Chronisch ziek en een relatie

Chronisch ziek zijn in combinatie met een relatie

Een chronische ziekte heb je nou eenmaal mee te maken, maar welk effect heeft dit op een relatie en hoe ga je hiermee om binnen een relatie? Allereerst verschilt dit denk ik per stel. Een relatie bestaat niet uit 1 kant en dit artikel dus ook niet. Zowel ik als mijn vriend vertellen hoe wij het ervaren. Ik vertel hoe het is om een relatie te hebben en chronisch ziek te zijn. Mijn vriend hoe het is om een relatie te hebben met iemand die chronisch ziek is. Lees je mee?

 

Chronisch ziek zijn en een relatie

Ik leerde mijn vriend Timon kennen en voordat wij een relatie kregen wist hij al welke ziekte ik had. We waren vrienden en spraken er wel eens over. Toch was het vanaf het moment dat we een relatie kregen anders. Hetgeen wat ik vertelde, zag hij nu ook. De slechte momenten beleefde hij mee en het was geen verhaal meer wat ik hem wel eens vertelde als we elkaar spraken. 

Vanaf moment een heb ik mij comfortabel gevoeld bij hem en durfde ik open te zijn over wat ik voelde en waar ik tegenaan liep, zowel fysiek als mentaal. Toch was het hier en daar zeker wennen. Ik weet nog dat hij zei ‘Je bent wel zieker dan dat ik altijd dacht.’. Nu ziet hij wanneer ik een masker op heb en doe alsof het allemaal wel meevalt, maar ik weet ook dat ik bij hem gewoon wel echt ziek, zwak en misselijk mag zijn.

Het belangrijkste is communiceren. Geef aan waar je grenzen liggen. Door dit regelmatig te doen heb je als stel ook eerder door wat wel en niet kan. Zo kan je partner ook inspelen op hoe je je voelt. Net als aangeven wat je nodig hebt. Jij bent misschien al je hele leven bekend met je ziekte en doet dingen soms automatisch. Door je partner daarin mee te nemen worden dingen normaal. Het hier bijvoorbeeld heel normaal dat ik even op de grond ga zitten als ik te lang heb gestaan, ik mijn puf erbij pak omdat ik te enthousiast was met iets of andere dingen die in het begin misschien even wennen waren.

Ik heb oprecht regelmatig het idee dat we dit samen doen. De momenten dat hij ziet dat het eigenlijk niet gaat en zegt ga even slapen of ga even zitten doen mij soms goed. Een chronische ziekte is fysiek zwaar maar mentaal moet je soms met zoveel dingen rekening houden. Door dit samen te doen valt er wel degelijk een last van je schouders af. 

 

Een relatie met iemand die chronisch ziek is

Er zijn stellen die moeten wennen aan het feit dat een van de twee chronisch ziek is. Linne en ik zijn elkaars eerste echte liefde en ik ken daarom niet een meisje die een ‘normale gezondheid’ heeft. Voor mij is dit heel normaal en hoef ik dus ook niet te wennen aan wat er aan de hand is. Ik schrik soms van de dingen die Linne meemaakt op een jonge leeftijd maar zie ook een sterke vrouw die zich hier steeds weer uit knokt. Als iemand sterk is in onze relatie, is Linne het.

Daarnaast is mijn moeder ook chronisch ziek en is het er met de paplepel ingegoten. Ik wil niet zeggen dat ik het positief ervaar, maar voor mij is Linne een meisje voorbij het ziek zijn. Ik zie niet alleen maar de ‘zieke’ Linne, maar ook de spontane, vrolijke, soms wat te drukke, sociale meid waar ik verliefd op ben geworden.

Natuurlijk vind ik het ook wel eens lastig. Zo moeten we soms eerder ergens weg omdat Linne zich niet lekker voelt. Het is dan heel gezellig en dan moet je weg, dat kan rot zijn, maar zij kiest er ook niet voor. Daarnaast was het vroeger nog wel eens lastig om ons te vervoeren omdat Linne de enige was die een rijbewijs had en fietsen niet goed was voor haar inspanningsastma. Tegenwoordig heeft deze jongen ook zijn rijbewijs (trots op mezelf) en kunnen we ons veel makkelijker verplaatsen door de wereld! Veel leuker om dit samen te doen toch?

Wat ik aan iemand die een relatie krijgt of heeft met iemand die chronisch ziek is zou willen meegeven is: gedraag je normaal, zoals elk stel zich gedraagt. Natuurlijk zijn er momenten waarbij je moet opletten, bijvoorbeeld bij beweging. Linne heeft een lage bloeddruk en daarom ben ik vaak oplettend als wij weg zijn met de muziekvereniging. Daarnaast raad ik aan om iemand de liefde te geven die hij of zij verdient. Soms misschien zelfs meer als iemand chronisch ziek is. Jouw liefde is soms het lichtpuntje van hun dag, maak van die kennis gebruik!

Linnes ziekte heeft ook zeker positieve dingen in onze relatie gebracht. Ik ben anders gaan kijken naar mensen, niet oppervlakkig, maar meer op zoek naar wat een persoon drijft om te zijn wie ze zijn. Ik ben docent in opleiding en doordat ik Linne heb leren kennen ben ik anders gaan kijken naar het docentschap en hoe ik later voor de klas wil staan. Daarnaast heb ik geleerd de kleine momenten ook te waarderen. Schrik dus niet meteen als iemand verteld dat hij/zij chronisch ziek is.

 

Doe wat voor jullie goed voelt

Beiden zullen we zeker niet zeggen dat het altijd makkelijk is en er zijn ook heftige momenten, maar maak er samen het beste van. Praat er soms over en doe waar je je goed bij voelt, het is tenslotte jullie relatie. Meningen van anderen zullen er altijd zijn. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen dan mag je deze altijd stellen!

Liefs Linne ♥

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurd? Dan kun je mij ook volgen op Instagram.

 

1 reactie

  1. Lindaschrijfthetop op 24 oktober 2020 om 17:41

    Ik ben ook chronisch ziek ( epilepsie) en ja de familie moet zich wel eens aanpassen, maar kijkt ook nergens meer van op.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.