swappen

Creatief bezig zijn met ‘swappen’- Gastblog #10 Kristel

Hi! Ik ben Kristel de Goffau en ik ben 19 jaren jong. Ik werk als Juridisch Secretaresse bij een advocatenkantoor in de provincie waar ik al mijn hele leven woon: Zeeland. Hiervoor heb ik gestudeerd als HBO Officemanager. Naast mijn baan ben ik (dagelijks) actief op mijn Instagrampagina @kristel.de.goffau en verkoop ik (tweedehands) kleding voor het goede doel via @kristelverkoopt. Toen Linne in een poll op haar Instagram vroeg wie er eens een gastblog wilde schrijven sprak dat me direct aan, hoewel ik in eerste instantie geen idee had waarover ik wilde gaan schrijven. Samen kwamen we er al snel uit. Het moest iets worden wat te maken had met lifestyle en creatief bezig zijn, namelijk ‘swappen’.

 

Inspiratie

Naast mijn baan vind ik het namelijk heerlijk om door mooie Instagramfeeds te scrollen, zelf foto’s te maken en te uploaden, te kletsen met mooie en lieve mensen die ik daar leerde kennen en mee te doen aan bijvoorbeeld online swaps. Ik ontdekte het swappen een aantal jaar geleden door mijn nicht. Zij is er altijd super enthousiast over en maakt de leukste dingetjes. Ik begreep er eerst niet veel van, maar zij heeft me net zo enthousiast gekregen en nu ben ik lichtelijk verslaafd ;). Omdat ik er altijd best veel vragen over krijg en de meeste mensen niet direct een idee hebben bij het woord ‘swappen’. Leek het me supertof om hier een blog over te schrijven!

 

Wat is swappen?

De term ‘swappen’ is overgenomen uit de Engelse taal en betekent eigenlijk simpelweg ‘uitwisseling’. Dat wil zeggen dat je aardigheidjes uitwisselt met iemand anders. Een swap wordt vaak georganiseerd door een organisatie, zoals de Instaswapfoundation (www.instaswap.nl), maar het komt ook voor dat iemand via Instagram zelf een swap start waarvoor jij je kunt aanmelden. Je maakt of koopt wat aardigheidjes voor je swapmaatje. Pakt het leuk in en verzend het op een (door de organisatie) aangegeven datum met de post. De deelnemers delen tussendoor foto’s op Instagram van hun creaties en pakketjes en wanneer je het pakketje wat voor jou is gemaakt hebt ontvangen maak je ook daar een foto van en deel je dat om je swapmaatje te bedanken. De Instaswapfoundation zegt dat heel mooi: ‘Spreading some kindness.’

 

Thema’s

Het thema is per swap verschillend. Zo organiseert de Instaswapfoundation elk jaar een ‘springedition’ en een ‘falledition’, maar elke andere swap heeft zo zijn eigen thema, bedacht door de organisatie. Hier kun je leuk op inspelen bij het verzinnen van de cadeautjes of diy’s. Door de organisatie of organisator krijg je een swapmaatje toegewezen. Het is de bedoeling dat je de naam van je swapmaatje zolang mogelijk geheim houdt, zodat diegene er pas achter komt dat jij degene bent die iets leuks heeft samengesteld bij de ontvangst van het pakketje. Alle deelnemers moeten hun Instagramaccount op openbaar zetten. Dit zodat je stiekem kunt kijken waar je swapmaatje van houdt en wat bij hem of haar past. Ik vind dat dus echt mega leuk, rondneuzen op het account en een lijstje maken van woorden en ideetjes die ik krijg bij het zien van de foto’s. 

 

Iedereen kan Swappen

Maar..wat nog veeeel leuker is. Is dat swappen écht voor iedereen kan. Het gaat niet om de mooiste creaties, het grootste pakket of de duurste cadeautjes. Het gaat erom dat je voor iemand die je helemaal niet kent een aardigheidje maakt en je daarmee iemands dag maakt. Waardoor je hem of haar laat glimlachen. Het gaat dus echt om aandacht voor je swapmaatje, het maken, bedenken, samenstellen en inpakken van de swap. Je hoeft jezelf dus echt niet te vergelijken met mede-swappers, want als je het met liefde en aandacht doet is het altijd perfect! 

Daarnaast is het natuurlijk ook altijd een feestje om het pakketje wat jij van iemand anders krijgt te ontvangen en uit te pakken. Het is genieten om te zien wat de ander allemaal voor jou heeft gedaan en gemaakt. Je hoort het, ik ben groot fan. Zeker tijdens deze natte, sombere herfstige dagen vind ik het heerlijk om binnen te freubelen aan diy’s, cadeautjes leuk in te pakken en anderen te verrassen. Dat kan ook door middel van kleinere dingetjes, zoals het versturen van kaartjes of kleine post. Op mijn Instagram kan je dan ook wel zien dat ik verslaafd aan (post)kaartjes. Ik verstuur het hele jaar door kaartjes aan mensen die ik lief heb. Instagram-vriendinnen en mensen die een lief berichtje kunnen gebruiken. Dit omdat ik het fijn vind iets voor hen te betekenen, maar vooral omdat ik het gewoon zelf heel leuk vind om creatief bezig te zijn.

Mocht je meer willen weten over het swappen, dan raad ik je aan om even op de website van de Instaswapfoundation te kijken. Natuurlijk mag je me ook altijd een berichtje sturen om verder te kletsen over dit onderwerp, gezellig! Dankjewel lieve Linne, dat ik een gastblog mocht schrijven!

Liefs,

Kristel

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.