Chronische ziekte en vakantie

How to: een chronische ziekte hebben en op vakantie gaan

De vakantie staat voor de deur en over een paar weken is het zover dan gaan we met de auto naar een mooie vakantie bestemming toe. Welk land het word is nog altijd niet zeker, maar het word twee of drie dagen rijden en we gaan ongeveer twee en een halve week. Ontzettend leuk en ik weet nu al hoe ik daar ga genieten. Iets wat mensen die geen chronische ziekte alleen niet snel beseffen is dat er veel meer regelwerk bij komt kijken als verwacht. Sinds maart weet ik wanneer ik op vakantie ga en eigenlijk vanaf dat moment ben ik dan ook druk met dingen regelen.

 

Medicijnenbewijs en bijsluiters

Zo moet ik o.a. genoeg medicijnen hebben, inmiddels heb ik het geluk dat ik allemaal medicijnen heb die ik zo kan meenemen. Voorheen prikte ik mijzelf nog en deze medicijnen moesten gekoeld bewaard blijven, zoals je misschien begrijpt een hele klus. Ik moest zorgen dat ik genoeg medicijnen meenam op vakantie en dat deze gekoeld bleven! Daarnaast zorg ik er altijd voor dat ik een bewijs bij mij heb van de apotheek. Dit zorgt ervoor dat de douane niet moeilijk doet over jou medicijnengebruik.

Inmiddels is het gekoeld bewaren van mijn medicijnen niet meer nodig, maar zodra ik weet wanneer ik op vakantie ga regel ik dat ik genoeg medicijnen heb en dat ik een medicijnenlijst ophaal bij de apotheek. Doordat mijn medicatie veel veranderd is het van belang dat ik goed check of alles erop staat. Ik heb wel eens gehad dat ik drie keer terug moest om het bewijs aan te passen.

Let op! Zorg dat je naast een bewijs ook de bijsluiters van je medicijnen bij je hebt, dan kan je altijd nog laten zien dat de medicijnen van jou zijn en daarnaast is de bijsluiter vaak in meerdere talen. Stel er is echt iets, dan kan iemand die jij kent de bijsluiters laten zien en begrijpen eventuele hulpverleners ook wat je hebt ingenomen.

 

Plan voorruit

Daarnaast ben ik in maart gelijk gaan kijken naar mijn infusen en je raad het al, het bleek dat mijn infusen precies uitkwamen in het midden van de periode dat wij op vakantie wilde gaan…. Vervelend als je er vlak van te voren achter komt, maar ik had gelukkig nog 5 infusen, wat betekende dat ik kon gaan schuiven. Door telkens een paar dagen langer ertussen te houden (ipv. 4 weken, 4 weken en 1/2 dagen) kwam ik precies uit.

Iets waar ik ook rekening mee moet houden is dat ik thuis een “speciaal” bed heb, die ervoor zorgt dat mijn rug ’s nachts kan herstellen. Zodra ik op vakantie ga, slaap ik dan ineens op een luchtbed en zit ik 2/3 dagen in de auto wat allemaal niet heel bevordelijk is. Door optijd met de fysio te overleggen, zijn we gaan kijken naar de mogelijkheden. De conclusie was, een hoog goed luchtbed, een vriend die van de fysio leert hoe hij mijn rug aardig stabiel kan houden en telkens als we stoppen met rijden minimaal 10 minuten gaan lopen.

Dit zijn voor mij de grote voorbereidingen, verder is het zaak dat je net als thuis zorgt dat je medicijnen niet te warm worden door de zon en alle andere standaardingen die komen kijken bij het gebruik van medicijnen.

 

Overleg met specialisten

Heb jij een chronische ziekte en ga jij op vakantie? Dan raad ik jou aan te zorgen dat je voor alle dagen aan medicijnen mee hebt en het liefst 1/4 van je vakantie extra, als er dan iets gebeurd heb je altijd reserve medicijnen. Verder is het belangrijk om goed door te plannen met medicijnen of andere dingen die jij doet om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van je chronische ziekte. Misschien kunnen of moeten er dingen aangepast worden. Ook is het altijd handig om met de specialisten die jou begeleiden  te bespreken dat je op vakantie gaat en waarnaartoe. Vraag aan hen of je nog ergens rekening mee moet houden met betrekking op het geen waarvoor je naar die specialist gaat. Zei zullen die vraag vaker krijgen en er dus een uitgebreid antwoord op kunnen geven.

En bovenal ga genieten van je vakantie want ik weet zeker dat je het verdiend hebt!
Heb jij nog tips voor andere die op vakantie gaan en die ik nog niet gedeeld heb? Laat het weten in de comments.

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

10 reacties

 1. Armande op 3 juli 2019 om 20:13

  Dat is best ingewikkeld. Ik begreep ook dat elk land weer andere wetten heeft over medicijnen, dat moet je ook in de gaten houden.

  • Liefslinne op 5 juli 2019 om 12:02

   Klopt inderdaad Armande! Maar als je een medicijnenpaspoort en de medicijnen in de originele verpakking laat kan het vaak geen kwaad en anders weet de apotheek je daar ook altijd over te informeren

 2. Mandy op 2 juli 2019 om 18:46

  Wat fijn dat je hier een blog over geschreven hebt. Je moet wel om veel dingen nog denken. Ik wens je wel alvast heel veel plezier maar dat gaat zeker wel goed komen.

  • Liefslinne op 5 juli 2019 om 12:01

   Haha, jazeker! Dankjewel 🙂

 3. Elles op 1 juli 2019 om 15:47

  Klinkt heel vervelend om zo veel te moeten regelen voor de vakantie! Het is voor jou dan zeker niet mogelijk om spontaan op vakantie te gaan?
  Liefs,
  Elles

  • Liefslinne op 1 juli 2019 om 17:24

   Het hoort erbij zullen we maar zeggen 😉
   Spontaan op vakantie gaan kan, maar het ligt er heel erg aan waar naartoe en hoe snel

 4. Joop op 1 juli 2019 om 13:59

  Wat een voorbereiding. Sta niet bij stil aks je geen klachten hebt. Helder verhaal

  • Liefslinne op 1 juli 2019 om 17:25

   Dankjewel Joop!

 5. Milou op 1 juli 2019 om 10:33

  Er komt inderdaad meer bij kijken dan dat een hoop denken, al leef je er elke dag mee.. je moet elke dag weer kijken wat er nodig is of aangepast moet worden. Gelukkig is er tegenwoordig steeds meer mogelijk!

 6. Rory op 1 juli 2019 om 10:05

  Jeetje, heftig. Je moet met veel dingen rekening houden lees ik al. Toevallig hoorde ik dat van die medicijnenlijst al eerder (of medicijn paspoort). Heb ik vroeger ook vaak meegenomen als ik toevallig medicatie gebruikte dan natuurlijk. Dat van die bijsluiters vind ik wel een goede. Die liet ik namelijk juist thuis als ‘extra ballast’. Dit klinkt als een goede reden om ze wel mee te nemen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.