor dat jij een stip op de horizon plaatst waar je naar onderweg bent. Het bepaalt het (tijdelijke) eindstation. Een nieuw doel zorgt weer voor een nieuwe focus en een volgend station. De route daar naartoe bepaal je zelf. Ga je in een directe lijn? Of maak je liever een paar omwegen? Alles kan en alles mag. Zolang het voor jou maar werkt. Lukt het even niet? Stel je doel dan bij en probeer het opnieuw. Door het stellen van doelen maak je je wensen en ambities concreet. En dat gaat je helpen.

 

Maak je doelen niet te groot

Het is mooi om groot te dromen en dat is ook belangrijk om te doen. Maak van je mooiste en grootste droom een doel, maar zorg er ook voor dat je tussendoelen gebruikt. Niet is zo demotiverend als een doel dat onbereikbaar lijkt. Door een doel op te knippen in kleinere doelen, heb je sneller een doel behaald en daardoor groeit je zelfvertrouwen en je motivatie. In mijn voorbeeld van het schrijven: mijn eerste doel was een artikel schrijven, het volgende een kort verhaal en uiteindelijk werk ik nu aan een boek. Maar ook het schrijven van dat boek gebeurt in kleine stappen. Van 500 woorden in een week naar 3000 woorden in een maand. Dus droom GROOT en begin klein.

 

“Heldere doelen stellen, helpt je om je doelen te behalen.”

Om een doel te kunnen behalen is het belangrijk dat je duidelijk bent in wat het doel precies inhoudt. Een doel als ik wil meer sporten is niet duidelijk genoeg. Want wat is meer? Ben je tevreden met 1 keer per week? Of met 1 keer per maand? En wanneer ben je tevreden? Als je het 1 maand hebt volgehouden of 1 jaar? Heldere doelen helpen je om je doelen te behalen.

Dit kun je doen door SMART doelen te stellen. SMART staat voor: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Relevant en Tijdsgebonden. Een helder doel zou dus zijn: ik wil de aankomende 3 maanden elke week minimaal 2 keer een half uur sporten. Maar naast een helder doel is het ook belangrijk dat je helder hebt waarom je dit doel wilt behalen. Waarom is dit eigenlijk jouw stip op de horizon? Noteer dit voor jezelf en beschrijf hoe je je zou voelen als je je doel hebt behaald. 

Voor het stellen van haalbare doelen kun je gebruik maken van het Doelenboek. Dit boek helpt jou bij het behalen van je doelen. 

 

Visualiseer je doelen

Zodra je je doelen hebt genoteerd, ga je je doelen visualiseren. Maak bijvoorbeeld een moodboard met daarop afbeeldingen die jou inspireren of motiveren. Of gebruik post-its die je ophangt in je huis. Schrijf hier motiverende en inspirerende quotes op of maak leuke tekeningen die jou helpen je doel te bereiken. Wat voor mij ook goed helpt is het doel te bespreken met iemand anders. Zodra je het aan iemand hebt verteld, kan die persoon jou helpen door te vragen hoe het gaat met je doel. Misschien heeft deze persoon wel een soortgelijk doel en kunnen jullie er samen aan werken. Elkaar motiveren helpt enorm!

 

Aan de slag!

Voor je het weet zijn er weer een paar weken verstreken waarin jij niet aan de slag bent gegaan met datgene wat je zo graag wil bereiken. Het is tijd om actie te ondernemen en je dromen waar te maken. Pak een pen, schrijf je diepste wensen op en ga aan de slag. Zet ‘m op!

 

Wil je meer informatie over doelen of wil je gewoon eens kletsen over datgene wat jij wil bereiken? Ik denk graag met je mee en vind het leuk om met je in contact te komen! Stuur mij gerust een berichtje via @lekkernietperfect of mail naar mirjam@lekkernietperfect.nl. 

 

Liefs, 

Mirjam

 

– Wil jij ook graag een gastblog schrijven? Laat een bericht achter via het contactformulierof stuur mij een DM op Instagram.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.